mojca fatur Odkrito.si

Partnerica Klemna Slakonje o ozadju "nerazumne" ...

molk naslovnica Foto Ziga Culiberg (1) Svet24.si

Miša Molk o življenju, hčerki in moških

duhovna Petisvet.si

Karma je dela svoje, a to, kar bo še naredila ...

csd, center za socialno delo Svet24.si

CSD pred zlomom: z motorko nad socialne delavce!

Horoskop Svet24.si

Tedenski horoskop: z lopatami do konca

NIck JOnas Najstnica.si

Nick Jonas priznal, da si želi otroka

franko bajc Njena.si

Franko priznal, kaj mu je pomagalo do zmage

Dobro počutje

Vam nagaja žolčnik?

Helena Primic, Bodi zdrava, 09.03.2018 14:01:28

Vam je po mastni in težki hrani pogosto slabo in imate težave z napihnjenostjo ter prebavo? Morda je za vaše težave kriv žolčnik, ki lahko izloča premalo žolča, ali pa se žolč predolgo zadržuje v žolčnem mehurju, kar spodbuja nastanek žolčnih kamnov.

Delite na:
Vam nagaja žolčnik?
Revija Bodi zdrava

Nezdrave maščobe in zadrževanje jeze

Žolčnik je skupaj z jetri najbolj obremenjen z maščobami, saj je njegova naloga skladiščenje žolča, ki nastaja v jetrih in skrbi za raztapljanje maščob. Zato se težave z žolčem po navadi pokažejo po zaužitju večjih količin maščob. In to tudi, če uživamo le zdrave nenasičene maščobe, najbolj pa, če smo pretiravali z nezdravimi nasičenimi maščobami – pražen krompir, ocvrta hrana, mastno meso in vse pregrehe, ki vsebujejo nezdrave maščobe.

Žolčnik je preobremenjen tudi, če imamo preveč holesterola, zaradi katerega se v žolčniku in žolčevodih lahko začnejo tvoriti holesterolni žolčni kamni. Žolčni kamni so sicer lahko tudi iz drugih snovi, vendar redkeje.

Pri težavah z žolčem pa ne smemo pozabiti tudi na vpliv čustev na zdravje. Če pretirana jeza poškoduje jetra, zadrževanje in neizražanje jeze v žolčnem mehurju ustvarjata zastoje pri praznjenju žolča, ki zato lahko kristalizira in tako nastanejo žolčni kamni. Zato ni čudno, da so žolčni kamni pogostejši pri ženskah, ki imajo več težav z izražanjem jeze in agresivnih čustev kot moški.

žolčnik 5.jpg

Pomoč iz narave

Za to, da bo vaš žolčnik nemoteno deloval, je torej nujno sprejeti in na socialno sprejemljiv način izraziti jezo. Svojemu kazalniku potlačene jeze pa lahko pomagate tudi z nekaterimi začimbami, ki blagodejno učinkujejo na delovanje žolčnika in pospešujejo izločanje žolča. Narava skriva veliko naravnih pomočnikov žolčnika: janež, čemaž, črna kumina, kumina, česen, žajbelj, rman, hren, kardamom, kurkuma, majaron, meta, origano, muškatni orešček, rožmarin, koromač, koprc, galgant, kolmež in pelin ter tudi olivno olje. Vse te začimbe čim več dodajajte jedem, predvsem mastnim, saj boste tako svojemu žolčniku olajšali delo.

Pomagate pa mu lahko tudi z zeliščnimi čaji iz encijana, artičokinih listov ali kordabenedikte. Ker so zelo grenki, je najbolje, da pripravite hladni preliv in ga pustite čez noč stati. Lahko se odločite tudi za alkoholni izvleček ali zeliščni liker. Pri slednjem pazite, da z njim ne pretiravate, saj boste sicer z alkoholom preveč obremenili jetra, ki so tesno povezana z delovanjem žolčnika.

žolčnik 10.jpg

Brez grobih čiščenj!

Kaj pa, če so vam že odkrili žolčne kamne oziroma sumite na njih? V tem primeru se vsekakor ne lotite grobega enkratnega čiščenja žolčnika ali jeter z grenko soljo in podobnimi recepti, prav tako pa ne pretiravajte z zgoraj navedenimi začimbami, saj lahko sprožite premik katerega od žolčnih kamnov, ki lahko zamaši žolčne prehode in v skrajnem primeru povzroči celo razlitje žolča, skoraj zagotovo pa vas pripelje do kirurškega posega. Zakaj bi se izpostavljali nevarnosti, operaciji in celo izgubi žolčnika le zato, ker se želite v enem dnevu rešiti vseh težav, ki so se nabirale desetletja?!

Če sumite ali imate diagnosticirane žolčne kamne, je najbolje najprej izvesti kuro z registriranim naravnim zdravilom rowachol, ki pri veliko ljudeh že v nekaj mesecih stopi žolčne kamne po naravni poti. Ko so kamni stopljeni ali vsaj zmanjšani do te mere, da niso več nevarni, da bi se zagozdili, če se premaknejo, lahko začnete intenzivneje uporabljati vse zgoraj navedene začimbe, ki spodbujajo delovanje žolča in tako preprečijo ponovno nastajanje žolčnih kamnov. Seveda pa ne pozabite iz svojega življenja tudi odstraniti vzrokov (nezdrava hrana in potlačena jeza), ki so pripeljali do nastanka žolčnih kamnov.

Brez žolčnika ni nikoli več enako

Če so vam že odstranili žolčnik, nikar ne verjemite ljudem, ki trdijo, da žolčnika v resnici ne potrebujemo in morate le malo bolj paziti na hrano. Tudi žolčnik ima v telesu neko določeno nalogo, zato življenje brez žolčnika ne more biti nikoli enako kot življenje z zdravim in delujočim žolčnikom. Res je, da žolč proizvajajo jetra in zato proizvodnja žolča morda ne bo motena, vendar pa žolčni mehur žolč shranjuje in ga pod tlakom razpršuje v natančno določeni fazi prebave. Če žolčnika ni, žolč kaplja iz žolčnih vodov kot voda iz ves čas odprte pipe. To pomeni, da se izliva v dvanajstnik tudi takrat, ko ga ne potrebujete, kadar pa v dvanajstnik pridejo maščobe, ki naj bi jih žolč pomagal razgrajevati, pa ga morda ni dovolj.

Ko torej nimate žolčnika, so zelo koristna vsa zelišča in začimbe, ki spodbujajo izločanje žolčnika. Poleg tega pa morate poskrbeti za sprotno celjenje tako dvanajstnika kot črevesja, ki sta lahko zaradi nenadziranega iztekanja žolčnika dodatno vzdražena, kar lahko pripelje do razjed. Narava je tudi za to nalogo ustvarila zeleni čaj, sok aloe vere, algo klorelo, namočeno laneno seme in ovseno kašo. V pomoč so vam lahko tudi vse tiste začimbe, ki olajšajo prebavljanje maščob – česen, čemaž, bazilika, žajbelj, majaron in muškatni orešček, če naštejemo le nekatere.

žolčnik.jpg

Previdno s kurkumo

Kurkuma je odlična začimba, ki spodbuja delovanje prebavil ter močno poveča nastajanje in izločanje žolča, zato je obvezen dodatek pri mastnih jedeh. Pri tem pazite, da jo v večjih količinah dodajate le jedem, ki potrebujejo njeno pomoč (ne kar povsod, kar radi počnejo nekateri, ko jo vzljubijo), saj si tako po nepotrebnem ustvarjate občutek »nemirnih prebavil«. Posebna previdnost je potrebna, če imate žolčne kamne, saj jih lahko večji naval žolča, ki ga sproži kurkuma, premakne v žolčevode in jih zamaši.

Preberite tudi: Idealna dieta za ženske nad 40. Kliknite TUKAJ!