Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Katere zdravniške preglede morate narediti?

Marijana Mandić, Maja, 06.07.2018 13:01:31

V izogib tveganjem, ki jih nosijo leta, smo za vas sestavili koledar priporočenih zdravniških pregledov.

Delite na:
Katere zdravniške preglede morate narediti?
Dreamstime

Posledica zdravega življenjskega sloga, kamor spadajo vzdrževanje idealne telesne teže, uravnotežena prehrana, redno gibanje in treniranje sprostitvenih tehnik, je kakovostno življenje. Če se boste držali tudi priporočenega urnika preventivnih zdravstvenih pregledov, ki vam omogočijo pravočasno in uspešno zdravljenje bolezni, pa boste življenju zagotovo dodali še nekaj let.

V dvajsetih

Ogroženi ste z melanomom, ki prizadene veliko žensk med 25. in 29. letom. Drugi najpogostejši rak pri mladih ženskah je rak materničnega vratu. Tudi visok holesterol prizadene veliko mladih deklet in žensk. In končno, če je v vaši družini kakšna predstavnica nežnejšega spola že imela raka dojke, se ga s pravočasnimi preventivnimi pregledi obvarujte.

Priporočene preiskave: Pregled kože pri dermatologu enkrat letno, test PAP oziroma odvzem brisa materničnega vratu enkrat na tri leta, meritve krvnega tlaka med vsakim obiskom pri zdravniku, merjene holesterola vsakih pet let, ultrazvok dojk vsakih pet let ali še pogosteje, če imate zgodovino te zahrbtne bolezni v vaši družini.

V tridesetih

Največ žensk zboli za rakom materničnega vratu prav v tridesetih, sledi ogroženost z rakom dojke ter s sladkorno boleznijo tipa 2. Po tridesetem letu za diabetesom trpi kar 18 odstotkov žensk.
Priporočene preiskave: Pregled kože pri dermatologu, enkrat letno ali kakor vam je svetoval zdravnik, test PAP enkrat na tri leta, merjenje krvnega tlaka pri zdravniku in merjenje holesterola na vsakih pet let.

V štiridesetih

Srčno-žilne bolezni so glavni vzrok smrti pri ženskah med 40. in 50. letom, prav tako vas lahko doleti rak dojke in rak jajčnikov, ki največkrat preseneti prav po 40. letu.

Priporočene preiskave: Merjenje kostne gostote vsake tri leta, kar je zelo pomembno, če imate manj kot 57 kilogramov in/ali če je imela tudi vaša mama osteoporozo. Vsako leto si dajte izmeriti krvni sladkor in holesterol, mamografijo si zapišite v rokovnik na vsaki dve leti, ultrazvok dojke pa vsako leto. Ultrazvok jajčnikov vam priporočamo na vsake tri leta, še posebej če je takšen rak že presenetil kakšno predstavnico ženskega spola v vaši družini, in še, dobro je, da opravite prvi preventivni pregled oči.

V petdesetih

Osteoporoza je morda za prvim ovinkom, kajti kar polovica žensk v petdesetih letih doživi prvi osteoporozni zlom, bolj kot prej vas ogroža rak debelega črevesa in danke, rak jajčnikov in srčne bolezni, ki so prvi vzrok smrti pri ženskah po abrahamu. In ne nazadnje, četrtina možganskih kapi se dogodi ženskam, mlajšim od 65 let.

Priporočene preiskave: Vsako leto si dajte izmeriti gostoto kosti, vsake tri leta zaprosite za ultrazvočni pregled jajčnikov, na tri leta naj vam zdravnik izmeri krvni sladkor ali raje kar vsako leto, če je sladkorna bolezen že grenila življenje komu iz vaše družine, odzovite se programu SVIT oziroma s kolonoskopijo vsake tri leta preverite, kako je z zdravjem debelega črevesa in danke. Še posebej če kadite, je pomembno, da vam slikajo pljuča, enkrat na leto opravite EKG srca oziroma po potrebi tudi ultrazvok srca. Ne pozabite niti na redne letne dermatološke preglede, nadaljujte redne odvzeme brisa materničnega vratu, na dve leti naj vam pomerijo očesni tlak in vid. In še nekaj svežega za vse, ki ste se poveselile ob abrahamu: opravite prvi test na bakterijo Helicobacter pylori, ki preprečuje raka želodca.

V šestdesetih

Osteoporoza doleti skoraj vsako drugo žensko po 60. letu in tudi večina rakov debelega črevesja se pojavi po 60. letu. 75 odstotkov možganskih kapi se dogodi po 65. letu, srčne bolezni pa so glavni vzrok smrti po 60. letu.

Priporočene preiskave: Kolonoskopijo načrtujte vsako tretje leto, pregled pljuč (CT) vsakih pet let, kostno gostoto naj vam izmerijo na vsaki dve do tri leta, enkrat letno načrtujte pregled dojk in kože, vsako drugo leto zapišite tudi mamografijo. Nadaljujte preglede vida in merjenja očesnega tlaka vsaki dve leti in preverite, kako je z bakterijo Helicobacter pylori v izdihanem zraku, da bi se lahko izognili raku želodca.

Z vsem, kar vam zdravniki priporočajo v petdesetih in šestdesetih, nadaljujte tudi v sedemdesetih in se veselite zdravega življenja v pozni starosti.

Preberite tudi: Hujšajmo vsak dan - brez diete. Kliknite TUKAJ!