Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Vsestranskost ledenih kock

Katarina Kecek, 09.09.2019 18:00:00

V zamrzovalniku bi vedno morali imeti na zalogi kocke ledu, ne samo takrat, ko jih potrebujemo za hlajenje pijače. Poleg tega, da je kocka ledu osvežilni dodatek poletnemu soku, je hkrati led lahko tudi odlično kozmetično sredstvo za našo kožo in učinkovit pripomoček za naš zlati dom. Ne samo, da je zmrznjena voda brezplačna, led bo naši koži pomagal, da bo postala lepša in bolj sveža, z nekaj ledenimi zvijačami bomo rešili tudi marsikatero zagato, ki jo imamo doma.

Delite na:
Vsestranskost ledenih kock
Če želite napeto in sijočo kožo, je kocka ledu super rešitev. profimedia

Za obrvi

Ne vem, kako je z vami, vendar mene vedno boli, ko si pulim obrvi. Vas ne? Kocka ledu bo hitro in učinkovito ublažila nepotrebne bolečine. S koščkom ledu nežno krožimo čez obrvi in še malo okoli, dokler ni koža popolnoma hladna. Zdaj lahko populimo odvečne dlačice in oblikujemo linijo obrvi. Ledena kocka namreč omrtviči korene dlačic, tako da lažje in, kar je najpomembnejše, brez bolečin izvlečemo tiste dlačice, ki nas motijo. Prav tako se s hlajenjem predela obrvi izognemo nadležni rdečini in otekanju kože okoli obrvi.  

profimedia-0102257488.jpg
Kocke ledu so vsestransko uporabne.
profimedia

Led je dober za kožo

Če želimo, da naša koža ostane lepa in sijoča še dolga leta, jo občasno nežno zmasirajmo s kocko ledu in potem obraz pazljivo popivnajmo z brisačo. Koža bo tako zopet naravno napeta, brez uporabe različnih kozmetičnih pripravkov. Hlad iz ledu vpliva na krvni obtok, pore se posledično stisnejo in koža dobi bolj svež odtenek. Redna ledena obrazna terapija blaži in zavira nastajanje nezaželenih gubic.

Uporaba ledu pri ličenju  

profimedia-0291412518.jpg
Zamrznjena rožna vodica gladi obrazne gube.
profimedia

Led je odlična naravna predpriprava, preden na obraz nanesemo tekočo podlago. S kocko ledu se počasi sprehodimo po vsem obrazu, pustimo, da se povrhnjica posuši, in nato nanesemo puder. Pore ​​se zaradi hladnega ledu zaprejo, koža je posledično manj mastna in ličila bodo obstojnejša.

Led je uporaben tudi pri lakiranju nohtov

Če želimo, da se nam lak na nohtih čim hitreje posuši, jih takoj po lakiranju potopimo v posodo z mrzlo vodo s kockami ledu. Nohte na kratko zadržimo v ledeni vodi in pravkar naneseni lak se bo posušil v nekaj sekundah.

Z ledom proti aknam

profimedia-0152526273.jpg
Akne bodo prej izginile, če jih boste hladili s kocko ledu.
profimedia

Led nam lahko pomaga tudi pri odpravljanju aken in mozoljev na našem obrazu. Kocko ledu zavijemo v robček ter ga nežno pritiskamo na akne in kožo okoli njih. Hlad bo ublažil vnetje in akna bo počasi izginila. Postopek ponavljamo redno in vsak dan, dokler ne dosežemo učinka, ki si ga želimo.

Z ledom proti podočnjakom 

Kocka ledu je odlično sredstvo proti podočnjakom in oteklim očem. Z ledom krožimo okoli oči toliko časa, dokler zdržimo. Led bo zmanjšal oteklino in pospešil cirkulacijo, zato bomo že kaj kmalu videti bolj sveži in spočiti. Ko kocko ledu uporabljamo za obraz, je najbolje, da jo prej zavijemo v gazo. Pri neposrednem stiku ledu s kožo lahko popokajo kapilare, tega pa si ne želimo. Uporaba ledene terapije je idealna zlasti za tiste, ki imajo mastno kožo. Poskusite si vsako jutro umivati obraz z zdrobljenim ledom in že po enem tednu boste opazili učinke na koži.

Za tiste, ki jih gube in gubice neusmiljeno lovijo in si te tega ne želijo, je priporočljivo, da si obraz mesec dni umivajo z zdrobljenim ledom oziroma da si vsakodnevno masirajo obraz z ledenimi kockami. Če želimo super hiter učinek, uporabimo skupaj ledene kocke in rožno vodico. S to kombinacijo lahko tudi blažimo sončne opekline na obrazu in telesu.

Uporabnost ledu pri gospodinjskih opravilih

Kocka ledu nam lahko pomaga pri marsikaterem hišnem opravilu, tudi pri čiščenju našega doma, koristna pa je lahko tudi pri vzdrževanju sobnih rastlin. Če se nam na primer na obleko prilepi žvečilni gumi, ga lahko z ledom hitro in preprosto odstranimo. Kocko ali dve ledu postavimo na žvečilko in pritiskamo nanjo, dokler ta ne otrdi. Potem jo bomo lažje odstranili s tkanine.   

Led in pohištvo

Pri čiščenju in premikanju pohištva, kot so kavč in težke omare, na preprogi skoraj vedno ostanejo luknje od pohištva. Tako poškodovano preprogo bomo najhitreje spravili v prvotno obliko, če bomo na te vdolbine položili kocko ledu. Ko se ta stopi, s ščetko zdrgnemo ta mesta in luknje v preprogi bodo hitro izginile.

Zalivanje z ledom

Če imamo v stanovanju lončke z rastlinami na visokih in težko dostopnih mestih, kjer nam je zalivanje rastlin oteženo, je najlažje, da vanje postavimo nekaj kockic ledu. Led se bo topil, zemlja se bo počasi vlažila, mi pa se ne bomo obremenjevali s prehitrim ali pretiranim zalivanjem.

Svežina kuhane hrane z ledom

Če želimo na štedilniku ali v mikrovalovni pečici pogreti riž ali rižoto, se lahko kaj hitro zgodi, da se nam riž pri pogrevanju presuši. Da bi se temu izognili, na vrh riža postavimo kocko ledu. Ali pa dve. Po končanem gretju bo riž takšen, kot bi ga ravnokar skuhali.  

Okrasne kocke ledu

profimedia-0397243921.jpg
Okrasne in zdrave kocke ledu
profimedia

Sveža zelišča, drobno sadje ali cvetlice naložimo v modelčke za led, prelijemo z vodo in zamrznemo. Tako dekorirane kocke ledu lahko kadarkoli uporabimo za dekoracijo osvežilnih pijač, saj so nadvse privlačne na pogled, poleg tega pa v pijačo vnesejo okus snovi, ki je zamrznjena. 

Čiščenje stekla z ledom

profimedia-0199530653.jpg
Očistite steklenice s kockami ledu.
profimedia

Tudi razne steklenice ali steklene vaze je težko lepo očistiti. Vendar je lahko tudi to opravilo enostavno, če vanje nalijemo malo vode, dodamo sol, limonin sok in nekaj kockic ledu. Vse skupaj dobro premešamo, pretresemo in zlijemo tekočino iz vaze. Poskusite in videli boste, da tako bleščečih vaz že dolgo niste videli. In vse to le s pomočjo ledenih kock.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 36, 30. 8. 2019