stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Upoštevajte to in kopalke boste poleti oblekli z veseljem!

Petra Arula, Bodi zdrava, 18.04.2018 12:01:38

Bi se do dopusta radi znebili obročev okrog trebuha?

Delite na:
Upoštevajte to in kopalke boste poleti oblekli z veseljem!
Thinkstock Photos

S potrpežljivostjo in trdim delom vam lahko uspe marsikaj, a v tem članku vam ne bomo obljubljali petih kilogramov manj v štirinajstih dneh. Ker preprosto – ni realno. Je pa realno to, kar si tudi želite slišati: svojo idealno težo lahko obdržite!

Idealnega telesa in idealne teže ne bomo dosegli ne s hitrimi dietami ne s »čudežnimi« tabletami. Z omenjenimi lahko le škodujemo zdravju in pripomoremo k slabemu počutju, v najslabšem primeru pa prikličemo jojo učinek in trenutni teži zelo hitro po okleščeni dieti dodamo še tri kilograme.

Ker se želimo počutiti odlično v svojem telesu ter v odličnem umsko-čustvenem stanju, bomo sledili »starim, dolgočasnim pravilom«, ki nas bodo naredila vse prej kot dolgočasna – ko bomo od veselja in energije ter navdušenja nad svojo novo podobo skakljali naokrog kot najstniki, bo tudi naš svet dobil prijaznejšo podobo.
A najprej k »starim, dolgočasnim pravilom«, ki jim je sledila tudi predebela (tako zelo, da si je že načela zdravje) umetnica ličenja in vedno prezaposlena mama Bernadette Fisers, avtorica Male knjige velikega hujšanja (MKZ, 2017). Če je uspelo njej (opsa – 30 kilogramov v 30 tednih, in njen špehec se še vedno uspešno cvre v lastnem olju), bo tudi nam. In če Bernadette ob tridesetih kilogramih manj pripisujejo tudi vsaj deset let manj, saj je zažarela in so njeni gibi lahkotnejši, podoba pa bolj mamljiva, se kaj takega lahko zgodi tudi nam. Pripravite se na novo življenje in opustite stare navade (ja, to je pa težko). Dan za dnem, uro za uro, ob vsakem obisku trgovine in v vsakem kritičnem položaju pomislite na svoj cilj – novo podobo in z njo novo življenje. Tisto ob čokoladi (čeprav je tistih nekaj minut res mamljivih) vam ne godi več, sicer ne bi brali tega članka.

Prepustimo se torej Bernadettinim pravilom, saj:
1. topijo maščobo,
2. delujejo dolgoročno,
3. pripomorejo k več energije, zdravja in radosti.

1. pravilo: Ne jem sladkorja, zlasti ne fruktoze – ker redi! 

Sladkor je skoraj v vsem, je z grozo ugotovila Bernadette, ne le v slastnih piškotih, temveč tudi v slanih jedeh, na primer omakah, ki lahko vsebujejo tudi do petdeset odstotkov sladkorja. »Živilska industrija temu reče 'točka užitka': če slanim jedem dodajo sladkor, so namreč okusnejše – in se jim težko upremo. Sladkor dodajo v skoraj 75 odstotkov industrijsko pripravljenih jedi, ki jih lahko kupimo v supermarketu. Največjo koncentracijo sladkorja imajo naslednja živila: sladke pijače, pekovski izdelki, mlečni deserti, lizike, bomboni in, pozor, žitni kosmiči! Če energije, ki jo dobimo s sladkorjem, ne porabimo, se naloži v obliki maščobe.« Berite torej oznake na etiketah, poučite se o vseh izrazih za najrazličnejše sladkorje in ustavite industrijo, ki vas ujame na »točko užitka«.

2. pravilo: Večinoma ne jem industrijsko predelanih živil

Na žalost je takšnih okoli osemdeset odstotkov živil v trgovini. V industrijsko predelani hrani (čipsu, piškotih, čokoladnih rezinah, omakah, žitnih kosmičih, solatnih prelivih, konzerviranem sadju, zamrznjenih jedeh …) je namreč ogromno »skritega« sladkorja, slabih maščob in soli, vse to pa redi in nam jemlje energijo (zato se po taki hrani tudi manj gibljemo, vse skupaj pa vodi v začarani krog debelosti).

3. pravilo: Nikoli ne pijem gaziranih pijač ali sadnih sokov

Gazirane in druge sladke pijače prekipevajo od sladkorja in redijo. »Ne pridobivajte kilogramov zaradi žeje – saj ni težko,« spodbuja Bernadette; takšne pijače namreč vsebujejo približno 9,5 čajne žličke sladkorja na pločevinko! Premišljujete o dietnih napitkih? Ti so še bolj polni kemikalij, kot so fosforna kislina, aspartam, kalijev benzoat itd. Jih res želite zlivati po grlu? Če ste se odločili za hujšanje, vam ne priporočamo niti sveže stisnjenih sadnih sokov, saj so (poleg odličnega okusa in kopice vitaminov) kot injekcija fruktoze – vitamine in z njimi tudi vlaknine iz sadja si postrezite v obliki celih sadežev.

4. pravilo: Spijem veliko vode

Voda (iz pipe oziroma brez dodanih okusov in kemikalij) je naša prijateljica, saj nima kalorij in iz telesa odvaja strupe. Poleg tega nas voda odžeja – velikokrat, ko smo žejni, samodejno začnemo brskati po hladilniku za prigrizkom, saj nam nekaj manjka in niti ozavestimo ne, da je to morda lahko le voda. Vedno ko »nekaj bi«, torej spijmo kozarec ali dva vode. Če smo res lačni, se bo želodec oglasil tudi po tem.

5. pravilo: Ne kupujem dietnih ali manj mastnih živil

Žal namreč živila, ki so označena kot dietna, pogosto vsebujejo več sladkorja in soli, ki izboljšata okus živilu brez maščob, obilica škroba pa lahko pripomore k prijetnejši strukturi živila. Zato si zapomnite: če na izdelku piše »dieten«, to še zdaleč ne pomeni, da je tudi zdrav. Da, natančno tako! Lonček dietnega jogurta lahko vsebuje tudi 26 gramov ali kar 6,5 žličke sladkorja! Torej več, kot ga je v čokoladni rezini Mars.

ThinkstockPhotos-869573540.jpg

6. pravilo: Močno sem omejila vnos ogljikovih hidratov – predelanih in prečiščenih!

Ko je še pretiravala s kruhom, testeninami in krompirjem, je bila Bernadette pretirano težka, zato se je beli različici povsem odrekla. Zdaj peče svoj kruh iz čičerkine, kvinojine ali lečine moke, ki vsebuje bistveno manj ogljikovih hidratov kot beli kruh, obenem pa več beljakovin, železa in vlaknin, ki dajejo dolgotrajen občutek sitosti, in ga poje največ dve rezini na dan. Namesto navadnega jé sladek krompir, saj vsebuje več vitaminov, in še to le četrtino gomolja na teden. Na teden poje največ pol skodelice kuhanega riža; nadomesti ga s kvinojo in semeni chia, ki imajo več beljakovin. Testeninam se je povsem odpovedala, saj pri njih nikoli ni imela meje.

7. pravilo: Nazadnje jem ob sedmih zvečer, potem pa šele naslednji dan ob desetih zjutraj

Bernadette se drži načela, ki pravi: »Če se čez noč postimo, se celice bolje obnavljajo, maščobe pa hitreje kurijo, kar daje telesu odlično priložnost, da se odpočije. Ugotavljam, da tak počitek mojemu telesu izjemno koristi, saj se bistveno bolje počutim. Mislim, da ga ne bom nikoli opustila, ne zdaj ne kdaj pozneje.«

8. pravilo: Naredim vsaj 10.000 korakov na dan ali opravim enako količino drugih telovadnih vaj

S telovadbo porabljamo maščobe, po njej se odlično počutimo in tako lažje vztrajamo na pravi poti.

9. pravilo: Vedno preberem oznake na živilih …

… ker je treba vedeti, iz česa je tisto, kar kupimo in pojemo. Z znanjem bomo izgubljali kilograme.

10. pravilo: Jem polnovredna in nepredelana živila

Na primer jajca, zelenjavo, žita, ki jih lahko kombiniramo z drugimi živili z eno samo sestavino ter tako pripravimo okusno, polnovredno in zdravo jed.

11. pravilo: Spim devet ur na noč

Spanje dokazano izboljšuje počutje, medtem ko pomanjkanje spanja povezujemo z debelostjo in pridobivanjem kilogramov.

12. pravilo: Držim se normalne velikosti obroka

Preden gremo po repete, si vzemimo dvajset minut, da prebavimo, kar smo pojedli. Šele nato premislimo, ali smo še vedno lačni.

13. pravilo: Pri sebi imam vedno prigrizke

Ko gremo od doma, je v torbico pametno dati prigrizke, saj si ne želimo, da bi nas lakota ujela tam, kjer je veliko nezdrave hrane. Kaj vse je lahko dober prigrizek? Neslani in nepraženi oreščki, rezine zelenjave, humus (zelenjavo lahko pomakate v humus), kuhano jajce, jagodičje, domač smuti.

Morda pa takole izgubljanje kilogramov le ni dolgočasno. Napišite si pravila, ki veljajo za vas, in si zastavite nov cilj: vsak večer odkljukati prav vsa. Verjemite, kopalke boste poleti oblekli z veliko večjim veseljem.

Preberite tudi: Danska dieta s prgiščem živil. Kliknite TUKAJ!