bojan krizaj in špela Dobra karma

Bojan Križaj na krilih ljubezni s svojo Špelo

horoskop_napoved_astrologija Svet24.si

Horoskop za petek, 23. oktobra

Prostozidarji 1 Reporter.si

Boštjan M. Turk: Šokanten dokument razkriva, da ...

janša Svet24.si

Premier Janša: »Pred nami je teden boja za ...

20200316-00995849 Necenzurirano

Ker so pri Počivalšku zavlačevali, bodo z ...

Gasilci PGD Šentjur plešejo Jerusalemo Odkrito.si

Šentjurski gasilci odplesali Jerusalemo

hana r Njena.si

Hana si je v Srbiji znova povečala ustnice

V Dan športa vstopili z zmanjšano gibalnostjo

kl/sta, 23.09.2020 15:50:05

Danes prvič praznujemo dan športa kot državni praznik. Čeprav imamo Slovenci radi šport, pa je gibalna sposobnost vseh nas vedno manjša. Posebej je to zaskrbljujoče pri otrocih.

Delite na:
V Dan športa vstopili z zmanjšano gibalnostjo
Pri več kot polovici otrok v Sloveniji se je povečalo podkožno maščevje Arhiv Epa

Če smo Slovenci vsaj na deklarativni ravni ljubitelji športa, v njem dosegamo zavidljive uspehe tudi na svetovnem področju in se veliko ljudi z njim ukvarja rekreativno, pa ugotavljamo, da smo vedno manj "razmigani".

"Dvajsetodstotni dvig deleža debelih otrok v enem letu je nekaj nepojmljivega, to se v zgodovini Slovenije še ni zgodilo,"je poudarilGregor Starciz Fakultete."Treba bo dati v peto prestavo,"je dodal.

Nemajhen vpliv na to ima tudi pandemija Covid-19, posebej pri otrocih in mladostnikih.

Meritve pri več kot 20.000 osnovnošolcih, ki so jih učitelji športne vzgoje opravili po obdobju razglašene kažejo velik upad vseh gibalnih sposobnosti, ki jih pri otrocih spremljajo, največji pa pri vzdržljivosti in koordinaciji celotnega telesa.

Čeprav je bil upad pričakovan, pa so strokovnjaki s Fakultete za šport rezultate označili za šokantne. Gibalna učinkovitost je namreč upadla pri skoraj dveh tretjinah otrok. Najbolj prizadeti pa so bili prav otroci, ki so bili prej najbolj telesno dejavni. Hkrati se je pri več kot polovici otrok povečalo podkožno maščevje.

"Dvajsetodstotni dvig deleža debelih otrok v enem letu je nekaj nepojmljivega, to se v zgodovini Slovenije še ni zgodilo," je poudaril Gregor Starc iz Fakultete. "Treba bo dati v peto prestavo," je dodal.

Če bi se scenarij iz marca in aprila ponovil, bi lahko govorili o koronageneraciji, je še dejal. "To bodo otroci, ki bodo imeli velike zdravstvene težave, ki bodo učno manj uspešni in bodo vse življenje nosili breme ukrepov, ki smo jih sproducirali odrasli".

f623823604df8d2f8a6b0dc1a5268f48.jpeg
Šport zdravi, radosti in povezuje
Nataša Juhnov

Slovenija prvič praznuje Dan športa

Z današnjim dnem se začenja tudi evropski teden športa, pri nas pa smo dan športa, ki ga pri nas prvič praznujemo kot državni praznik, obeležili s proslavo na Trgu republike v Ljubljani, kjer je častni pokrovitelj praznika, predsednik državeBorut Pahor, izpostavil pomen športa za zdravje, ugled države in povezanost naroda. 

"Danes je državni praznik, s Trga republike pošiljamo vsem Slovencem lepe želje. Dan športa je pomemben za naše zdravje, posebej pomembno je to vidno v času pandemije novega koronavirusa. Gre tudi za veselje, za radost. Tisti, ki se s športom ukvarjamo rekreativno, vemo, da brez njega ne moremo," je uvodoma povedal Pahor.

vitranc navijači slovenija.JPG

"Drugi razlog za praznik so športni uspehi, ki krepijo ugled naše države in na nek način odpirajo vrata za našo domovino. Tretji razlog pa je povezanost. Med nami so v demokratični družbi razlike, ki jih skušamo premostiti, nam pa te tudi omogočajo, da smo živahna družba. Šport nas povezuje, na velikih tekmovanjih vsi pripadamo isti skupnosti, vihramo z isto zastavo," je dodal slovenski predsednik.