kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Tega nutricionisti nikoli ne jedo

Lea Pufek, Bodi zdrava, 24.07.2018 12:01:39

Čeprav v zdravi in uravnoteženi prehrani navadno velja pravilo, da je v zmernih količinah dobro in dovoljeno vse, vendarle obstajajo živila in pijače, po katerih nutricionisti in prehranski strokovnjaki nikoli ne posegajo.

Delite na:
Tega nutricionisti nikoli ne jedo
Thinkstock Photos

Če boste o prehrani poslušali nutricioniste, boste verjetno slišali, da tudi nekatera sicer nezdrava živila v omejenih količinah našemu telesu lahko koristijo. Razni pretresi in šoki, ki jim v dietah pravimo grešni dnevi, naše telo vzdržujejo v pravi presnovni in prebavni formi, zato jih mnoge diete spodbujajo. Čeprav še tako slabo živilo v nekaterih okoliščinah lahko našemu telesu tudi koristi, pa vendarle obstajajo tudi takšna, ki jih nutricionisti ne bi nikoli dali v usta. Mednje spadajo tudi naslednja.

Preberite tudi: Kako lahko z zajtrkom shujšamo? Kliknite TUKAJ!

Hrenovke

Vroče hrenovke (hot dog) so v Ameriki že dolgo eno najbolj priljubljenih živil hitrega prehranjevanja, ki vse večjo veljavo dobivajo tudi pri nas. A kljub priljubljenosti se nutricionisti nikakor ne morejo pripraviti do tega, da bi vzljubili to tako priljubljeno in že skoraj ikonično ameriško jed. Vzrok za to je precej preprost. Hrenovke (pa tudi druge podobne salame in klobase) spadajo med visoko predelana živila, ki vsebujejo bolj malo mesa, vsebujejo pa veliko natrija in nitratov, ki veljajo za rakotvorne. Hrenovke torej spadajo med najbolj nezdrava živila, ki našemu telesu v nobenih okoliščinah ne prinesejo koristi.

prehrana_ThinkstockPhotos-476512570.jpg

Arašidovo maslo z manj maščobe

Arašidovo maslo zadnja leta precej pridobiva veljavo, saj je bogato z beljakovinami in esencialnimi maščobami, kar je idealna kombinacija za zdravo življenje. A vendarle se na tržišču pojavljajo manj mastne različice arašidovega masla, ki pa so tako kot druga živila z oznako manj mastno ali manj sladkano precej predelane. Da živilom odvzamemo naravno prisotno maščobo, morajo čez nekatere predelovalne procese, da jim na koncu zagotovijo isti okus, pa jim morajo dodati razne aditive, ki so navadno sladkorji. Takšno arašidovo maslo in preostali izdelki so torej resda manj mastni, a zaradi visoke vsebnosti sladkorja veliko bolj škodljivi za naše telo. Zlasti pri arašidovem maslu, ki velja za zdravo živilo, je takšne vrste poseg povsem nelogičen in nepotreben.

Gazirane pijače

Gazirane pijače so leglo sladkorja in ne vsebujejo nikakršnih hranil. Zaradi tega pravzaprav predstavljajo odvečne in neuporabne kalorije, ki jih naše telo ne more porabiti, poleg tega pa nas kljub visoki vsebnosti kalorij ne nasitijo. Gre torej za povsem neuporabno živilo, ki v našem telesu ne služi nikakršnemu namenu.

Kremne omake

Kremne omake navadno vsebujejo ogromne količine masla, smetane, moke, sira in podobnega, zato ni nič čudnega, da jim pravimo kar »infarkt na krožniku«. Gre za izredno kalorično jed, ki je polna našemu srcu neprijaznih sestavin, zato se je mnogi nutricionisti izogibajo. Testenine se da uživati tudi veliko bolj zdravo in okusno.

Margarina

Margarino so zadnje čase že oprali krivde, da spada med škodljiva živila z visoko vsebnostjo transmaščob, a vendarle nutricionisti nanjo ne prisegajo. Zgolj in samo zato, ker gre v nasprotju z maslom za predelano živilo. Vendarle pa nutricionisti pri tem ne odsvetujejo uporabe margarine z nizko vsebnostjo transmaščob ljudem, ki se borijo z visokim holesterolom in visokim krvnim pritiskom. Prava izbira margarine je v teh primerih veliko boljša od masla.

prehrana_ThinkstockPhotos-481054395.jpg

Topljeni sir

Topljeni sir pri prehranskih strokovnjakih ni priljubljen zgolj zato, ker v resnici sploh ni stoodstotni sir. Gre za predelano živilo, ki že samo po sebi v telesu povzroča vnetne procese, poleg tega pa vsebuje precej natrija, maščob, kemikalij in umetnih ekstraktov ter manj kot polovico dejanskega sira. Po svoji sestavi je zlasti sir, ki ga uporabljamo za opečenec, podoben zelo mastnemu kosu mesa.

Nepredelano mleko

Nekateri uživajo v domačem, nepredelanem mleku, a kljub temu da so nutricionisti navadno naklonjeni nepredelanim živilom, je mleko eno tistih, pri katerih to pravilo ne velja. V toplotno neobdelanem mleku, ki ga poznamo pod imeni domače ali sveže mleko, so veliko bolj prisotne nevarne bakterije, kot so salmonela, E.coli, listerija in podobne, ki povzročajo zastrupitev s hrano. Za mleko torej velja, da je veliko bolje, če je toplotno obdelano, preden ga zaužijete.