stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Vas pestijo gubice?

U. B. Z., Bodi zdrava, 07.10.2018 12:01:28

Imate lomljive nohte, tanjše in puste lase, ki so pogosto brez leska? Po dvajsetem letu se v telesu začne zmanjševati proizvodnja kolagena in omenjene posledice – tako pri ženskah kot pri moških – niso redke.

Delite na:
Vas pestijo gubice?
Za lepše lase in nohte uživajte kolagen v prahu. Thinkstock Photos

Kolagen je ena najpomembnejših beljakovin v našem telesu, saj predstavlja kar trideset odstotkov telesnih struktur. Deluje kot »lepilo« za celice, tkiva in številne organe in zagotavlja, da ti ohranjajo zdravo stanje telesa. Nastajanje kolagena v telesu lahko spodbudite z vnosom prehranskega dopolnila, ki vsebuje kolagen, in tako nadomestite njegov primanjkljaj. S tem pomagate pri lastnem nastajanju kolagena in ga spodbudite k tvorbi. Lasje so posledično gostejši in bolj sijoči, nohti trdnejši, koža pa lepša in bolj napeta. Kolagen je namreč odlično kozmetično sredstvo, ki hrani kožo od znotraj ter tako ohranja mladostni videz, pomaga upočasniti njeno staranje, pomaga pri suhi in hrapavi koži, vrača pa ji tudi vlago in prožnost. 

Ime kolagen izvira iz grške besede kolla, ki pomeni lepilo. Kolagen je tako v dobesednem prevodu proizvajalec lepila.

Preberite tudi: Okrepite zdravje svojega srca. Kliknite TUKAJ!

Urejeni nohti in zdravi lasje 

Za lepše lase in nohte uživajte kolagen v prahu. Je vir peptidov, potrebnih v procesih, ki potekajo v mišicah in celicah v koži, laseh, nohtih. Kolagen v prahu izboljša strukturo in videz las, poveča njihovo debelino in izboljša trdnost nohtov. Za vidne rezultate je potrebno uživanje najmanj dva meseca, običajno pa se pozitivne spremembe pokažejo že prej. Lahko ga dodate v jogurt, kakav, sok, mleko, čaj ali vodo (seveda morate pred zaužitjem počakati, da se dobro raztopi). Tako se najhitreje absorbira v organizem.

kolagen 1 lepota_ThinkstockPhotos-856869618.jpg
Pomembno vlogo pri tvorbi kolagenskih in drugih prožnih vlaken ima tudi vitamin C.
Thinkstock Photos

Najboljši skupaj z vitaminom C

Pomembno vlogo pri tvorbi kolagenskih in drugih prožnih vlaken ima tudi vitamin C. Če želite ohraniti mladosten videz, torej uživajte veliko svežega sadja in zelenjave – s tem boste poskrbeli za dobro sintezo kolagena in zmanjšali možnost prezgodnjega pojavljanja gub in pigmentnih madežev. Peteršilj, brokoli, jagode, pomaranče in klementine so živila, bogata z vitaminom C, ki jih uživajte redno.

Če še niste vedeli

- Eden od glavnih gradnikov kosti so prav organske beljakovine, znane kot kolagen. Pomanjkanje kolagena se kaže v manj prožnih kosteh. 

- Vsako mišično vlakno je prekrito s tremi plastmi kolagena, ki mišicam pomaga pri krčenju in raztezanju. 

- Kolagen kitam in sklepom omogoča, da prenašajo sile, ki jih med gibanjem prejemajo mišice. Kolagen je glavna sestavina vseh telesnih vezi in hrustanca. Številne klinične študije potrjujejo pozitivni učinek pri osteoartritisu, saj močno zmanjša bolečine, zmanjša potrebo po analgetikih in izboljša gibljivost ter pripomore k prožnosti sklepov. Pomanjkanje kolagena povzroči obrabo hrustančnega tkiva (osteoartritis). 

- Kolagen prispeva k obnovi in celjenju poškodovane kože.