reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Vsaka bulica še ni nevarna

Milka Krapež, 11.01.2018 10:13:21

Ko se človeku nekje na telesu naredi bulica ali večja bula, je to znak za alarm. Večina najprej pomisli, da gre morda za kaj usodnega. Na srečo so največkrat te tvorbe posledica nabiranja tkiva pod kožo. Tako, na primer, nastanejo tudi lipomi.

Delite na:
Vsaka bulica še ni nevarna
En sam lipom se enako pogosto naredi pri ženskah in pri moških, medtem ko je več lipomov značilnejših za moške. Profimedia

Lipom je skupek maščobnih celic, ki se razraščajo v tanki vlaknasti vrečki (kapsuli), običajno tik pod kožo. Največkrat zraste na zgornjem delu telesu, na vratu, ramenih in zgornjih delih rok, v okolici podpazduh in včasih tudi na stegnih. Naredi se lahko celo več lipomov na različnih mestih. 

Znanost bolj malo ve. Zakaj te maščobne tvorbe nastanejo, znanost ne zna pojasniti. Ve edino to, da je nagnjenost k temu lahko podedovana. Lahko jo sproži manjša poškodba. Pojavijo se lahko v katerikoli starosti, najpogosteje pa v srednjih letih (med 40. in 60.). En sam lipom se enako pogosto naredi pri ženskah in pri moških, medtem ko je več lipomov značilnejših za moške. Lipomov je več vrst, odvisno od tkiva, ki raste v njih, in od predela, kjer nastanejo.

Maščobne tvorbe so običajno manjše, od enega do treh centimetrov premera, in tik pod kožo. Z rahlim pritiskom jih je mogoče premikati. Njihova vsebina je mehka in nekoliko podobna gumi (nekateri pravijo, da je videti kot zgrizen žvečilni gumi). Za človeka, ki se mu je naredil lipom, je najpomembneje dvoje: ni nevaren in ne boli. Dolga leta lahko ostane enako velik, lahko pa tudi zelo počasi raste. Najbolj moteče je mesto, kjer se lipom naredi, in velikost, do katere zraste. V eni od ameriških zdravstvenih oddaj  je bila prikazana zgodba mlade mamice, ki se ji je lipom naredil pod ušesom in zrasel do velikosti žoge, kar je bilo moteče zanjo, njene bližnje in okolico; kajpak so ji ga kirurško odstranili.

Lahko vsebuje nevarne celice. Zdravniki lahko posumijo, da so v lipomu nevarne celice, zaradi katerih lahko nastane liposarkom. V takih primerih tvorbo izrežejo in natančno pregledajo. Če je lipom zelo velik in raste, se mu je treba natančneje posvetiti. Lahko namreč začne pritiskati na katerega od živcev, kar povzroča različne težave, zato ga navadno izrežejo. V enem do dveh odstotkih se znova naredi. Sprememba benignega lipoma v malignega je izredno redka. Večina tako imenovanih liposarkomov se ne razvije iz prej obstoječih lipomov.

Ker torej največkrat ne gre za nevarno tvorbo in ne vpliva na človekovo siceršnje zdravje, kakšno posebno zdravljenje ni potrebno. Kirurško lipom odstranijo, če se tkivo vname, če je zelo moteče ali pa se okuži. Poseg navadno ni tvegan; bolnik dobi lokalno anestezijo, kirurg pa rano zapre s šivi. Včasih je sicer potreben sprejem v bolnišnico in poseg v splošni anesteziji.

Naravno zdravljenje

Kurkuma naj bi pomagala pozdraviti lipom oziroma poskrbela, da bo izginil. Žlico kurkuminega prahu zmešajte z olivnim oljem (potrebujete toliko olja, da nastane pasta) in to nanesite na lipom. Pasto je treba pokriti s povojem oziroma gazo; predvsem zato, da si ne boste umazali obleke. 

Tudi žajbelj lahko vpliva na zmanjšanje lipoma. Ima namreč naravno sposobnost, da raztopi maščobno tkivo. Zeliščarji pravijo, da je lipom posledica neravnovesja tekočin v telesu, žajbelj pa naj bi pomagal ponovno vzpostaviti to ravnovesje. Žlico posušenega žajblja zmešajte z dvema ali tremi žlicami lanenega olja in dobro zmešajte. S to zmesjo premažite lipom. Namesto olja lahko uporabite zeleni čaj.

Priporočajo tudi jabolčni kis. Vsak večer, preden greste spat, ga popijte dve žlici.

Hrana je pomembna

Lipom je tvorba iz maščobnega tkiva, zato mnogi menijo, da ga bo preprečila prehrana z manj maščob. A priporočilo, naj bo jedilnik brez maščob, že dolgo ne velja več. Maščobe namreč telo nujno potrebuje za dobro delovanje, je pa treba izbirati kakovostnejše. Uživati je treba čim več sveže zelenjave in sadja. Posebej priporočljive so tiste vrste, ki so znane kot dobri antioksidanti: borovnice, maline, jabolka, slive, agrumi, zelena listnata zelenjava, buče in paprike. Izogibati se velja tudi predelani hrani in živilom z umetnimi dodatki. Na jedilnik dodajte več rib, obenem pa je dobro omejiti uživanje rdečega mesa.

Naravno zdravljenje običajno traja dlje. Zdravilci pravijo, da se po enem do treh mesecih lipom že opazno zmanjša.

Domači nasveti

Zmešajte enako količino medu in moke. Med naj bo temnejše barve, moka pa polnozrnata, a lahko uporabite tudi običajno. Zmes si nanesite na lipom od pet do deset milimetrov na debelo. Prelepite ga z gazo oziroma obližem in pustite učinkovati 36 ur. Potem jo odstranite, mesto očistite in si naredite novo oblogo. To ponovite petkrat zapored oziroma končajte v osmih dneh.

Preberite tudi: Razstrupljanje: Razbremenimo jetra! Kliknite TUKAJ!