Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Vse o povečanju ustnic

K. Š., 13.11.2018 17:30:03

Povečanje ustnic je postopek, s katerim lepotni kirurgi ustnice naredijo večje ali zgolj polnejše in pomlajene.

Delite na:
Vse o povečanju ustnic
kylie jenner profimedia

Danes je najpogosteje uporabljena metoda povečanja ustnic injekcijsko dermalno polnilo.

Obstaja veliko vrst dermalnih polnil, ki se jih uporabljajo za injiciranje v ustnice in okoli teh, najpogostejši so izdelki, ki vsebujejo snovi, podobne hialuronski kislini. Hialuronska kislina je sicer naravno prisotna v telesu, in prav ona je tista, ki pomaga povečati volumen ustnic. Nekoč so za povečanje volumna ustnic uporabljali kolagen, vendar so novejše možnosti varnejše, učinki pa trajajo dlje.

Oblika, struktura in volumen 
Polnila hialuronske kisline lahko polepšajo videz ustnic z dodajanjem volumna, spreminjanjem oblike in strukture. Učinek običajno traja približno šest mesecev, nato je treba postopek ponoviti. Na trgu obstaja več različnih polnil s hialuronsko kislino. V Estetiki Medart uporabljajo polnila proizvajalcev Teosyal, Juvederm in Restylane, ki so se skozi dolgoletne izkušnje izkazali za najboljše. Vsi ti izdelki se injicirajo enako in dajejo podobne rezultate. Nekateri vsebujejo tudi lidokain, lokalni anestetik, ki postopek naredi še manj boleč. 

kylie nekoc.jpg
kylie jenner
profimedia

Preberite tudi kdo je najbolj seksi moški na svetu!

Prednosti polnil iz hialuronske kisline 

Po injiciranju gel v polnilu podpre in oblikuje tkivo ustnic. 

Prednosti uporabe polnila iz hialuronske kisline: 

- nadzor nad volumnom ustnic: popoln pregled nad količino vbrizgane snovi, zato ima zdravnik boljši nadzor nad obsegom volumna ustnic,

- postopno povečanje ustnic: injekcije lahko dobivamo postopoma, v razmakih, dokler ne dosežemo želenih rezultatov, 

- manj modric: v primerjavi z drugimi dermalnimi polnili povzročajo manj modric in oteklin, 

- poltrajni rezultati: učinki posega trajajo približno šest mesecev, potem je potrebna ponovitev. 

Kaj pa alergične reakcije? Alergične reakcije so malo verjetne, ker so polnila hialuronske kisline izdelana iz snovi, podobne tistim, ki jih najdemo v telesu. Nekateri so sicer lahko alergični na lidokain, kar morajo pred postopkom nujno povedati svojemu zdravniku. 

ustnice povecava.jpg
ustnice
profimedia

Kako poteka postopek povečanja ustnic?

Injekcijsko povečanje ustnic se opravi razmeroma hitro. Pred injiciranjem lepotni kirurgi uporabijo topični ali lokalni anestetik, ki ga na ustnice nanesejo v obliki kreme. Po natančni označitvi območij, ki jih želijo korigirati, se za injiciranje snovi v ustnice uporabi zelo fina, tanka igla. Po injiciranju lahko mesta vboda hladijo z ledom, kar olajša nelagodje in pomaga nadzorovati obseg otekline. Pritiskanje na ustnice ni potrebno. Po postopku pa svetujejo, da se nekaj dni izogibamo šminkam in drugim izdelkom, ki jih sicer uporabljamo na svojih ustnicah. Po posegu je razlika takoj vidna, po zacelitvi pa je občutek popolnoma naraven, ni namreč nikakršnega občutka, da imamo v ustnicah kakršen koli tujek. 

Neželeni učinki in tveganja 

Nezaželeni učinki polnila hialuronske kisline so začasni in običajno trajajo le nekaj dni. 

Vključujejo lahko: 

- krvavitev z mesta injiciranja,

- oteklino in podplutbe,

- pordelost in občutljivost na mestu injiciranja. 

Redki resnejši neželeni učinki ali tveganja lahko vključujejo: 

- hujše in dolgotrajnejše otekanje ali modrice, ki trajajo od enega do deset dni, - asimetrijo ustnic (deli ustnic so različne velikosti),

- okrogle zatrdline in nepravilnosti na ustnicah,

- okužbe,

- injiciranje v krvno žilo, ki lahko povzroči propad tkiva dela ustnice, - ulceracijo, brazgotinjenje ali trdenje ustnice,

- alergijske reakcije, ki povzročajo rdečino, otekanje ali srbenje okoli ustnic. 

Če se po posegu pojavi kateri koli od neželenih učinkov, moramo nemudoma poklicati zdravnika. Posebno pozorni pa moramo biti, če bi se pojavilo večje otekanje ali povišanje telesne temperature. Tudi v tem primeru moramo takoj obiskati zdravnika.

Ali je povečanje ustnic primerno za vas? 

Če si želite odgovoriti na to vprašanje, se najprej vprašajte, zakaj želite spremeniti svoje ustnice. Tega postopka ne bi smeli izvajati, če ne želite spremeniti videza. Če razmišljate o povečanju ustnic, da bi zadovoljili nekoga drugega ali poskusili doseči idealno podobo, vam svetujemo, da še enkrat premislite. Prav tako je pomembno imeti realna pričakovanja glede izida. Povečane ustnice lahko naredijo vaše ustnice večje in bolj polne, vendar boste še vedno vi, ko se boste odpravili iz zdravniške ordinacije. Z zdravnikom se pogovorite o prednostih in slabostih povečanja ustnic, pojasni pa naj vam tudi, kateri posegi in izdelki so najboljši za vas.

Več na temo zdravja in lepote si lahko preberete v prenovljeni in obogateni reviji Bodi zdrava, ki vas že pričakuje na prodajnih policah!

Lahko pa jo prelistate tudi na spletu!