Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Varno v vodi in ob njej!

M.Š., 26.07.2019 13:00:00

Utopitve so drugi najpogostejši vzrok za smrtne poškodbe predšolskih otrok. Najbolj ogroženi so otroci od prvega do tretjega leta starosti, najpogosteje pa so jim izpostavljeni v naravnih vodah in bazenih. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil priporočila za varnost otrok ob vodi in v njej.

Delite na:
Varno v vodi in ob njej!
punčke, poletje, bazen Dreamstime

Otroka lahko zavarujemo pred utopitvijo predvsem tako, da ga aktivno nadzorujemo, kadar je v bližini vode ali v vodi. Majhnega otroka imamo ves čas na dosegu roke, saj se lahko utopi že v nekaj centimetrih vode, ne da bi zaklical na pomoč. Otrok naj v bazenu, jezeru ali morju plava le skupaj z odraslo osebo, ne glede na svoje znanje plavanja. Napihljivi obroč, rokavčki ali jopič ne zagotavljajo varnosti, zato naj otroci pripomočke za plavanje uporabljajo le pod nadzorom odrasle osebe, ki zna plavati. Čeprav zna otrok plavati, to ne pomeni, da se ne more utopiti.

Ob morebitni utopitvi lahko rešimo otroku življenje le z znanjem prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja. Čimprej se udeležimo tečaja prve pomoči, da bomo znali pomagati svojemu otroku. Ne dovolimo niti za trenutek, da bi nam uporaba mobilnega telefona ali karkoli drugega preusmerilo pozornost od otrok, ki so ob vodi ali v njej. Ne pijemo alkohola pred plavanjem, vožnjo s čolnom ali kadar nadzorujemo otroke, ki so v vodi ali ob njej. 

Jezera, ribniki, morje

Jezera in ribniki so za otroke še posebej nevarni. Voda ob obrežjih je namreč običajno plitva, potem pa se dno strmo spusti, zato lahko otrok hitro izgubi tla pod nogami. Prav tako je voda v jezerih in ribnikih tudi bolj motna, tako da težje opazimo posamezne skale, veje, razbito steklo in različne odvržene premete, v katere se lahko zaplete noga ali roka. Zato na NIJZ svetujejo, da so otroci obuti v primerno obutev za vodo, ki ne drsi in ščiti pred poškodbami.

Na morju je treba spoštovati z bojami označena plavalna območja in plavati le znotraj teh. Odrasli vedno plavamo skupaj z otrokom in mu razložimo, da ni varno plavati v bližini pomolov in strmih skal. Tudi v morju naj bodo otroci obuti v primerno obutev, ker lahko bosi stopijo na bodice strupene ribe, kar povzroči hude bolečine z oteklino na mestu vboda.

Skoki v vodo so vedno posebna dogodivščina, vendar je treba pred skakanjem skupaj z otrokom preveriti, ali je voda dovolj globoka in kakšno je dno na mestu za skakanje. Po priporočilih naj bi bila voda za skakanje globoka vsaj 270 cm. Zaradi varnosti naj bo prvi skok v vodo na noge.

Bazen

V bazenu - naj gre za domači bazen ali javno kopališče - in ob njem je treba otroke ves čas aktivno nadzorovati. Napihljivi pripomočki za plavanje ne zagotavljajo varnosti, prav tako ne znanje plavanja, saj otroku lahko spodrsne in pade v bazen, ob tem z glavo udari ob rob bazena, izgubi zavest in se utopi. Domači bazen mora biti ločen od hiše in dvorišča, pomembno pa je, da se vrata samodejno zapirajo in zaklepajo z avtomatsko ključavnico, ki mora biti zunaj dosega otrok.

Če uporabljate nadzemni sestavljivi bazen, dosledno upoštevajte navodila proizvajalca za varno uporabo. Vsak dan po koncu uporabe pospravite stopnice za vstopanje v bazen, da bodo zunaj dosega otrok. Prav tako iz bazena odstranite vse igrače takoj, ko jih ne uporabljate več. Plavajoče igrače lahko pritegnejo otroka, da se steguje za njimi in pri tem pade v vodo.

Otroke poučite, da se okoli bazena ne smejo prerivati, loviti in skakati v vodo. Prav tako se ne smejo potapljati v delih bazena, ki niso posebej označeni za potapljanje. Nevarno se je zadrževati blizu odtoka bazena ali sesalnih odprtin, ki niso ustrezno zaščiteni. Otroci naj imajo v bazenu dolge lase vedno spete.

Obvezen rešilni jopič

otroci-v-vodi-jopic.jpg
rešilni jopič secumar
Secumar

Na plovilih je obvezna uporaba atestiranih rešilnih jopičev - ne glede na dolžino potovanja, velikost čolna ali plavalne sposobnosti. Dojenčka lahko vozimo na plovilu šele takrat, ko je dovolj težek, da uporablja rešilni jopič. Napihljivi pripomočki za plavanje - kot so rokavčki, obroč in tudi napihljiv jopič - niso dovoljeni. Če ste pomislili, da bi na čolnu uporabili otroški avtomobilski sedež, tega nikar ne storite, ker se sedež skupaj z otrokom takoj potopi.

Za otroke, mlajše od petih let, izberite tak rešilni jopič, ki ustreza otrokovi teži, ima ovratnik, da drži obraz nad vodo, ter dodaten varnostni trak med nogami. Velikost rešilnega jopiča preverimo tako, da otroku oblečemo jopič in zapnemo vse varnostne trakove, otrok pa dvigne stegnjeni roki nad glavo. Nato primemo jopič za zgornji del odprtin za roke in ga nežno potegnemo navzgor: če jopič seže čez otrokovo brado ali ušesa, je prevelik ali pa so varnostni trakovi premalo zategnjeni.

Pomembno!

Če pride do nenadnega poslabšanja vremena z grmenjem in/ali bliskanjem, je treba bazen oziroma vodo takoj zapustiti! Pred vožnjo s čolnom/jadrnico pa obvezno preverimo lokalno vremensko napoved zaradi nevarnosti neviht ali močnih vetrov.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 29, 12. 7. 2019