Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Vitamin D: Prepoznajte znake pomanjkanja

Lea Pufek, 19.11.2017 14:01:33

Sončni vitamin je laično poimenovanje za vitamin D, za katerega vemo, da se v našem telesu tvori s pomočjo sonca. Gre za izredno pomemben vitamin, katerega pomanjkanje je mogoče začutiti že precej zgodaj, na dolgi rok pa lahko povzroči marsikatere resnejše nevšečnosti.

Delite na:
Vitamin D: Prepoznajte znake pomanjkanja
ThinkstockPhotos

Kako zelo pomemben je vitamin D za normalno delovanje našega telesa, se začnemo zavedati vsako jesen, ko je naše telo izpostavljeno manjši količini sončnih žarkov in nas posledično prizadene tako imenovana jesenska utrujenost. Utrujeni smo, brezvoljni, siti vsega in brez prave motivacije. V najhujših primerih lahko nastopi celo depresija. Vse to so znaki pomanjkanja vitamina D, ki se začnejo kazati že zelo zgodaj po tem, ko naše telo začne tvoriti manjše količine. To je tudi dokaz, da je vitamin D eden najpomembnejših vitaminov za delovanje našega telesa. V nasprotju s preostalimi vitamini vitamin D v našem telesu deluje kot hormon, za katerega ima vsaka celica v našem telesu receptor. Uravnava absorpcijo kalcija in fosforja v telesu, krepi imunski sistem, je pomemben za močne mišice, zobe in kosti, po najnovejših raziskavah pa zmanjšuje tudi tveganje za razvoj multiple skleroze, srčnih bolezni, virusnih bolezni ipd. Pomanjkanje vitamina D je v sodobni družbi precej pogosto stanje, ki ga najučinkoviteje prepoznamo po naslednjih znakih.

Pogosto in brez težav zbolite

Če jeseni in pozimi (pa tudi spomladi in poleti) pogosto in z lahkoto zbolite, potem je za to morda krivo pomanjkanje vitamina D. Vitamin D ima namreč ključno vlogo pri ohranjanju močnega in zdravega imunskega sistema, saj neposredno sodeluje s celicami, ki so odgovorne za boj proti virusom. Zlasti je vitamin D pomemben v boju proti boleznim, kot so prehladi in gripa, ki prizadenejo dihalni sistem. Raziskave so namreč pokazale, da se lahko s povečanim vnosom vitamina D izboljša stanje respiratornih obolenj, kot so prehladi, bronhitis in pljučnica.

Nenehno ste utrujeni

Jeseni in pozimi se nam to pogosto dogaja. Veliko bolj smo utrujeni kot spomladi in poleti, ko smo izpostavljeni večjim količinam sonca. Seveda je utrujenost lahko posledica marsikaterih težav v našem telesu, ena od njih pa je lahko tudi pomanjkanje vitamina D, kljub temu da se ta razlog marsikdaj spregleda. Čeprav se morda ne zdi, je utrujenost lahko na dolgi rok precej obremenjujoča za vsakdanje življenje posameznika. Raziskave so pokazale, da imajo ženske, ki trpijo za kronično utrujenostjo, močno nizko raven vitamina D v krvi. Kar 5,9 nanograma na mililiter, medtem ko je spodnja sprejemljiva meja 20 nanogramov na mililiter. Z rednim jemanjem dodatka vitamina D so te ženske povečale raven vitamina D v krvi, s tem pa tudi izničile simptome utrujenosti.

Bolečine v kosteh in križu

Ker je vitamin D ključen pri absorpciji kalcija v našem telesu, je seveda povsem logično, da se njegovo pomanjkanje lahko odraža tudi kot bolečine v kosteh in križu. Mnoge študije so potrdile povezanost bolečin v križu s pomanjkanjem vitamina D. Bolečine v križu so tem ljudem še dodatno otežile gibanje na prostem, zaradi česar se je njihova raven vitamina D še znižala. Druga raziskava iz leta 2010 pa je pokazala močno povezanost med pomanjkanjem vitamina D in pojavom bolečin v nogah, rebrih in sklepih. Ljudje s pomanjkanjem vitamina D so dvakrat pogosteje trpeli za omenjenimi bolečinami.

zdravje_ThinkstockPhotos-520371514.jpg

Depresija

Kot že rečeno je pomanjkanje vitamina D povezano z utrujenostjo, nenehna utrujenost pa lahko sčasoma vodi tudi v depresijo. Kadar gre za resno depresijo, je seveda za zdravljenje potreben ustrezen psihoterapevtski pristop, ne zgolj povečan vnos vitamina D. So pa študije pokazale, da lahko z dodatki vitamina D izboljšamo tako imenovano sezonsko depresijo, ki se pojavi v poznih jesenskih in zimskih mesecih, ko je vreme hladnejše, dnevi krajši, sončni dnevi pa redkejši.

Oteženo celjenje ran

Vitamin D je pomemben tudi pri celjenju ran. Če ga je premalo, lahko opazimo, da se rane veliko počasneje celijo. Vitamin D namreč zavira vnetne procese v našem telesu, kar je ključno tudi pri delovanju imunskega sistema. Uspešen boj z vnetnimi procesi pa se seveda kaže kot hitrejše okrevanje oziroma celjenje ran.

Šibkejše kosti

Ker je vitamin D ključen pri absorpciji kalcija, ki je pomemben za zgradbo naših kosti in zob, se njegovo pomanjkanje dolgoročno lahko izrazi kot katera od bolezni šibkih kosti. Osteoporoza je precej pogosta bolezen starejših, kjer kosti z leti izgubijo kakovost in količino kostnine. Parodontalna bolezen pa je sicer bolezen dlesni, kjer pa je v povezavi prizadeta tudi kost na mestu, kjer se je drži zob, zaradi česar zob sčasoma izpade. Obe bolezni oslabitve kosti sta povezani s pomanjkanjem vitamina D.

Bolečine v mišicah

Čeprav je bolečine v mišicah težko definirati in jim še težje pripisati vzrok, saj jih je lahko nešteto, pa študije kažejo, da se jih lahko povezuje tudi s pomanjkanjem vitamina D. Kar je seveda povsem logično, ker je ta vitamin pomemben pri gradnji kosti in mišic. Kadar se bolečine v mišicah pridružujejo preostalim omenjenim simptomom, lahko povsem logično sklepate, da gre za pomanjkanje vitamina D.

Kaj storiti, če vam vitamina D res primanjkuje?

Če z osebnim zdravnikom ugotovita, da vas res pesti pomanjkanje vitamina D, boste lahko to težavo precej lahko odpravili. Predvsem je pomembno, da se za vsako ceno gibate na soncu oziroma na dnevni svetlobi. Vitamin D se namreč tvori z UV-žarki, ki pa nas dosežejo tudi, če je oblačno, le nekoliko dlje morate biti zunaj. Vitamin D lahko v telo vnesete tudi s prehrano, in sicer z uživanjem rib, kot so losos, tuna in sardine, mlečnih izdelkov, zlasti sirov, jajc in govejih jeter, lahko pa vitamin D hrani dodajate tudi s prehranskimi dodatki.