Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Tudi prepirati se je treba znati!

Tina Lucu, 09.10.2019 20:00:00

Tudi če smo še tako zaljubljeni, prijazni, tolerantni in nasploh miroljubni, pride v vsakem odnosu, seveda tudi v partnerskem, do prepirov. Na začetku se nam pomanjkljivosti zdijo ljubke, potem nas začnejo motiti. In začnemo se spraševati, kako naj mu to povemo.

Delite na:
Tudi prepirati se je treba znati!

Poleg tega pa se zgodi, da medtem ko tehtamo, ali bi izrazili kritiko ali ne, jo drugi izrazi na ves glas. Potem se moramo braniti. In partner tudi. In prepir je tukaj! Običajno enemu prepiru sledi drugi in ta začarani krog lahko traja leta in leta.  

Treba se je zavedati, da ima tudi partner pravico do svojega mnenja. Različna stališča ne smejo pomeniti tudi konca zveze! Pomembno je, da nikdar ne »tekmujeta«, kateri bo zmagovalec in kateri poraženec prepira. Cilj je, da sta zmagovalca oba.

Kako prepir spremeniti v diskusijo?

1 Kje je težava?

Preden izrazite kritiko, v miru premislite: za kaj v resnici gre? Me res moti, da partner toliko časa preživi za računalnikom? Ali pa si v resnici želim več preživljanja prostega časa v dvoje? Le če boste odkrili pravi pomen težave, ste na dobri poti, da jo skupaj rešita. To pa seveda tudi pomeni, da se odkrito pogovorita o svojih občutkih.

prepir.jpg
prepir
Profimedia

2 Izognite se pavšalnim sodbam

Izogibajte se besed kot »nikoli« ali »vedno« - kdor je deležen takšnih posplošenih očitkov, ne more reči nič drugega kot: »Ne drži!« Stavek, ki je pravi sovražnik pogovora in pelje samo v nadaljevanje prepira. Ta našteje še celo vrsto močnih dokazov - in znova doseže le neugodne učinke in počutje. Ne pogrevajte starih prepirov in ne posplošujte!

3 Jeze ne kopičite predolgo

Pomembno je, da še pravočasno prepoznate stvari, ki vas motijo. Drugače se bo v vas nakopičilo preveč jeze, ki bo nekoč kot plima privrela na plan. Še ena nevarnost potlačene jeze - človek je vedno bolj razdražen.

4 Brez vročekrvnosti

Pomembno je, da upoštevate načelo pravičnosti - tudi ko zavrejo čustva. Takrat se lahko izrazite glasno in vročekrvno, a vedno ohranite vsaj malce discipliniranosti: brez žalitev in brez načrtnih napadov na osebne slabosti! Te so namreč največji strup partnerskih odnosov.

Ločitev ThinkstockPhotos-506591102.jpg
Ko se starša prepirata pred otrokom, še posebej če je kamen spotike otrok (oziroma vzgoja otroka), se slednji počuti krivega.
Thinkstock Photos

5 Bodite odprti za druga stališča

Najboljša pot do zares dobrih rešitev vodi preko pozornosti. To pomeni, da partnerja poslušate. Ste odprti za njegove argumente. Na ta način bo čutil, da poskušate razumeti njegova stališča. To vam bo najbolje uspelo, če boste na kratko povzeli njegove besede: »Zdi se mi, da bi ti bilo pomembno …«

 Prav gotovo vam ne bo uspelo, da bi se prepirali po teh petih točkah. A ko bo partner opazil, da se trudite, bo tudi sam razvil več pripravljenosti, da prepir izkoristi na najboljši možen način - za vašo ljubezen!

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 38, 13.9.2019