mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Ublažite stres v manj kot 15 minutah

J. K., Zarja, 27.06.2019 14:01:51

Kadar ste najbolj napeti, razdražljivi in pod stresom, mora biti vaša prva skrb ta, da se malce razbremenite. V boljše počutje se lahko spravite v samo 15 minutah na petnajst načinov. Ni vrag, da vsaj eden ne bi deloval tudi pri vas!

Delite na:
Ublažite stres v manj kot 15 minutah
Raztegnimo mišice hrbta, vratu, ramen in bokov. Revija Zarja

1. Očistimo svoje misli

Um in misli si bomo najlažje očistili z meditacijo. Poiščimo tih prostor, sedimo, zaprimo oči in vso svojo pozornost usmerimo v dihanje. Na začetku bodo določene motnje iz okolja hotele pritegniti našo pozornost, vendar v takih trenutkih ne odnehajmo – zavestno se osredotočimo zgolj na svoje dihanje. Meditacijo zaključimo, ko se bomo počutili bolj pozitivno naravnane in mirnejše. Prav to je tisto, kar potrebujemo, da pustimo stres za seboj in nadaljujemo dan z novo energijo. 

2. Pojdimo na prosto

Dovolj bo le nekaj minut, ki si jih zagotovo lahko ukrademo zase. Še posebej kadar smo v stresu. Odpravimo se na prosto, na sonce, zadihajmo na svežem zraku, poduhajmo kakšno cvetico ali bilko. Tudi če smo sredi zelo urbanega okolja, je zagotovo v dosegu vida kakšno drevo, cvet, zelena oaza ali pa vsaj oblaki. Vsrkajmo vase čim več tega, kar nam ponuja narava, in se s tem okrepljeni vrnimo v običajno delovno okolje.

3. Moč smeha

Stran ali dve iz smešne zgodbe, stripa, kakšna šala iz časopisa, posnetek priljubljenega komika, klic prijatelju, ki nas zna nasmejati … Privoščimo si smeh, kajti ta nas razvedri, okrepi delovanje srca, pljuč, krvnega obtoka in mišic. Vpliva tudi na možgane, saj ti ob smehu izločajo več endorfina, hormona sreče. 

4. Spisek plusov

Vzemimo pisalo in sestavimo spisek tistih reči, za katere smo ta dan hvaležni. Pri tem pomislimo na odnose, na vse tisto, kar se nam je posrečilo, kar se je samo od sebe dobro izšlo, na vse pozitivne plati svojega življenja kot celote. Ne gre le za najpomembnejše plati življenja, tudi drobni utrinki sodijo na naš spisek plusov. Izkušnje kažejo, da so ljudje, ki si izdelujejo takšne spiske, manj podvrženi stresu. In tak spisek za povrh ne zahteva prav dosti časa. Menite, da se danes ni zgodilo prav nič, za kar bi bili lahko hvaležni? Ste se varno pripeljali v službo ali kam drugam? Vam iz pipe teče pitna voda? Imate hrano? Za vse to in še za marsikaj drugega ste lahko hvaležni. Iščite dobro in videli boste dobro. 

5. Dobre želje

Kadar smo zaradi stresa v največjem krču, pomaga, če za hip pozabimo nase in se osredotočimo na druge. Z dobrimi željami za druge osrečujemo tudi sebe. Izberimo nekoga iz lastnega kroga prijateljev, družinskih članov, sodelavcev, lahko tudi tujca. V mislih pošljimo tej osebi svoje dobre želje in ji zaželimo zdravje, srečo ter dobro življenje. Takšna praksa nas dela zadovoljnejše z lastnim življenjem. 

pocutje1.jpg
Vzemimo pisalo in sestavimo spisek tistih reči, za katere smo ta dan hvaležni.
Revija Zarja

6. Sprehod

Nataknimo udobne čevlje in se odpravimo na sprehod po soseščini. S tem si bomo izboljšali počutje in zmanjšali vpliv stresa. Sprehod pomaga tudi, ko obtičimo v rutini brez dobre ideje, kako naprej, saj se med hojo prebuja naše kreativno mišljenje. Veliko idej se rodi prav med premikanjem, ne samo za delovno mizo. 

7. Glasba

Didžej, zavrti dober komad! No, lahko smo tudi sami svoj didžej in si zavrtimo nekaj priljubljenih popevk, ki nas bodo sprostile. Raziskave so pokazale, da ima glasba številne pozitivne učinke: z njo krotimo strahove in tesnobo, pa tudi bolečino. Če nas zamika, da bi ob glasbi zaplesali, pa kar pogumno vstanimo in pomigajmo. Učinek glasbe bo tako še večji! 

8. Odkljukajmo nekaj s seznama zaostankov

Vse polno je opravkov, s katerimi odlašamo, čeprav običajno niso zahtevni – le časa nam pač zmanjkuje. Če želimo premagati stres, so lahko prav te malenkosti v veliko pomoč. Zamenjajmo tisto pregorelo žarnico! Odgovorimo končno na elektronsko pošto. Najsi bo opravek ali dosežek še tako majhen, nam bo dal tisti potreben zagon, da se premaknemo z mrtve točke. 

9. Koristni prigrizek

Nekaj za pod zob nam bo v trenutkih stresa in izčrpanosti dalo novo energijo. A pogoj za to je, da je naš izbor zdrav in preprost. Pozobajmo, na primer, pest oreščkov, obogatili z maščobnimi kislinami omega 3, ki znižujejo raven stresnega nas bodo hormona v telesu. Tudi polnozrnati izdelki so prava izbira – skodelica polnozrnatih kosmičev ali rezina polnozrnatega kruha spodbudita možgane k večjemu izločanju serotonina, ta pa izboljšuje počutje in razpoloženje. 

10. Opravimo dobro delo

Ozrimo se okrog sebe in ponudimo pomoč – če ne opazimo nikogar, ki bi jo potreboval, darujmo dobrodelni organizaciji. Pomagamo lahko tudi družinskim članom, kajti vsako drobno dejanje pomoči drugim šteje. Raziskave več kot jasno kažejo, da se tisti, ki so pripravljeni pomagati drugim, tudi sami veliko bolje počutijo. 

11. Raztegnimo se

Če naše delo od nas terja dolgotrajno sedenje za mizo, sklenimo dlani in iztegnimo roke visoko nad glavo. Pri tem raztegnimo mišice hrbta, vratu, ramen in bokov. Lahko poskusimo tudi kakšen položaj iz joge. Vsakršno raztezanje mišic zmanjša vpliv stresa ter zažene več sveže krvi po telesu, še posebej v mišicah. 

12. Objem

Objemajte se, kadar je le mogoče. Dotik v objemu bo dvignil duha in nas prijetno pogrel. Raziskave kažejo na raznovrstne pozitivne učinke objemanja – od boljšega soočanja s konfliktnimi situacijami do okrepitve imunskega sistema. 

13. Bodrimo sami sebe Sami sebi namenimo preproste in jasne bodrilne stavke. Vse negativne misli skušajmo pretvoriti v vzpodbudne. Če se, denimo, sekiramo zaradi napake, ki smo jo storili, si recimo, da so vsi ljudje zmotljivi, in dodajmo: »Svojo napako lahko popravim.« Pozitivno mantro izrecimo naglas, kajti prav to lahko preseka stres in spremeni razmišljanje. 

14. Zahvalno sporočilce

Zapišimo kratko sporočilo, v katerem se zahvalimo tistemu, ki nam je pomagal. Hvaležnost izrazimo za uslugo, rojstnodnevno darilo, neomajno podporo, ki smo je deležni od nekoga, in podobno. Na ta način krepimo svojo hvaležnost in pozitivno nastrojenost. 

15. Družimo se

Če ne gre več naprej, je napočil trenutek, da pokličemo prijatelje, sodelavce, nekoga pač, in se dogovorimo za skodelico kave ali čaja. Druženje nam daje občutek vpetosti v socialno mrežo, ki nam daje podporo. Študije kažejo, da so prav dobri odnosi temelj za srečno življenje.

pocutje3.jpg
Če ne gre več naprej, je napočil trenutek, da pokličemo prijatelje.
Revija Zarja

Objavljeno v reviji Zarja št. 25, 18. 6. 2019.