Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Vam grozi krvni strdek?

Lea Pufek, Bodi zdrava, 10.03.2018 13:01:08

Nikoli ni prezgodaj niti prepozno, da začnete skrbeti za svoje zdravje, zato tudi nikoli ni prezgodaj, da začnete skrbeti za to, da ne boste podlegli srčno-žilnim boleznim.

Delite na:
Vam grozi krvni strdek?
Bodi zdrava

Četudi še niste v letih, ko bi vas to moralo skrbeti, je prav, da veste, ali zaradi svojega življenjskega sloga spadate med ogrožene. Navsezadnje je kap vse bolj pogosta tudi med mladimi.

Kap postaja ena najpogostejših zdravstvenih težav sodobnih ljudi. Po nekaterih podatkih za seboj pušča več žrtev kot rak in prometne nesreče skupaj, kar je precej skrb zbujajoče. Ker kap postaja tako pogosta težava, je seveda za vsakega od nas upravičeno vprašanje, kako visoko na lestvici tveganja za to zdravstveno težavo smo. Raziskave kažejo, da krvni strdki nekatere skupine ljudi prizadenejo pogosteje kot druge. Ste med njimi?

Čezmerno težki

Vsi strokovnjaki se strinjajo: če se borite s čezmerno težo ali debelostjo, obstaja pri vas zelo veliko tveganje za nastanek krvnega strdka. In ne samo to. Precej odločilna je tudi razlika med vašo in idealno telesno težo. Če ste le nekaj kilogramov nad zdravo telesno težo, se vaše tveganje poveča zgolj za malenkost, medtem ko ste precej bolj ogroženi, če ste drastično pretežki. Poleg tega vaša teža vpliva tudi na vaše gibalne navade, kar še bolj povečuje tveganje. Bolj kot ste težki, težje se gibljete, zaradi česar več časa presedite, to pa še toliko bolj pospešuje nastanek krvnih strdkov.

Kadilci

Kajenje že samo po sebi ni koristno za vaše zdravje, saj vpliva na tveganje za marsikatero bolezen in zdravstveno stanje, ena od teh pa je tudi kap. Ljudje so navadno prepričani, da kajenje škoduje zgolj pljučem, grlu in ustni votlini, a močno vpliva tudi na kri in žile. Kajenje namreč poškoduje žilno tkivo, zaradi česar se kri na teh mestih bolj zgošča in strjuje. Kajenje je prav tako močno povezano s srčnimi boleznimi in periferno arterijsko boleznijo, zaradi česar velja za enega glavnih sprožilcev krvnih strdkov in srčne kapi.

bodi.jpg

Nosečnice

Četudi ste zdrava nosečnica, ki se redno giblje, lahko vaša pot do materinstva povsem spremeni vaš način strjevanja krvi. Eden od vzrokov so hormoni. Zlasti estrogen. Drugi vzrok pa je rast otroka v maternici. Ko ta postaja vse večji, lahko pritiska na žile v območju vašega trebuha in medenice, kar lahko vpliva na pretok krvi in povzroči strdke.

bodi 2.jpg

Jemanje hormonov

Tudi če ste povsem zdravi, lahko nenadoma doživite simptome, kot so otekle noge, kratka sapa ali bolečine v prsih. Če tega ne morete ničemur pripisati, se navadno s tem ne obremenjujete, a če jemljete hormonsko kontracepcijo (ali kakršno koli drugo hormonsko terapijo), ne bi bilo slabo, če bi se o svojih simptomih pogovorili z zdravnikom. Ženske, ki jemljejo hormonsko kontracepcijo, imajo tri-, celo štirikrat večjo možnost za nastanek krvnega strdka.

Pretežno sedeči

V sodobnem času pretežno vsi spadamo v to skupino ogroženih. Ljudje, ki zaradi kakršnih koli razlogov mirujejo dalj časa, so izpostavljeni veliko večjemu tveganju. Zlasti tisti, ki zaradi bolezni več časa preležijo, kar nekoliko spremeni njihov krvni pretok. Precej ogroženi so tudi poklicni vozniki in ljudje, ki veliko letijo, saj precej časa presedijo. Pravzaprav so ogroženi vsi, ki več ur zapored preživijo v enem položaju. Če spadate med te, čim večkrat vzemite premor za razgibavanje in pijte dovolj vode.

bodi 6.jpg

Genetika

Če imate v družini primere krvnih strdkov in kapi, se ne bi bilo slabo pozanimati, kaj jih je sprožilo. Če ne najdete zunanjega vzroka, kot so poškodbe ali bolezni, potem lahko vzrok zanje pripišete genetiki. Nekatere genetske predispozicije vašo kri gostijo, zaradi česar ste bolj nagnjeni k strdkom. Če sumite, da gre za genetsko pogojeno nagnjenost, se lahko ustrezno poučite s krvnimi testi.

Bolniki

Če se spopadate s katero od resnih bolezni, kot je rak, ste lahko bolj ogroženi. Krvni strdki se v teh primerih lahko pojavijo, preden ste seznanjeni z boleznijo oziroma preden se ta razvije, tako da so lahko nekakšno opozorilo. Tudi sladkorna bolezen, HIV in razne črevesne bolezni so lahko vzrok za nastanek krvnih strdkov. Bolj ogroženi ste tudi, če se poškodujete, saj se kri v teh primerih v vašem telesu strdi tudi tam, kje se ne bi smela.

Preberite tudi: Vam nagaja žolčnik? Kliknite TUKAJ!