Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Uspešno nad hripavost

Karmen Klinc, 28.08.2019 20:00:00

Ostali ste brez glasu, kaj pa zdaj?

Delite na:
Uspešno nad hripavost
Intenziven govor, petje, celo smeh in kašelj lahko povzročijo izgubo glasu in hripavost. Dreamstime

Izguba glasu in hripavost se ne dogajata zgolj ob prehladu, temveč lahko človeka prizadeneta tudi zaradi preobremenjenosti glasilk.

Intenziven govor, petje brez predhodnega ogrevanja, napačna pevska ali govorna tehnika, kričanje, celo smeh, kašelj, kihanje ali napačna prehrana lahko vodijo do trajnih poškodb glasilk, zaradi prevelike obremenitve. To pomeni, da glasilke postanejo zadebeljene, kar privede do vozličkov. V tem primeru je zelo pomembno, da ukrepamo v najhitrejšem možnem času in začnemo hripavost zdraviti, da ne privede do stanja, ko je rešitev le še operacija. Raziskave so pokazale, da v Sloveniji kar 72 odstotkov prebivalstva prizadene hripavost ali izguba glasu, ne glede na starostno obdobje. Je pa hripavost pri ženskah pogostejša kot pri moških.

dreamstime_xxl_155599210.jpg
Privoščite svojim glasilkam počitek.
Dreamstime

 Kako si pomagati?

Navlažite svoje glasilke.

Osnova zdrave sluznice, tudi na glasilkah, je njena primerna vlažnost. Priporočljivo je, da popijete približno 2 do 2,5 litra vode na dan. Če opazite, da imate suha usta, vas boli glava ali ste utrujeni, je zelo verjetno, da popijete premalo vode. Glasilke lahko navlažite tudi z nekaterimi vrstami hrane. Priporočljivo je uživati suhe slive ali marelice, korenje, hruške, breskve, beluše, banane, fižol, med, kokosovo olje, oljčno olje, mandlje, alge ... Vse to blagodejno vpliva na glasilke.

Izogibajte se petju in govorjenju

Hripavost pogosto pomeni, da vaše glasilke zaradi preobremenjenosti preprosto potrebujejo počitek. Z nenehnim govorjenjem ne boste naredili nič dobrega. Služba in vsakdanje življenje seveda od nas zahtevata, da nismo ves čas v tišini, a poskusite govoriti čim bolj tiho, saj glasnost tona uravnava napetost v glasilkah. Nikar ne menjajte glasu. Prav tako ne šepetajte. Glasovna zloraba namreč neredko pušča trajne poškodbe na glasilkah.

profimedia-0253114372.jpg
Kamilični čaj vam bo pomagal ublažiti hripavost.
Profimedia

Privoščite počitek svojim glasilkam!

Vsaka hripavost je znak, da je z vašim vokalnim aparatom nekaj narobe. Lahko gre za posledico glasovne obremenitve, vnetje ob akutni okužbi ali funkcionalno glasovno motnjo. V vsakem primeru morate svojim glasilkam privoščiti primeren glasovni počitek in molk. Če to ne pomaga, obstaja možnost, da gre za polip na glasilki, alergijsko vnetje ali napačno tehniko govora in petja. V tem primeru je nujen pregled pri zdravniku oziroma otorinolaringologu, ki vam bo predpisal ustrezno terapijo. Ključnega pomena je, da tudi sami izboljšate svojo tehniko, v nasprotnem primeru vam nobena terapija ne bo pomagala.

Poskrbite za dovolj spanca in telesno aktivnost

Če je vaše telo neprestano pod stresom in pritiskom, se to vsekakor pozna tudi na glasilkah. Spanec in počitek sta nujno potrebna za regeneracijo glasilk in sta celo najpomembnejša dejavnika pri okrevanju. Za kakovosten glas je potreben tudi dobro uravnan izdih in dobra pljučna funkcija. Pljučne zmogljivosti pa boste povečali le z dovolj telesne aktivnosti.

Pomagajte si z grgranjem, inhaliranjem in pastilami

Za grgranje je najprimernejši žajbljev ali kamilični čaj, v katerega vmešajte žličko morske soli. Kar se tiče inhalacij, lahko uporabite fiziološko raztopino, timijanov ali kamilični čaj. Kadar grgranje ali inhaliranje nista mogoča, si pomagajte s pastilami. Najbolj vam bodo pomagale pastile z žajbljem, slezom ali islandskim lišajem. Nujno se izognite kajenju in zakajenim prostorom. Izognite se tudi suhim prostorom. Dim, prah in suh zrak utrujajo glasilke. Suh zrak lahko tudi doma navlažite s posebnimi sobnimi vlažilniki, sobnimi rastlinami, fontanami ali posodicami vode.

dreamstime_xxl_91004302.jpg
Ob dolgotrajnejših težavah je potreben obisk pri otorinolaringologu.
Dreamstime

Pazite na pravilno prehrano

Nikar ne pretiravajte s sladkimi, mastnimi ali preveč začinjenimi jedmi. Prav tako ne boste nič dobrega storili z uživanjem kave, alkohola, čokolade, pravega čaja, orehov, paradižnika, čebule, česna, peperminta in gaziranih pijač. Vse to namreč povečuje izločanje želodčne kisline, ki lahko poškoduje vaše glasilke. Večkrat na dan si privoščite manjše obroke hrane ter pazite, da razen vode ne zaužijete ničesar vsaj dve do tri ure pred spanjem.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 34, 16. 8. 2019