Kaleigh Hendershot Svet24.si

VIDEO: Američanki Hrvaška ubila voljo do ...

lovilec sanj Svet24.si

VIDEO: Rekordno velik talisman pred zlom varuje ...

tišina Svet24.si

Le zakaj nas bi bilo tako strah biti sami?

marko noc pl1 Svet24.si

Kardiolog Marko Noč: Če bi sledili toku ...

ZR sep 19 – slovenski vrt FOTO 1 Odkrito.si

Nove gredice na starem borjaču

Sulli, Choi Jin-ri Najstnica.si

Umrla zvezdnica K-POPa

polka1 Njena.si

Blaž Švab prvič spregovoril o svoji izbranki?

Tekoče zlato za obraz in telo

Mateja Bevk, 08.10.2019 16:00:00

Na sončni, črni celini zorijo posebej dragocene rastline za kožo. Moringa, mangongo, marula, baobab, argan, nara in aphloia. Precej neznana in zapletena imena v sebi skrivajo olja, ki jih na zahodu odkrivamo šele zadnja leta, medtem ko afriške ženske z njimi že stoletja ohranjajo mladostno in napeto kožo ter sijoče lase. Sezite po eksotičnih afriških oljih, ne bo vam žal!

Delite na:
Tekoče zlato za obraz in telo
olje Profimedia

Poletje je za kožo naporen letni čas. Sonce, vročina, slana voda in klor na koži pustijo sledove v obliki izsušene povrhnjice, zamašenih por, vročinskih izpuščajev. Koža je žejna in potrebuje regeneracijo, zato ji ponudite nekaj naravnega, kar je ne bo dodatno obremenjevalo, temveč polepšalo in nahranilo.

Olje moringe ščiti pred okoljsko umazanijo
Olje afriškega drevesa moringa (Moringa oleifera) je skrivno orožje za čisto kožo in sijoče lase. Olje pridobivajo iz zrelih semen drevesa, znanega tudi kot hrenovo drevo, ter je bogato z antioksidanti in snovmi, ki zavirajo vnetne procese, kožne celice ščiti pred okoljskim stresom, upočasnjuje staranje, gladi kožo in jo ohranja elastično. Posebej priporočljivo ga je uporabljati pri aknasti koži, kajti deluje antibakterijsko, poleg tega kožo izdatno navlaži, ne da bi ob tem zamašilo pore. 

Uporaba: Olje lahko uporabite za čiščenje kože, kot vroč oljni tretma ali kot nočno olje za utrujeno kožo. Primerno je tudi za uživanje. Zaužijte eno do tri žličke olja s hrano, lahko ga prelijete tudi po solati ali vmešate v smutije. 


Nasvet: Pri nižjih temperaturah se olje moringe hitro strdi. Da ga ponovno utekočinite, postavite zaprto stekleničko olja v vročo vodo.

Arganovo olje nahrani in neguje kožo in lase
Arganovo olje je od vseh naštetih najbolj poznano, pravijo mu tudi maroško zlato. Argan je zelo posebno drevo, ki raste v južnih predelih Maroka, v regiji Sousse. Olje pridobivajo iz nepraženih semen arganovih oreškov in je sestavljeno iz 80 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin, vsebuje tudi vitamin E, ki igra pomembno vlogo pri celični regeneraciji. Olje pomaga ohranjati vlago v koži, istočasno preprečuje tudi čezmerno izločanje loja, zato je primerno tako za suho kot za mastno kožo. 

olje-argan.jpg
arganovo olje
Profimedia

Uporaba: Z arganovim oljem si lahko zjutraj in zvečer zmasirate obraz ali pa ga po prhanju vtrete v celo telo. Tako boste kožo nahranili in ji povrnili elastičnost. Če v arganovo olje vmešate malo grobe soli, dobite imeniten piling za odstranjevanje odmrlih kožnih celic, če ga obogatite z limoninim sokom, pa dobite kopel za nohte. Vanjo pomočite prste za 10 do 15 minut in nad rezultatom boste navdušeni. Nohti bodo nahranjeni in sijoči, kožica okoli njih pa močna in obnovljena. 

Mangongovo olje okrepi zaščitni plašč kože
Drevesa mangongo rastejo v namibijskih divjinah v ekstremnih razmerah. Tamkajšnja avtohtona plemena iz njegovih plodov (orehov) že stoletja stiskajo olje in ga uporabljajo za zaščito kože in las pred soncem in vetrom. Olje vsebuje veliko vitamina E ter hranljivih snovi, kot so kalcij, baker in cink, večkrat nenasičene maščobne kisline in protivnetne sestavine, ki pomirjajo razdraženo, pordelo polt. Vse te sestavine okrepijo zaščitni plašč kože, po zaslugi velike količine linolne kisline pa izboljšajo tudi njeno vlažnost. Za obraz zadoščajo že tri kapljice tega olja. 


Uporaba: iz olja mangongo lahko pripravite imeniten piling za ustnice. Zmešajte eno žličko olja z malo sladkorja. Zmes nanesite na suhe ustnice in nežno masirajte. Pustite na ustnicah od 3 do 5 minut, nato odstranite z bombažno palčko.

Olje nare blaži razdraženo kožo
Nara je vrsta buče, ki raste v Namibiji, v suhih puščavskih razmerah, zato ima zelo globoke korenine. Namesto listov ima v trne preobražena stebla, kar zmanjša izgubo vode zaradi izhlapevanja ter objedanje živali. Iz semen buče stiskajo olje, ki ima zelo veliko maščobnih kislin omega-6 in vitaminov, je zlatorumene barve in odlično sredstvo za nego suhe in razdražene kože. Podari ji vitalnost, sijaj, v njej ohranja vlago in krepi njen zaščitni plašč. 


Uporaba: Olje lahko uporabite kot nadomestilo za sončno kremo, za masažo kože ali ga vtrete v lasišče, s čimer spodbudite zdravo rast las. Ker je olje prijetnega vonja in okusa, ga lahko uporabljate tudi v kuhinji, na primer na solatah.

olja-nara.jpg
olje nara
Profimedia

Olje marule poskrbi za vlago
Sadež marula raste na divjih drevesih v toplih predelih subekvatorialne Afrike. Iz njegovih jedrc pridobivajo hladno stiskano olje, znano po tem, da je med vsemi afriškimi lepotnimi olji najbolj vlažilno. V koži nase veže vodo in je zato primerno zlasti za ljudi s suho in razpokano kožo, ker varuje pred prostimi radikali, pa je tudi odlično orožje proti staranju. Hitro se vpije, spodbuja tvorjenje kolagena ter skrbi za čvrsto, elastično in gladko polt brez mastnega filma.


Uporaba: Na obraz ga nanašajte dvakrat dnevno, uporabite pa ga lahko tudi na problematičnih predelih, kot so strije, brazgotine in ekcemi. Vtirajte ga v kožo, dokler se ne vpije. Idealno je tudi namesto negovalnega losjona za po kopeli ali prhanju. 

Olje aphloie je mojster kožnih popravil 
Aphloia je grmičasta zimzelena rastlina z Madagaskarja. Lokalni prebivalci iz njenih listov kuhajo čaj in delajo pripravke za želodec, les pa uporabljajo za kurjavo in manjše lesene izdelke. Uporaba aphloie v lepotne namene še ni toliko raziskana, študije, ki so bile opravljene, pa kažejo, da je prečiščen izvleček aphloie močan zaščitnik celic, v koži spodbuja njen naravni proces obnavljanja. Olje aphloie upočasnjuje staranje (varuje pred okoljskim onesnaženjem, UV-žarki, utrujenostjo in stresom) ter spodbuja kožni sistem, ki iz kože odstranjuje odpadne snovi. Trenutno olja v čisti obliki pri nas še ni moč kupiti, najdete pa že kozmetične izdelke, ki vsebujejo izvlečke te afriške rastline, na primer iz linije Yves Rocher. 

olje-aphloia.jpg
olje aphloia
Profimedia

Olje kruhovca omili kožne težave
Olje stiskajo iz semen sadeža drevesa kruhovca, kot še pravijo baobabu. Primerno je za zaščito kože in pomaga celo pri ekcemih, nevrodermitisu in luskavici. Drevo kruhovec je sicer velika tropska rastlina, ki doseže starost tudi do 500 let, raste pa v Afriki in na Madagaskarju. 

Uporaba: Afriške mamice si z baobabovim oljem pomagajo pri strijah po porodu in negi rok, saj olje pomirja kožo in jo regenerira, medtem ko v senegalski medicini s tem oljem zdravijo hude opekline. Olje se hitro vpije, kože ne masti in ne maši por. Uporabite ga lahko tudi za nego razpokanih ustnic ter poškodovanih in suhih las ter lasišča.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 38, 13.9.2019