stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

To so najboljša naravna zdravila zoper otekanje nog

Marijana Mandić, Maja, 06.07.2018 15:01:18

Poznamo več načinov zdravljenja kroničnega venskega popuščanja, ki je vzrok, da naše noge zatekajo.

Delite na:
To so najboljša naravna zdravila zoper otekanje nog
Dreamstime

Pretežno sedeča ali stoječa opravila, pomanjkanje telesne aktivnosti, preozka oblačila oziroma hlače, neprimerna prehrana ter alkohol in kajenje lahko pripeljejo do motenj prekrvitve v predelu nog in posledično do občutka utrujenih, težkih in bolečih nog, do napetosti in krčev v mečih, oteklin na območju gležnja ter goleni, pajkastih žilic ter krčev v predelu nog. Vse skupaj poslabšajo vroči dnevi. Olajšanje prinese včasih že mrzla prha, a če vas vse bolj boli in peče ter opazite manjše ali večje krčne žile, je treba stopiti do zdravnika.

Vsega je kriv venski obtok

Kajpak je v ozadju navideznih težav, kot so pretesne hlače, običajno globlji vzrok. Ko se enkrat vene razširijo, to pa je pogosto gensko pogojeno ali pa ste vrsto let zanemarjali telesno vadbo, se zaklopke enostavno ne zapirajo več dovolj tesno in kri ne more z dovolj moči potovati nazaj proti srcu. Posledično se vrača v spodnje okončine, zaradi česar noge najprej otečejo, čez čas pa se razvijejo tudi krčne žile. Posebej nevarne so zapore globokih ven. Tam lahko nastanejo resne motnje prekrvitve nog, ko se celo majhne, sicer nebogljene rane več ne celijo in nastanejo lahko razjede. Se pravi, da ob močni oslabelosti ven noge najprej otečejo, lahko nastanejo srbeči ekcemi zaradi zastajanja krvi, v skrajnem primeru pa se razvijejo tudi razjede, ki jih je treba takoj kirurško oskrbeti.

noge dreamstime_xxl_85410473.jpg

Od kompresijskih nogavic do zelišč

Poznamo več načinov zdravljenja kroničnega venskega popuščanja. Zdravnik vam bo prav gotovo predpisal zdravljenje s kompresijskimi nogavicami, ki stiskajo vene in s tem pospešijo krvni obtok ter znižajo pritisk v venah. Zaradi stiskanja ven zaklopke spet delujejo bolj pravilno in usmerjajo kri navzgor proti srcu, zato se zmanjšajo otekline in preprečijo tudi razjede na koži. Kompresijske nogavice se razlikujejo glede na čvrstost materiala, iz katerega so izdelane. Čvrstejše nogavice pač bolj pritiskajo na bolj prizadete vene. Zaupajte izbiro zdravniku.

Dobro je vedeti

Kompresijske nogavice je treba nositi vsak dan, tudi pri športnih dejavnostih. Obleči jih je treba takoj zjutraj, ko noge še niso otekle. Se je pa treba zavedati, da bo nošenje nogavic težave sicer omililo, ne bo pa odpravilo njihovega vzroka. In še, mnogim se prav poleti zdijo neudobne, prevroče in pretesne. Morda bo res bolje, da razmislite o kirurškem posegu, ki zaceli poškodovane venske stene, a morate spet računati na to, da se krčne žile pogosto vrnejo. Zato se vse več ljudi odloča za poseg pod narkozo, ko prizadeto krčno žilo izvlečejo iz nog s posebno sondo, nakar kri sama najde pot po drugih, zdravih venah.

Začasno pa vam bo gotovo odleglo že ob uradnih in naravnih zdravilih za krepitev ven ter zoper otekanje.

noge dreamstime_xxl_35130196.jpg

Praktični napotki za vsak dan

Noge redno razgibavajte, tudi med pisarniškim delom jih spravite v gibanje vsakih 15 minut, počivajte z dvignjenimi nogami, izogibajte se nošenju visokih pet, odločite se za športe, kot so hoja, tek, kolesarjenje, ples, privoščite si masažo in se izogibajte pretesnim oblačilom in obutvi.

Za spodbujanje prekrvitve pod pisalno mizo je primerna preprosta vaja z dvigovanjem meč, pri čemer z obema nogama izmenično dvigujte prste oziroma pete, tako da aktivno spodbujate vračanje krvi k srcu.
Izogibajte se začinjeni hrani in gaziranim pijačam, alkoholu ter kajenju, glejte, da boste dovolj popili, uživajte več sadja, zelenjave, rib. Še posebej priporočljiva je prehrana z dovolj svežega sadja ter temno zelene in obarvane zelenjave. Živalske beljakovine in sladkor odsvetujemo.

Da ostanejo vene čim bolj prožne, je smiseln reden trening ožilja. Z izmeničnim toplim in hladnim prhanjem nog se žile širijo in krčijo, tako postanejo bolj elastične. Poskusite knajpanje! Poležavanju na soncu ali obiskom savne pa se morate pri otekanju nog ali krčnih žilah izogibati.

Domača zdravila

V homeopatiji se odlično obnesejo Acidum fluoricum, Arnica, Lachesis in Sepia. Po tradicionalni kitajski medicini je organ, ki skrbi za vezivno tkivo, odgovorno za otekanje nog, vranica. Zato vam bo terapevt verjetno krepil vranični či, kar lahko stori z akupunkturo ali posebnimi zelišči. Uživajte tudi veliko kuhanih in toplih jedi. Hladilne jedi, kot so sladoled, presna hrana in solate, so že manj primerne.

V aromaterapiji zdravijo krčne žile s kopelmi v olju ciprese ali laškega smilja. Ta olja lahko zmešate tudi z nevtralno osnovo, denimo z jojobinim oljem, in ga nanesete neposredno na oteklo nogo, lahko pa tudi na rano.

noge dreamstime_xxl_26662761.jpg

Nekatere zdravilne rastline zelo dobro vplivajo na venski sistem, mednje spadajo divji kostanj, lobodika in listje vinske trte. Vse tri rastline krepijo vene in preprečujejo otekanje nog. V lekarnah vam bodo zelo radi svetovali gel iz divjega kostanja ter nepozebnika, ki noge tudi lepo ohladita. V kliničnih raziskavah je jemanje izvlečka iz divjega kostanja že po dveh tednih privedlo do uplahnitve oteklih nog. Tu pa je še njivska preslica, pogosto spregledana, a zdravi otečene noge enako učinkovito kot kostanj.

Čajna mešanica zoper otekanje nog

Prelijte skodelico vrele vode prek 25 g ajdove zeli, 25 g zeli medene detelje, 25 g sadežev pegastega badlja in 25 g njivske preslice. Pustite stati 10 minut, precedite ter pijte počasi, po požirkih.

Kopel pri razjedi

Pri golenski razjedi zdravniki naravne medicine priporočajo kopel s hrastovo skorjo in njivsko preslico. Približno 30 minut kuhajte v pol litra vode 100 do 300 g hrastove skorje in 50 g njivske preslice. Nato prevretek dodajte vodi za kopanje. Ne kopajte se dlje kot 10 minut.

Vsestranski zeljev povitek

Za zeljev povitek vzemite ohlajene svetlo zelene ali rumene liste iz notranjosti zeljne glave, odstranite groba rebra in liste valjajte z valjarjem do ravnega, tako da lahko iztisnete sok. Kot podlago priporočamo stekleno ali plastično desko, ki ne vpija soka. Nato liste položite na rano ali zgolj otekle noge, jo povijte in tako pustite stati največ 12 ur.

zelje dreamstime_xxl_94112143.jpg

Pijavke

Tudi pri nas je že na voljo zdravljenje krčnih žil s pijavkami, ki prinesejo pravcato olajšanje že po nekaj terapijah. Pri tem nastavijo od tri do pet pijavk v bližino krčnih žil, ki jih je treba zdraviti. Da se vam živalce gnusijo? Nekateri si dajo puščati kri, pri čemer jim v enem posegu odvzamejo približno 100 do 150 mililitrov krvi iz prizadete noge, kar naj bi izboljšalo pretočnost. A je vsekakor treba dati prednost pijavkam, kajti živalce opravijo velik del zdravilnega učinka s svojo slino.

Preberite tudi: Hujšajmo vsak dan - brez diete. Kliknite TUKAJ!