volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Tudi v vročih dneh ostanite sveži tam spodaj

C. R., Bodi zdrava, 01.08.2018 15:01:34

Da bomo v toplih dneh resnično brezskrbne in kar najbolj uživale v vseh radostih, ne smemo pozabiti na pravilno nego »tam spodaj«.

Delite na:
Tudi v vročih dneh ostanite sveži tam spodaj
Thinkstock Photos

Vročina in vlaga za našo nožnično sluznico nista dobra novica, zato se moramo v poletnih dneh še bolj potruditi, da ne pride do raznih nevšečnosti, kot so glivice in nezaželena srbečica. Na kaj moramo torej paziti?

Umivajmo dvakrat na dan 

Zaradi vročine in vlage je treba nožnico poleti umivati vsaj dvakrat dnevno. Pomembno je, da ne uporabljamo veliko intimnega mila, saj nožnica sama ustvarja okolje, ki preprečuje nastanek raznih vnetij, tako da intimnega mila ne uporabljajmo več kot enkrat dnevno. Paziti moramo tudi, da uporabljamo takšnega s kislim pH-jem, da ohranjamo primerno kislost naše vaginalne flore. Ne pozabite: umivamo vedno od nožnice proti anusu, in nikoli obratno!

Preberite tudi: Pozor! To so zdravju škodljive zaščitne kreme. Kliknite TUKAJ!

Proč s sintetiko! 

Na splošno je dobro, da nosimo bombažno ali svileno spodnje perilo, poleti pa je to skorajda nujno. Če imate vsaj malce občutljivo nožnico, se raje izognite sintetičnemu in čipkastemu spodnjemu perilu. Skupaj z vlago in vročino boste namreč kaj hitro postali žrtev neugodne srbečice ali celo glivičnega vnetja. Prav tako moramo biti pozorni na to, da ne uporabljamo preveč agresivnih praškov in mehčalcev, ki so tudi pogost vzrok za nožnična vnetja.

Previdno na bazenu

Javni bazeni so leglo bakterij, polni klora, vode pa, kot vemo, ne menjajo ravno vsak dan. Zato moramo biti tam še posebno previdni. Dokler se kopamo, sicer ne moremo kaj dosti narediti, zato pa je po kopanju obvezno prhanje s posebno pozornostjo naši nožnici. Treba jo je namreč dobro splakniti.

Med menstruacijo se izogibamo sintetičnim vložkom 

Poletje traja kar nekaj mesecev, tako da menstruaciji ne uidemo. Na plaži bomo vsekakor uporabljali tampone, ker pa si je nožnico od tamponov dobro spočiti, večina žensk uporabo tamponov tudi poleti kombinira z vložki. Najnovejši naj bi bili odlični, saj kri v svoji notranjosti spremenijo v gel in tako ohranjamo občutek suhosti. Žal pa so takšni vložki iz sintetičnih materialov, in v kombinaciji z gelom, ki ga vsebujejo, ter vročino in vlago, ki sta poleti prisotni, ustvarjajo ugodno okolje za razvoj glivične okužbe. Poleg okužbe, ki se ji bomo z uporabo takšnih vložkov le s težavo izognili, nam sintetika med mesečnim perilom občutno poslabša že tako prisotne neprijetne vonjave.

Umivanje pred in po spolnem odnosu

Poletje in morje navadno pozitivno vplivata na naš libido. Hormoni so bolj poskočni kot običajno, zato se še rajši predajamo spolnim užitkom. Čeprav do spolnega odnosa pride spontano, ne smemo pozabiti na higieno sebe in svojega partnerja. Zaradi že prej omenjene vročine in vlage ali pa morebitnih »bazenskih« bakterij je dobro, da spolovila prej dobro umijeta oba, nato pa se veselo predata spolnim radostim. Da ne pozabimo: umiti se je dobro tudi po seksu!