Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Uvela, brez barve in tonusa? Poživite kožo svojega obraza

Petra Arula, Bodi zdrava, 12.03.2018 13:01:39

So zima, skrbi in premalo gibanja na svežem zraku pustili posledice tudi na vaši koži?

Delite na:
Uvela, brez barve in tonusa? Poživite kožo svojega obraza
Bodi zdrava

Ko žalostni opažate, da ne pomaga niti drag(oceni) serum, svojo kožo pogladite. Še enkrat in še enkrat. Z ljubeznijo in masažo jo boste poživili ter ji povrnili sijaj in volumen.

Kremo ali olje si vmasirajmo

Magistra znanosti s področja kineziologije in kvalificirana maserka ter ustanoviteljica Naravnega elementa Polona Kršmanc Šiško pravi, da se pozimi na koži obraza odlično obnesejo rastlinska masla in olja. »Večji del rastlinskih masel in olj po nanosu ostane na koži v obliki tanke plasti, posredno pa izboljšajo vlažnost kože, saj zmanjšajo transepidermalno izgubo vode. Rastlinska masla in olja kožo tako zmehčajo, koža postane gladka in mehka. Vsebujejo pa tudi vitamin E, odličen antioksidant.« Naša sogovornica, ki se nenehno izobražuje tudi glede masažnih tehnik in naravnih pristopov pomlajevanja obraza, predlaga, da jih na obraz nanašamo s preprostimi masažnimi tehnikami, ki se jih lahko naučimo zelo hitro. »Redno masažo lahko sami izvajamo doma v obliki samomasaže večkrat na dan, brez dodatne izgube časa, saj si z masažo vtiramo rastlinsko olje ali hranilno kremo, ki bi jo tako ali tako nanesli na obraz. Priporočam pa tudi profesionalno masažo obraza vsaj enkrat mesečno za boljši učinek. Dobra stran samomasaže je v tem, da jo lahko izvajamo redno, večkrat na dan in s tem povečamo učinek delovanja na dolgi rok. Pri samomasaži je pomembno, da masiramo v smeri mišičnih vlaken, pritisk mora biti prijeten in ne premočan. Kožo rahlo natezamo navzgor, proti ušesom. Ne vlečemo je premočno in ne raztegujemo, temveč rahlo podrsimo po koži. V sklop samomasaže je dobro vključiti tudi akupresurne točke v predelu okrog brade, ličnic in oči za boljši pretok energije skozi telo. Pri tem pazimo, da pritisk ni premočan in da je prijeten. Ne pozabimo na krožne gibe v predelu senc in pogladimo tudi po vratu. Masažo lahko končamo z nežnim pritiskom celotnih dlani na obraz, pred tem dlani ogrejemo

Pri samomasaži masiramo v smeri mišičnih vlaken, pritisk mora biti prijeten in ne premočan. Kožo rahlo natezamo navzgor, proti ušesom.

Učinek (samo)masaže

Sama se večkrat masiram po obrazu tako mimogrede, ko nanesem kremo nanj ali ko sedim pred računalnikom in zbiram misli, ki jih bom prelila na zaslon. A to moji koži ni dovolj. Leta delajo svoje, zima pa je dodala piko na i, in odločila sem se, da se prepustim strokovnjakinji. Rezultat je bil že po eni masaži neverjeten – koža je zasijala, lička so se dvignila, oči pa so se odprle in zažarele. Kmalu po masaži sem se odpravila na delovni sestanek, kjer so hvalili moje žareče oči in svež videz na klavrni dan sive zime, jaz pa sem se le smehljala. A še bolj zanimivo je bilo zvečer in naslednje dni – ko sem si čistila obraz, sem pod prsti začutila bolj učvrščen lični predel, koža pa je bila voljna in dovolj navlažena ter ravno prav mastna, čeprav me je Polona masirala brez olja (priznam, sprva sem si mislila, da to pri meni ne bo šlo, a Polona me je presenetila z odločnostjo in poznejšim rezultatom – koža je bila kljub goloti, povsem brez kreme ali olja, vse bolj nahranjena). »Masaža deluje kot nežen piling, s kože odstranimo odmrle celice povrhnjice, koža pa postane bolj sveža in gladka, pa tudi bolj prepustna za vpijanje vlažilnih in hranilnih snovi,« mi je razložila mag. Polona Kršmanc Šiško in nadaljevala: »Pomembna funkcija masaže je tudi izboljšanje kroženja krvi in limfe. S povečanjem pretoka se koža ogreje, postane bolj prožna, vitalna in mehansko odporna. Poveča se tudi količina razpoložljivega kisika in hranil v mišici, kar zmanjšuje mišično napetost. Masaža tudi spodbuja žleze lojnice in pospešuje nastajanje loja ter prepreči izsušitev kože. V razširjenih krvnih žilah se poveča prisotnost levkocitov, kar okrepi imunski sistem. Masaža pa spodbuja tudi parasimpatični sistem, saj se zaradi razširitve ven krvni pritisk začasno zniža. Psihično počutje se izboljša, saj pride do znižanja kortizola in kateholaminov, tako imenovanih stresnih hormonov.« In res – že med masažo bi predla, če bi bila mačka, po njej pa sem se počutila lahkotno in lepo, bila sem nasmejana in kljub turobnemu dnevu brez črnih misli.

Naravno proti gubam

Mag. Polona Kršmanc Šiško je naravna lepotica. Brez ličil so njene oči, ustnice in ličnice poudarjeni. Zato sem jo povprašala, ali si želi, da bi njena masaža nadomestila ličenje. »V ličenju ne vidim problema, čeprav se sama ne ličim,« pravi Polona, ki doda: »Mi je pa hudo, da se ženske tako uničujejo z botoksom in plastičnimi operacijami. Za videz zdrave in lepe kože ter njen tonus bi lahko – veliko ceneje – poskrbele povsem naravno, obenem bi z masažo delovale na celoten obraz, in ne le na eno področje: po masaži obraza se zmanjša videz zabuhlosti in podočnjakov, mišice se napnejo in učvrstijo, poveča se prožnost kože. Metabolni produkti se hitreje izločajo, energija telesa se uravnovesi. Zmanjšajo se s stresom povezani simptomi (glavobol in nespečnost).«

Zakaj vaša koža ne mara zime

»Pozimi prihaja do velikih temperaturnih sprememb, ki jih občutimo na koži. Zunaj je zrak hladen in vlažen, v notranjih prostorih, kjer preživimo večino časa, pa je po navadi močno ogrevan in suh. Te razmere vplivajo tudi na našo kožo, še posebno kožo obraza, ki je neposredno izpostavljena. Suh zrak v notranjih prostorih kožo izsuši, oslabi njeno zaščitno funkcijo, zato postane suha, hrapava in groba. Koža se nemalokrat lušči, prisoten je tudi občutek nelagodja, srbečice in zategovanja. Kožo na obrazu je treba pozimi še posebno dobro zaščititi pred zunanjimi dejavniki in jo ustrezno negovati. Treba jo je tako dodatno navlažiti kot tudi nahraniti,« razlaga mag. Polona Kršmanc Šiško.

Preberite tudi: Ali čepite nad straniščno školjko? Nikar ne delajte tega! Kliknite TUKAJ!