Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

V Sloveniji spolno zlorabljen vsak peti otrok

C. R., 18.05.2019 14:01:29

»Da je v Sloveniji spolno zlorabljen vsak peti otrok, kar pomeni 70.000 otrok je grozljivo« pravi Nina Kočar, direktorica Lunine vile, inštituta za zaščito otrok, ki nudi brezplačno pomoč otrokom in mladostnikom, ki so preživeli spolno, fizično ali čustveno zlorabo.

Delite na:
V Sloveniji spolno zlorabljen vsak peti otrok
Najpomembneje je, da otroka opazujemo, se z njim pogovarjamo ter znamo prepoznati znake zlorabe Pixabay

Problematika spolnega nasilja nad otroki in mladostniki je postala v zadnjem času tema javnih razprav, ki je vedno pogosteje deležna tudi velike medijske, institucionalne in zakonodajne pozornosti. O spolni zlorabi otroka govorimo takrat, ko odrasli uporabi dečka ali deklico za zadovoljevanje svojih seksualnih potreb. Statistike kažejo da je pri nas zlorabljenih okoli 70.000 otrok – večina o tem molči.

V Sloveniji poteka mnogo akcij, ki posameznike spodbujajo, da o tem spregovorijo in poiščejo ustrezno pomoč, zato je prepoznav in posledično obravnav žrtev nasilja vedno več. Te se po pomoč zatekajo v različne, temu namenjene, vadne in nevladne organizacije.

Na to temo smo spregovorili s predstavnico Lunine vile, Inštituta za zaščito otrok so.p., Nino Kočar: »V naši organizaciji omogočamo psihosocialno pomoč in podporo pri fizičnih, čustvenih, spolnih zlorabah, zanemarjanju, dolgotrajni bolezni in drugih travmatičnih izkušnjah. Naši glavni poslanstvi sta zdravljenje in preprečevanje travm pri otrocih, s tem pa tudi ozaveščanje o problematiki zlorab otrok in njeni destigmatizaciji. Vodi nas prepričanje, da lahko z nudenjem varnega, sočutnega in prijaznega okolja, otrokom, ki so doživeli kakršnokoli obliko travme omogočimo, da premagajo njene negativne posledice in iz nje zrastejo v zdrave in srečne mladostnike ter kasneje odrasle osebe. Zaenkrat nudimo brezplačno psihosocialno pomoč mladoletnim žrtvam zlorab in njihovim svojcem, ostale storitve so plačljive

Nina Kočar.jpg
Nina Kočar: Zaenkrat nudimo brezplačno psihosocialno pomoč mladoletnim žrtvam zlorab in njihovim svojcem.
Osebni arhiv

Lansko leto so pomagali več kot 150. otrokom, letos pa nameravajo pomagati večim. Ker se nanje obrača vedno več obupanih staršev, ki so prepoznali sume zlorabe otrok, imajo trenutno povečano število otrok v obravnavi. Ker so njihove kapacitete zaenkrat še premajhne, so v tem mesecu pripravili dobrodelno akcijo SKUPAJ GRADIMO, katere cilj je do 7. 6. 2019 zbrati 15.000 € za dokončanje izgradnje prostorov v Ljubljani, v katerih bodo lahko nadaljevali svoje poslanstvo – nudili celostno psihosocialno pomoč otrokom, mladostnikom in njihovim staršem, oziroma zatekalnico v najhujših trenutkih življenja. Vse prispevke, zbrane do tega datuma (do skupne višine 15.000), jim bo iniciativa doTerra Healing Hands namreč kar podvojila. Več o akciji zbiranja sredstev si lahko preberete TUKAJ.

A vse se začne pri tem, da je potrebno znake zlorabe najprej prepoznati 

Nina dodaja, da je najpomembneje, da otroka opazujemo, se z njim pogovarjamo ter znamo prepoznati znake zlorabe, kot so:

 nenadne spremembe v čustvovanju (žalost, umik) vedenju, spanju (nočne more), prehranjevanju;

 razvoj novih strahov in nenavadnih odzivov na sicer navadne dražljaje;

 regresija (izguba že osvojenih razvojih mejnikov, kot je npr. močenje v posteljo, poslabšanje govora, ipd.);

 pasivnost, izguba interesov, poslabšanje šolskega uspeha;

 nasilno vedenje;

 nepojasnjene modrice, rane.

Kako ukrepati? 

Najpomembneje je, da otroka slišite, mu verjamete in v skladu s tem ukrepate! Vaša naloga ni raziskovanje ali se je zloraba zgodila ne, ampak prijava suma. Ko otrok spregovori ne paničarite, najprej pomirite sebe, saj boste le tako otroku lahko dali občutek varnosti. Zahvalite se mu za zaupanje in pogum, da je o tem spregovoril z vami. Razložite mu, da ni prav, da se mu to dogaja ter, da je naloga odraslih, da otroke zaščitimo. Povejte mu, da boste morali te informacije predati naprej, saj boste tako preprečili, da bi bilo otrokovo zaupanje izdano. Sum zlorabe otroka nato vedno prijavite policiji ali pristojnemu centru za socialno delo. Pomembno: V primeru suma zlorabe, se z otrokom najprej iskreno pogovorite, ne odzivajte se preveč čustveno, ga ne poskušajte okriviti ali pa zadeve reševati sami.