stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Botoks blaži tesnobo in inkontinenco

J. K., Zarja, 12.06.2018 14:01:42

Ko pomislimo na botoks, imamo najprej v mislih glajenje gubic. A botoks je tudi medicinski pripomoček.

Delite na:
Botoks blaži tesnobo in inkontinenco
Revija Zarja

Botoksa ne uporabljajo le zvezdnice za glajenje gub na čelu. Najprej pa ga spoznajmo z njegovim pravim imenom: toksin botulinum. Kot tak ima zagotovljen ugled tudi v medicini. Po njem posegajo nevrologi, ortopedi in zobozdravniki. Morda ni ravno njihova prva izbira, se pa v medicini čedalje uspešneje uveljavlja. In kako ga uporabljajo?

Blaži tesnobo

Botoks zmanjšuje depresijo. Učinek je neobičajen in ga tudi znanstveniki ne znajo povsem razložiti. Ko se na obrazu zaradi injiciranega botoksa zmanjšajo gubice, se oseba počuti srečnejšo. Ne gre le za videz – znanstveniki menijo, da izraz na obrazu ni le odraz našega notranjega razpoloženja, ampak velja tudi nasprotno: izraz na obrazu vpliva na naše razpoloženje. In če obrazu z botoksom odvzamemo gube, ki jih povzročajo skrbi in mrgodenje, se osnovni ton našega razpoloženje spremeni.

Blaži inkontinenco

Mnogim uhajanje urina ponagaja že kar med hojo. Ob odločnejšem koraku lahko iz mehurja uide nekaj kapljic, kar nikakor ni prijetno. Inkontinenca rada spremlja tudi meno. Botoks je pri tem v pomoč, ker vzpodbuja aktivnost mišic, ki skrbijo za odtok urina. A vbrizgana količina botoksa mora biti natančno odmerjena, saj lahko prevelik odmerek povsem zatre občutek za delovanje mišice in oseba sploh ne čuti več, ali ji voda uhaja ali ne.

Blaži glavobol

Uporaba botoksa v pomlajevalne namene je pokazala, da je osebam, ki so jim ga vbrizgali, popustil tudi hud glavobol ali celo migrena. Ker so po uporabi botoksa obrazne mišice omrtvičene v stanje spečega človeka, se sprostijo in učinek je tak, da bolečina poneha. Če vbrizgamo botoks še v vratne mišice, mine glavobol še hitreje in temeljiteje.

Za sproščanje mišic

Ko se zjutraj zbudimo s trdim vratom, ker smo ponoči ležali v neobičajnem položaju, bi nam koristil odmerek botoksa. Tudi če nam vrat otrdeva zaradi prepiha ali bolečin v hrbtenici – pomaga botoks. Ta učinkuje tako, da nase prevzame pulziranje živčnih impulzov, kar mišico razbremeni in jo sprosti iz zakrčenosti.

Pomaga pri teniškem komolcu

Bolečina v komolcu s popularnim imenom teniški komolec se pojavlja, ker sklep uporabljamo preveč enolično. Večkrat ponovljen gib ob zmeraj enakih teniških udarcih počasi zakrči mišice v komolcu. Enako velja za računalniško zapestje, ki se razboli zaradi dolgega enakomernega upravljanja miške z roko. Ker je zakrčena mišica slabo prekrvljena, je neredko sklep tudi vnet. Proti tem nadlogam lahko pomaga prav botoks. Ta rahlo omrtvi mišice in jih s tem razrahlja. Sproščene mišice so bolje prekrvljene, zato kmalu popusti še vnetje. Zdravljenje z botoksom je predvsem precej hitrejše kot z obvezo.

Proti škripanju z zobmi

Mnogi v spanju, ne da bi se tega sploh zavedali, škrtajo z zobmi. To je povezano s preobilico skrbi in z napetostjo, posledice pa so lahko neprijetne, saj se zobje zaradi tega bolj obrabljajo. Hkrati redno nočno škripanje z zobmi krepi žvečilne mišice, ki obrazu dajejo trd in bolj moški videz. Običajno zobozdravniki takim bolnikom predpišejo zaščito za zobe – a ta ukrep ne preprečuje krepitve ugriznih mišic in robatosti obraza. Čisto drugačen je učinek botoksa, saj rahlo omrtvi mišice, ki ponoči samodejno spodbujajo škripanje z zobmi. Seveda pa je najbolj zdravo sredstvo proti nočnemu škripanju z zobmi odprava napetosti in ustrezna sprostitev.

lepota_okvircek.jpg

Stranski učinki

Najbolj razveseljivo je, da so stranski učinki botoksa redki, in če že so, hitro minejo. Uporablja se ga zelo razredčenega, dodajajo mu prekuhano solno raztopino. Morda vsi pozitivni učinki botoksa še niso znani, vsekakor pa je dejstvo, da neželenih stranskih učinkov tako rekoč ni, vsaj škodljivih ne. Lahko pa se pojavijo otrplost, rahla ohromelost na mestu, kjer je bil vbrizgan. To seveda poznamo z obrazov hollywoodskih zvezdnic. Tolažilno je, da ta učinek kmalu popusti.

Toksin botulinum

Velja za enega najmočnejših živčnih strupov. Uporabljati ga smejo le zdravniki in usposobljeno osebje. Že dolgo pa ni le sredstvo za pomlajevanje – svoje mesto si zagotavlja tudi v redni medicinski praksi.

Preberite tudi: Ali poletna obutev res škodi zdravju? Kliknite TUKAJ!