zala kralj, gašper šantl Odkrito.si

Zala Kralj sprejela presenetljivo odločitev!

gabrielle crahan Svet24.si

Preminula 22-letna hči znanega glasbenika: tri ...

prebujenje Petisvet.si

Kam nas v resnici vodijo nove energije?

marjan šarec Svet24.si

Šarec SDS-u zažugal: "Na mojem hrbtu ne boste ...

meghan markle Svet24.si

Razkrili, koga je skušala Meghan omrežiti pred ...

086mv Njena.si

Lara Komar spakirala kovčke in odšla

plestenjak 5 Njena.si

Blaž Švab spregovoril o svoji poroki

Uravnajte čustva z eteričnimi olji

Mira Ćirović, Bodi zdrava, 25.11.2018 12:01:43

Kako se počutimo, kaj delamo, zakaj, kam gremo, s kakšnimi čustvi se spoprijemamo? Kako se resnično počutimo, ne spimo, ne jemo, smo razdražljivi, nestrpni … Namige, kako v prid našim čustvom uporabiti eterična olja, nam je zaupala Petra Počkaj Rosa, univ. dipl. biologinja.

Delite na:
Uravnajte čustva z eteričnimi olji
Na pravilno ravnovesje živčnih prenašalcev vplivamo s hrano, dovolj spanja, meditacijo, gibanjem in tudi z eteričnimi olji. Thinkstock Photos

Pa začnimo na začetku z malo znanosti – pri naših možganih. Ljudje smo fiziološko bolj pesimistični realisti kot optimisti, naši možgani so tako naravnani oziroma je amigdala kriva za to, da nas ohranja pri življenju. Shranjuje vse negativne izkušnje, čustva in dogodke, z namenom, da bi mi ostali živi. Se pravi, da nas opozarja na dogodke, ki bi lahko ogrozili naš obstoj. Osnova vsakega živega bitja je ostati živ. Naša amigdala prevlada, se pravi strah pred izgubo življenja prevlada nad »veselimi dogodki«. Zato smo bolj pesimisti kot optimisti. Ko je ogroženo življenje, amigdala prevlada nad vsem in sproži zaporedje procesov, ki jih imenujemo boj/beg reakcija (nadledvična žleza sprošča noradrenalin, stresni hormon, srce utripa hitreje, dihanje je pospešeno, tresemo se …).

Preberite tudi: To je hrana, s katero boste preprečili izpadanje las.

Protiutež temu je naš prefrontalni korteks, kjer stvari racionaliziramo in zavestno obvladujemo svojo podivjano amigdalo (več je negativnih »inputov«, slabše je). Prek povratne zanke, prek drugih živčnih prenašalcev. Ko so živčni prenašalci uravnovešeni, naš prefrontalni korteks uspe dopovedati amigdali, da je vse v redu, da se nam ni treba boriti za življenje. Na pravilno ravnovesje živčnih prenašalcev vplivamo s hrano, dovolj spanja, meditacijo, gibanjem in tudi z eteričnimi olji. Eterična olja so majhne, lahkohlapne molekule, ki lahko prečijo možgansko bariero (predvsem seskviterpeni) in pomagajo uravnati živčne prenašalce v možganih. Tiste, ki pomirijo vznemirjeno amigdalo.

petra.jpg
Petra Počkaj Rosa, univ. dipl. biologinja
Revija Bodi zdrava

Kaj so živčni prenašalci?

To so molekule (različno velike), ki prenašajo sporočila prek živčnih celic v naših možganih. So kot glasbila v orkestru. Če eden na trenutke ni uglašen, to ni tako moteče, a ko jih več ni uglašenih, potem je ves orkester razglašen. Naša čustva uravnavajo živčni prenašalci (ki jih najdemo tudi v različni hrani, zato je pomembno, da se uravnovešeno prehranjujemo), in če hrepenimo po določeni hrani, to lahko pomeni, da nam nekega živčnega prinašalca primanjkuje.

Več o eteričnih oljih lahko poiščete na Facebook strani Naravne kapljice Doterra – Petra P. Rosa, kjer vam bo Petra z veseljem odgovorila na vaša vprašanja.

Dopamin

Živčni prenašalec ugodja, ki poživljajoče vpliva na srce, krvni obtok in presnovo. Z njim smo dejavni, živahni in dobre volje. O tem ste verjetno že veliko slišali, ker se večina znanih nelegalnih substanc veže na ista mesta. Pomemben je pri multipli sklerozi in Parkinsonovi bolezni. Najdemo ga v hrani, ki je bogata z L-tirozinom: čokoladi, mandljih, jabolkih, avokadu in rdeči pesi.

Eterična olja, ki spodbujajo izločanje dopamina: muškatna kadulja, rimska kamilica, pačuli, rožmarin, jasmin in limona.

Serotonin

Je živčni prenašalec sreče. V centralnem živčnem sistemu, ki uravnava procese spanja (melatonin) in senzoričnega zaznavanja, vpliva na apetit in libido, uravnava temperaturo in sproščanje hormonov. Če imamo serotonina v telesu dovolj, nas prevevata zadovoljstvo in dobro razpoloženje. Zaradi njega smo bolj sproščeni in se bolje počutimo, prav tako tudi bolje spimo. Če je v možganih premalo serotonina, se naše razpoloženje dokaj hitro poslabša, če je pomanjkanje preveliko, pa lahko postanemo celo agresivni, depresivni. Najdemo ga v hrani, ki vsebuje 5 HTP: mesu, mleku, škrobnati hrani, ananasu, lososu, jajcih, siru, oreščkih in semenih.

Eterična olja, ki spodbujajo izločanje serotonina: prava sivka, rimska kamilica, divja pomaranča, majaron, origano, limona, rožmarin, muškatna kadulja, vrtnica.

petra 1.jpg
Eterična olja so majhne, lahkohlapne molekule, ki lahko prečijo možgansko bariero (predvsem seskviterpeni) in pomagajo uravnati živčne prenašalce v možganih.
Thinkstock Photos

Norepinefrin

Poleg serotonina je to eden najpomembnejših »hormonov za srečo«. Norepinefrin poživlja možgane, predvsem pa spodbuja sposobnost zaznavanja, motivacijo in energijo. Prav tako učinkuje kot antidepresiv. V stresnih razmerah izboljšuje miselno zbranost ter poleg tega poskrbi celo za optimizem in evforijo. Stres nas lahko tako v določenih trenutkih tudi osrečuje in nam daje krila. Najdemo ga v hrani, kot je zrnati sir, meso, tunina, piščančje meso, puranje meso – v glavnem v proteinski hrani.

Eterična olja, ki spodbujajo norepinefrin: rožmarin, limonska trava, črni poper in grenivka.

Acetilholin

Je pomemben pri procesih učenja in zbranosti. Če napišemo, da se najbolj veže na nikotinske receptorje, verjetno ni potrebna neka nadaljnja razlaga, kajne? Deluje tudi na naš simpatični in parasimpatični živčni sistem, se pravi na pravilno delovanje tako gladkih kot drugih mišic v telesu, kar je pomembno za koordinacijo telesa. Najdemo ga v hrani, ki vsebuje veliko maščob mlečnega izvora: zreli siri, smetana, polnomastni mlečni izdelki.

Eterična olja, ki spodbujajo acetilholin: limona, rožmarin, divja pomaranča, mandarina, sivka in ylang ylang.

Gaba

Izjemno pomemben živčni prenašalec pri občutkih tesnobe, za koordinacijo, pri razvoju možganov pri plodu, aktivira nevrone, skrbi za nemoten spanec in obvladovanje stresa, psihoz. Ključen pri bipolarnih motnjah. Najdemo ga v bananah, jetrih, brokoliju, rjavem rižu, ovsenih kosmičih.

Eterična olja, ki spodbujajo gabo: sivka, divja pomaranča, muškatna kadulja, bergamotka, vrtnica, limona, geranija in sandalovina.

Glutamat

Pomemben je pri zaznavnih procesih, kot sta učenje in pomnjenje. Preveč glutamata povezujejo s pojavom avtizma, duševne prizadetosti, skleroze, Alzheimerjeve bolezni. Pomanjkanje pa povezujejo tudi s pojavom epileptičnih napadov. Hrana, ki nam prija, če nam ga primanjkuje: mango, zreli siri (na primer parmezan), brokoli, gobe, zreli paradižniki, stročnice, orehi.

Eterični olji, ki spodbujata glutamat: bergamotka in sivka.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 10, 8. 10. 2018.