900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Trije tipi visokega krvnega tlaka

J. K., Zarja, 21.03.2019 14:01:03

Visok krvni tlak ima dolgoročne posledice na zdravje – najbolj škoduje ožilju.

Delite na:
Trije tipi visokega krvnega tlaka
Žal velja, da vsak peti človek z visokim krvnim tlakom sploh ne ve za svojo težavo. Revija Zarja

Velja za glavnega povzročitelja srčne kapi in infarkta. Prav tako povzroča motnje v delovanju krvnega obtoka. Do nedavna so zdravniki za znižanje visokega krvnega tlaka predpisovali predvsem zdravila. A vse kaže, da se veliko bolje obnese drugačna praksa: sprememba življenjskih navad. Seveda taka rešitev ni preprosta, sploh pa ni za vse enaka. S podrobnimi raziskavami so različne oblike visokega tlaka razporedili v tri osnovne tipe. Ta koncept daje izhodiščno osnovo drugačnemu pristopu k zdravljenju visokega krvnega tlaka. To temelji na koreniti spremembi življenjskega sloga in nekaterih vsakodnevnih navad, vendar ob upoštevanju nekaj specifičnih dejstev, ki so značilna za posamezen tip visokega krvnega tlaka.

Žal velja, da vsak peti človek z visokim krvnim tlakom sploh ne ve za svojo težavo. Zato je več kot pomembno, da si krvni tlak redno merimo. Normalen je okoli 120/80 mmHg. Če sega zgornji preko 140 mmHg, spodnji pa preko 90 mmHg, je to že povišan krvni tlak.

Kako ukrepati? Seveda ima glavno besedo pri tem zdravnik. Izkušnje pa kažejo, da visok krvni tlak lažje znižajo tisti, ki v življenju čutijo več pristne radoživosti. Občutek splošnega zadovoljstva je seveda hudo subjektivna kategorija, kajti pri različnih ljudeh ga povzročajo zelo različne stvari. In zato koncept treh tipov visokega krvnega tlaka temelji prav na teh razlikah. Pomembno je, da prepoznamo, kateri tip smo, potem pa upoštevamo navodila in nasvete za svojo skupino.

Trije tipi visokega krvnega tlaka

Stresni tip je nenehno v pogonu in hitro živčen

pocutje stresni.jpg
Stresni tip
Revija Zarja

V to skupino spada približno petina vseh z visokim krvnim tlakom. Običajno so suhi, kitasti, vse hočejo opraviti brezhibno.

Značilnosti: Predstavniki te skupine radi prevzemajo odgovornost, veliko si upajo, celo preveč, zato ni čudno, da so nagnjeni k živčnosti. In prav to jim pogosto najeda moči. So zelo občutljivi in si vsa nesoglasja močno jemljejo k srcu. Hitro jih obide negotovost in so le redko zadovoljni sami s seboj. Prevevata jih strah in skrb za prihodnost. V mislih se ukvarjajo predvsem s težavami – pomoč pa sprejemajo zelo neradi.

Program:

Vodilni moto: Zmanjšajte hitrost! Pomirite se in poskrbite, da bodo vaše zaloge energije spet napolnjene.

Življenjski slog: Gibajte se. Ob delovni mizi se pretegnite vsakih 90 minut. Najbolje tako, da pred tem odprete okno in globoko vdihnete svež zrak. Zvečer berite – najbolje kakšno knjigo z dobro in napeto zgodbo. Masaža je za vas nadvse primerna, večkrat pa si privoščite tudi vročo kopel. Dnevno meditirajte, najmanj 10 minut. Sedite z zaprtimi očmi in potujte z mislimi po vsem telesu, hkrati pa bodite pozorni na to, kako se sleherni delček telesa počuti. Pomembno je, da sprejmete dejstva, ne da bi jih hoteli spreminjati ali vrednotiti.

Prehrana: Prehranjujte se premišljeno – uživanje hrane naj postane vaš mali obred. Vzemite si čas in mir. Dan začnite z uravnoteženim zajtrkom, dnevno pa zaužijte vsaj en topel obrok. Vmes si privoščite več prigrizkov, pri tem pa pazite na kakovost hrane.

Gibanje: Vsak dan se odpravite v naravo, na primer na večerni sprostitveni sprehod. Za vas so najprimernejše oblike rekreacije joga, taj či, či gong in plesanje. Z njimi se boste najbolje sprostili in izklopili.

Želodčni tip, poosebljenje miru

pocutje zelodcni.jpg
Želodčni tip
Revija Zarja

Pripadniki te skupine so pravo nasprotje stresne skupine. Nagibljejo se k čezmerni teži in diabetesu tipa 2, imajo radi udobje ter so celo nekoliko lenobni in počasnejši. Največja težava je v tem, da opazijo povišan pritisk zelo pozno.

Značilnosti: Želodčni tipi so trdni kot skala, v katero butajo valovi. Imajo debelo kožo, zato jim stres ne more tako hitro do živega. So dobrega srca, tolerantni in sočutni. Radi dobro jedo in so nasploh nagnjeni k malim pregreham.

Program:

Vodilni moto: Bodite aktivnejši in si jasno določite cilje. Uresničujte svoje vrednote. Izpeljite svoje namere.

Življenjski slog: V vsakem delovnem odmoru se odpravite na svež zrak in pozornost zavestno usmerite v dihanje. Tuširajte se izmenjaje s toplo in hladno vodo. Priporočljivo je čim pogostejše savnanje. Zavestno poskrbite, da bodo vaši čuti budni ter bodo intenzivno zaznavali okolje in svet okoli vas. To vas bo naredilo radoživejše. Opazujte okolico: Kaj slišite? Kako občutite dotik s tlemi? Kakšni vonji so v zraku?

Prehrana: Vaš jedilnik naj vključuje predvsem nemastno hrano in veliko dušene zelenjave. Med obroki posegajte po sadju, zelenjavi in čajih.

Gibanje: Enkrat na dan se preznojite – najprimernejši športi so kolesarjenje, hoja ali plavanje. Poskusite spremeniti slabe navade in poskrbite, da bo avto čim več v garaži, vi pa opravite čim več poti peš ali s kolesom. Tudi dvigalo zamenjajte s hojo po stopnicah.

Kaotičen tip, ki je zmeraj v ekstremih

pocutje kaoti.jpg
Kaotičen tip
Revija Zarja

Pripadniki tega tipa so izgubili stik s svojim notranjim jedrom. Njihov ritem je natrgan in privzemajo zdaj lastnosti stresnega tipa, zdaj lastnosti želodčnega tipa. Tudi njihov krvni tlak je nemiren.

Značilnosti: Težave s spanjem in neredno prehranjevanje, nepotrpežljivost, poleg tega pa nekakšna odsotnost trdnosti v samem sebi – to so lastnosti predstavnikov te skupine. Kaotični tipi ne najdejo miru v sebi, občutek pregorelosti pa je njihov stalni spremljevalec. Na drugi strani pa so zelo kreativni in imajo množico talentov.

Program

Vodilni moto: Vzpostavite jasno strukturirano ogrodje, ki vam bo pomagalo ostati v stiku z lastnim notranjim jedrom.

Način življenja: Skušajte se soočiti z dnevom kot celoto in znotraj te celote vzpostaviti jasno strukturo. Najlažje boste to dosegli z nekaj stalnimi navadami: vpeljite npr. kratke odmore ob zmeraj istem času. Z meditacijo vzpostavite stik z lastnim telesom – navodila za meditacijo so opisana pri stresnem tipu. Vsaj enkrat na teden si privoščite sprostitveni večer v savni ali s kopeljo doma.

Prehrana: Vsaj enkrat na dan mirno pojejte obrok. Jedilnik obogatite z živili, ki vsebujejo grenčine – radič, redkvica, rukola itd. –, kajti te učinkujejo stimulativno in vas bodo okrepile.

Gibanje: Za vas so najprimernejše oblike gibanja tiste, ki imajo močno poudarjen ritmični element, denimo ples ali veslanje. Nikakor pa se med športanjem ne izpostavljajte stresu!

Pravilno merjenje krvnega tlaka

Krvni tlak nam najnatančneje izmerijo v ambulanti, občasno pa so organizirana merjenja na frekvento obiskanih javnih krajih. Aparat za domačo uporabo imajo že v marsikaterem gospodinjstvu, saj z njim zlahka zagotovimo stalen nadzor nad svojim krvnim tlakom. Meritev opravimo zjutraj in zvečer, ob zmeraj isti uri. Postopek je naslednji: sedemo, počakamo pet minut, nato položimo roko, na kateri bomo izmerili pritisk, na mizo. Zavihamo si rokav tako visoko, da je rob zavihka v višini srca. Namestimo napravo in opravimo meritev na obeh rokah. Veljaven je rezultat, ki je višji!

Objavljeno v reviji Zarja št. 11, 12. 3. 2019.