Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Vam primanjkuje samozavesti? Zaplešite ob drogu!

Sonja Javornik, Bodi Zdrava, 20.01.2017 08:33:50

Pri plesu ob drogu ni prostora za obsojanje, posmehovanje ali vzvišene poglede. Na vadbi se posveča pozornost različnim elementom, gracioznemu gibanju in učenju.

Delite na:
Vam primanjkuje samozavesti? Zaplešite ob drogu!

Ples ob drogu ni le za zabavo, druženje in sprostitev, ampak je lahko tudi odlična rekreacija. Vsaka oblika rekreacije ima pozitivne učinke tako na naše telo kot tudi na našo samozavest. Z redno vadbo smo bolje pripravljeni na vse izzive, ki nam jih na pot prinaša življenje. Postajamo vse živahnejši, polni energije in bolj vzdržljivi. Ženske smo zelo kritične do svojih teles, trudimo se za popolnost, ki nam jo narekujeta družba in sodoben način življenja. Ker ples ob drogu združuje tako aerobno telesno dejavnost kot vadbo za moč, je odlična pot do zdravega telesa in dobrega počutja. Po svetu in tudi pri nas se vse bolj uveljavlja kot priljubljena oblika rekreacije, namenjena vsem generacijam in obema spoloma, čeprav se nad njim navdušujejo zlasti pripadnice nežnejšega spola. V Slovenijo je ples ob drogu prvi pripeljal plesni studio Mademoiselle, ki se zato še toliko bolj trudi razvijati kulturo tovrstnega plesa pri nas.

Ples ob drogu ni striptiz

Ples ob drogu že dolgo ni več rezerviran za pomanjkljivo oblečene gospodične v nočnih klubih pred vznemirjenim moškim občinstvom. Iz striptiz klubov se je preselil v plesne dvorane in fitnes studie. Kljub temu mnogi nanj še vedno gledajo kot na neko različico striptiza, pogosto zaradi stereotipnih predstav, in mu s tem delajo veliko krivico. Kot pravi Tina Perko, lastnica plesnega studia Mademoiselle: »Gre le za predstave v glavah ljudi, ki se bojijo pogledati zunaj okvirja in pozabijo, da majhen delček zgodovine plesa še ne definira plesa v celoti. Vse, kar je pomembno, je, da s plesom ob drogu v celoti izražaš svoja čustva, se sprostiš in počutiš dobro v svoji koži.« Gre namreč za umetnost uporabe droga in priznano športno disciplino, za katero so potrebne moč, dobra koordinacija, nekaj gracioznosti in precej spretnosti. Ples ob drogu ženske ozavešča, jih osvobaja predsodkov in jim dovoljuje, da so svobodne, samozavestne in močne.

Kako poteka vadba plesa ob drogu?

Zajema tako ples kot vadbo z lastno težo, je zabaven in razgiban, predvsem pa pomaga pri krepitvi samozavesti. Vadba je sestavljena iz ogrevanja, elementov ob in na drogu ter raztezanja. S pravilnim ogrevanjem pripravimo mišice, da postanejo prožnejše, zmanjšamo možnost poškodb in povečamo učinkovitost same vadbe. Nato se vadba nadaljuje z učenjem elementov na drogu, povezovalnih elementov, kombinacij ter z vajami za moč. Ob koncu vadbe se je treba tudi dobro raztegniti. Z raztezanjem namreč zagotavljamo optimalno dolžino mišic, kar je pogoj za razvoj tako največje mišične moči kot optimalne tehnike gibanja.

Elegantna, močna in samozavestna

Na filmskem platnu je ob drogu prva zaplesala ameriška igralka Demi Moore v filmu Striptiz in pokazala, da drog izkleše telo do popolnosti. Vsi ti gibi namreč zahtevajo močne mišice, zato jih boste z vsakim gibom še bolj učvrstili. »Na plan bo prišla vaša ženstvenost, hkrati pa si boste oblikovali telo, še zlasti držo, ki bo bolj pokončna. Učinki plesa bodo vidni na vsem telesu, mišice bodo bolj oblikovane, čvrste in napete. Poleg čvrstega telesa pa boste pridobili tudi na eleganci in samozavesti. Sprva preproste elemente boste sčasoma povezovali v koreografijo, sestavljeno iz vse več zahtevnejših elementov, ki bodo poudarili tudi vaše vse bolj čvrsto in izklesano telo,« pojasnjuje Tina Perko.

Se bodo kalorije kar stopile? Ne čisto!

Kar pojemo, je pomembno prav tako kot sama vadba. Čeprav si kakšno 'pregreho' lahko kdaj privoščimo tudi brez slabe vesti, nam to ne sme biti motivacija. Pomembno je, da je naša prehrana uravnotežena, da uživamo čim bolj nepredelana živila, hkrati pa v hrani vedno tudi kar najbolj uživamo. »S plesom ob drogu lahko porabite kar nekaj kalorij. Začetnice porabijo med 290 in 400 kalorijami na uro, profesionalne plesalke pa tudi do 700 kalorij na uro,« dodaja Tina Perko. Zato morate poskrbeti za vnos ustrezne količine beljakovin, ki so hrana za mišice, zmanjšati količino zaužitih ogljikovih hidratov ter si zagotoviti vnos ustrezne količine zdravih maščob.

Ples ob drogu namesto antidepresivov

Vzdržljivost, moč, gibčnost in pomoč pri hujšanju so samo nekateri od pozitivnih učinkov plesa ob drogu. Tudi z vidika psihičnega zdravja ples ob drogu prinaša številne koristi. Za zmanjševanje simptomov depresije je dokazano učinkovita telesna dejavnost. Vzroki za depresijo so sicer lahko večplastni, vendar so raziskave pokazale, da je učinek gibanja na depresijo dolgoročen in učinkovit. Spodbuja namreč sproščanje endorfina ali hormona sreče, ki prispeva k boljšemu razpoloženju in pozitivno vpliva tudi na spanec. S plesno vadbo ob drogu pa ne razgibavamo le telesa, temveč urimo in razgibavamo tudi možgane. Tina Perko iz studia Mademoiselle opaža, da se po končani vadbi počutimo odlično tudi zato, ker nam daje občutek, da smo nekaj dosegli: »Vsak ima nekaj elementov, ki mu pomenijo napredek – občutek, ko ti uspe, je res poseben.«

Pot do uspeha je tlakovana z vztrajnostjo

Ples ob drogu pomaga pridobiti vztrajnost in disciplino, kar nam lahko koristi tudi pri uspešnem spoprijemanju s številnimi življenjskimi izzivi. Tina Perko, lastnica plesnega studia Mademoiselle, še pove: »Ples ob drogu me je naučil, da je treba za tisto, kar si želiš, trdo garati, se boriti sam s seboj, premagati samega sebe, da lahko napreduješ.« Če kdo misli, da ples ob drogu ni zanj, je to samo zaradi prepričanj. Kajti vse, kar potrebujemo, je nekaj poguma in volje.