andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

To je vzrok za razdražljivo črevesje

Marijana Mandić, Maja, 05.08.2018 14:01:10

Več kot tri mesece razdražljivo črevo ali drugače, sindrom razdražljivega črevesja, je tipično ženska nadloga, ki pogosto sledi depresiji, anksioznosti oziroma utrujenosti, še večkrat pa vsakdanjemu glavobolu, nespečnosti ter bolečinam v hrbtu.

Delite na:
To je vzrok za razdražljivo črevesje
Dreamstime

Od vseh možnih zdravil, ki so na voljo, pa ostaja za hitro okrevanje od stalnega napenjanja, vetrov ter driske oziroma zaprtja še vedno najpomembnejša skrbno izbrana prehrana.

Znaki bolezni

Bolečina v trebuhu pogosto nastopi med odvajanjem blata in izzveni takoj po odvajanju, če pa nas trebuh boli tudi ponoči, je to lahko že znamenje kakšne druge bolezni. Odvajamo samo sluz ali sluz, pomešano z blatom, v katerem ni krvi. Pozor, vsaka sled krvi v blatu terja takojšen obisk zdravnika!

Preberite tudi: To je nadvse koristen plevel s sočnimi in hrustljavimi listi. Kliknite TUKAJ!

Če imamo sindrom razdražljivega črevesja s prevladujočim zaprtjem in ne denimo drisko, je lahko blato bobkasto ali tanko kot svinčnik. Praznjenje lahko spremlja hudo napenjanje, pogosto imamo tudi občutek, da ne moremo odvajati do konca, težave pa so še hujše po hranjenju. Mnogo žensk toži, da ima zaradi tega povrhu še boleče spolne odnose.

Izključitev drugih bolezni

Znano je, da je sindrom razdražljivega črevesja pogostejši pri ženskah z endometriozo in pri ženskah, ki so bile spolno zlorabljene. Če imate več kot 40 let, bo zdravnik pri vas aktivno iskal druge vzroke za vaše vztrajne prebavne težave, saj stalno tiščanje na blato, s primesmi krvi, lahko opozarja tudi na kolorektalnega raka, še posebno če zraven hujšate. Prav tako sindrom razdražljivega črevesja pogosto zamenjajo z laktozno in fruktozno intoleranco, črevesnimi paraziti, celiakijo, z neceliakijsko glutensko senzitivnostjo, mikroskopskim kolitisom, s kronično vnetno črevesno boleznijo, z bakterijskim razraščanjem tankega črevesa, s pankreatično eksokrino insuficienco in nekaterimi drugimi boleznimi. Bolezen je zato treba natančno diagnosticirati tudi s kolonoskopijo, pregledom črevesne sluznice s sondo.

»Kriva« je črevesna flora

Uživanje probiotikov vas lahko celo obvaruje sindroma razdražljivega črevesja. Predvsem za sindrom razdražljivega črevesja, ki se kaže z drisko, je namreč ugotovljeno, da je pri bolnikih zelo povečano število nekaterih in zelo zmanjšano število drugih bakterij, kar vse lahko uravnavate z zdravo, mešano prehrano, s čim več zelenjave in sadja, in po potrebi ali kar za vsak primer, tudi z jemanjem probiotikov.

Zdravila ali psihoterapija?

Zdravljenje je večstransko in pogosto dolgotrajno. Uradna medicina pomaga s spazmolitiki, nitrati, s tricikličnimi antidepresivi, z nesteroidnimi antirevmatiki, opioidnimi analgetiki in antagonisti receptorjev 5-HT3. Razdražljivo črevo s prevladujočo drisko je kajpak treba zdraviti povsem drugače kot razdražljivo črevo s prevladujočim zaprtjem. V obeh primerih pa se je izkazalo, da utegnejo pomagati antidepresivi in celo antipsihotiki, če je sindrom posledica duševne stiske.

Tako imajo lahko zelo zdravilen učinek psihoterapija, predvsem pri raznih zlorabah, hipnoza in kognitivno-vedenjska terapija ter vse tehnike sproščanja, ki jih lahko kadarkoli izvajamo sami doma, od meditacije do joge, in ne nazadnje, vsestransko koristne redne telesne vadbe.

Najpomembnejša je prehrana

Zdravniki poudarjajo, da se pri večini bolnikov težave pozdravijo že kmalu po spremembi jedilnika oziroma z izločitvijo živil, ki povzročajo težave, zaradi česar je zelo koristno, da pišete dnevnik svojega prehranjevanja.

Problematična živila so tista z nekaterimi saharidi, kot so sorbitol, disaharidi, kot sta laktoza in fruktoza, ter mastne jedi. Prehrana, revna s FODMAP oziroma hitro fermentirajočimi oligo-, di- in monosaharidi ter polioli, o čemer vam bo podrobneje svetoval zdravnik, pri veliki večini bolnikov pripelje do velikega olajšanja. In ker se v ozadju zelo pogosto skriva kakšna vrsta alergije na hrano, driska oziroma zaprtje že po izločitvi kritičnih živil kmalu izzvenita.

Če ste zaprti, vam bo zdravnik predpisal živila, bogata z vlakninami. Priporočajo le topne vlaknine, kot so oves, rž, soja, ječmen, saj absorbirajo vodo in se spremenijo v želatinasto viskozno snov, ki jo črevesne bakterije lahko fermentirajo, netopnih pač ne.

Domača lekarna

Preverjeno učinkujeta indijski trpotec in metilna celuloza, ki ju lahko kupite v vseh lekarnah, in še enkrat, odlično vam lahko pomagajo probiotiki, najbolj pripravki, ki vsebujejo mlečnokislinske bakterije iz rodov Lactobacillus, Bifidobacteria, Enterococci, Streptococci in Bacilli.

Od rastlinskih izvlečkov oziroma kar domačih začimb pa vam bodo gotovo pomagali kumina, janež in meta.