Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Takoj se jih znebite!

M. Š., 27.07.2019 18:00:00

15 stvari, ki jih imate doma in vam bolj škodijo, kot koristijo.

Delite na:
Takoj se jih znebite!
Kako pa vi odstranjujete madeže? Profimedia

Na videz koristne stvari, ki jih najdemo skoraj v vsakem domu – od čistil, osvežilcev zraka do plinskih peči in čisto navadnih električnih podaljškov – so že same po sebi škodljive, ob neustrezni uporabi pa celo smrtno nevarne. Opozarjamo na nekaj takih izdelkov, ki se vam sicer zdijo popolnoma varni, predvsem pa zelo koristni, in škodo, ki jo lahko povzročijo.

1.      Teflon

Čeprav je čisto praktično, da posode ni treba čez noč namakati v topli vodi, ima ta prednost svojo ceno – vaše zdravje. Teflonske posode so namreč premazane s politetrafluoretilenom – visokotemperaturno plastiko, ki v stiku s plamenom sprošča strupene pline, med njimi najbolj fluor, ki poveča tveganje za raka in druge škodljive učinke na zdravje. Zato raje izberite keramično ali litoželezno posodo.

2.      Izdelki proti bolham in klopom

Različna pršila, šamponi in ovratnice proti zajedavcem vašega ljubljenčka mogoče res obvarujejo pred ugrizi in preprečijo praskanje, a so ti izdelki ponavadi polni pesticidov, ki preverjeno povzročajo poškodbe živcev, napade in druge nevrološke težave. Bolj zdrava alternativa so eterična olja, zeliščna pršila in elektronski odganjalci.

3.      Kroglice proti moljem

Kroglice proti moljem so prepojene z naftalinom, ki poškoduje ali uničuje rdeče krvničke, pri živalih pa dokazano povzroča raka. Pri vdihavanju insekticida so pogoste posledice težko dihanje, slabost, bruhanje in driska. Dobro je vedeti, da molje sicer odganja vonj sivke, evkalipta in poprove mete.

4.      Osvežilci zraka

bozic-sveca-jpg.jpeg
Naj ves december diši po cimetu, vanilji in drugih vonjih, ki v nas zbudijo prijetne občutke.
Promocijsko gradivo

Toksini, ki jih najdemo v osvežilcih zraka, se sčasoma kopičijo v telesu. Gre za nevarne kemične spojine ftalate in druge nevarne kemikalije, ki jih v telo vnašamo z vdihavanjem, absorbiramo skozi kožo ali jih nevede celo zaužijemo. Dolgotrajna izpostavljenost kemikalijam v osvežilcih zraka lahko poškoduje pljuča, ledvice in osrednji živčni sistem, večina ftalatov pa zavira proizvodnjo moškega hormona testosterona in lahko vodi v neplodnost. Testiranja na živalih so pokazala celo, da lahko povzročijo deformacijo genitalij. In zapomnite si: osvežilci zraka ne odstranijo neprijetnih vonjav, le prikrijejo jih. Če želite nekoliko odišaviti zrak v notranjih prostorih, poskusite z naravnimi eteričnimi olji, kot sta olji sivke ali mentola.

5.      Čistila za pečico

Kadar se lotite čiščenja pečice, veste, da vas čaka težko in dolgotrajno delo. Za čiščenje obstaja veliko čistil, a nekatera, prav tista, ki so zelo učinkovita, vsebujejo jedke kemikalije, ki škodijo dihalom in prebavilom ter so ob zaužitju smrtno nevarne. Zato je bolje, da uporabljate naravna čistila, ki niso nevarna za vaše zdravje in okolje. Zelo učinkovita sta soda bikarbona in kis.

6.      Loščilo za lesene površine

Ni samo vnetljivo, vsebuje tudi fenol in nitrobenzen, ki se uporabljata za loščila čevljev, tal, usnjenih oblačil, oba pa koža hitro absorbira. Ob stiku s kožo ali očmi se lahko pojavi draženje, v hujših oblikah izguba vida, opekline kože in kožni rak. Naravna čistila za leseno pohištvo so na voljo v dobro založenih trgovinah in po spletu, lahko pa si čistilo naredite tudi doma – iz vode, kisa, olivnega olja in limoninega soka.

7.      Čistila za čiščenje straniščnih školjk

Kisle sestavine, zaradi katerih so ti izdelki tako učinkoviti, so izjemno nevarne za oči in kožo, zato je nujna uporaba zaščitnih rokavic. Prav tako je zelo pomembno, da jih ne mešamo z drugimi vrstami čistil. Na trgu obstaja veliko poceni in preprostih naravnih nadomestil za agresivna čistila. Sami se čiščenja lotite tudi tako, da enkrat mesečno v stranišče zlijete skodelico nerazredčenega belega kisa, pustite čez noč ter ne splakujete. Smrad učinkovito odstrani boraks.

8.      Plinski grelniki

Uporaba teh grelnikov v zaprtih prostorih lahko povzroči zastrupitev z ogljikovim monoksidom – plinom brez barve, vonja in okusa, ki nastaja pri nepopolnem gorenju. Zastrupitev z ogljikovim monoksidom se kaže z glavobolom, slabostjo, bruhanjem, utrujenostjo, omotičnostjo, težave se lahko stopnjujejo do zmedenosti, zanašanja pri hoji, motenj vida, nezavesti in smrti. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v preteklih desetih letih v Sloveniji zaradi ogljikovega monoksida umrlo 96 ljudi. Za varnost poskrbite z namestitvijo senzorjev ogljikovega monoksida, dotrajane grelnike pa zamenjajte z električnimi ali pa izberite keramične grelnike.

9.      Zaviralci gorenja

Zaviralci gorenja so kemikalije, ki se dodajajo gorljivim materialom z namenom povečanja njihove odpornosti proti vžigu. Pogosto jih najdemo v starejših kavčih, žimnicah in preprogah ter v raznih elektronskih napravah. Veliko zaviralcev ima strupene lastnosti, poleg tega se tudi zelo težko razgrajujejo, nevarni pa so tudi, ko odslužijo svoje delo, saj se pri recikliranju sprošča v ozračje brom v svoji nevarni obliki in ti plini na koncu pristanejo v naših pljučih ali pa se posedejo na travo, drevesa, reke.

10.  Vlažilniki zraka

Suh zrak v stanovanju lahko preprečite z vlažilniki zraka, raziskave pa so pokazale, da ti dejansko naredijo več škode kot koristi, predvsem dojenčkom. Proizvajalci sicer zatrjujejo, da v vlagi, ki jo oddajajo vlažilniki, ni bakterij in mikroorganizmov, ki bi lahko škodili zdravju, a to velja le, če napravo redno čistimo, kopičenje mineralov v generatorju pare pa lahko povzroči resne poškodbe pljuč.

11.  Električni podaljški

Preobremenjeni podaljški in kabli se pregrevajo, zato lahko ob nepravilni uporabi hitro pride do kratkega stika oziroma požara, posebej če jih imate nameščene ob preprogah ali pohištvu. Zato pri uporabi vedno upoštevajte navodila. Prav tako je potrebna previdnost, če kabel, ki je namenjen za uporabo v zaprtih prostorih, uporabljate na prostem.

12.  Svinec v zidnih barvah

Svinec je s svojimi toksičnimi učinki še vedno eden najpomembnejših onesnaževalcev, ki predstavljajo tveganje za zdravje ljudi, predvsem otrok. Nalaga se na površinah, v zemlji, vodi, zraku v bližini rudnikov svinca, topilnic, prometnih cest. Najdemo pa ga tudi v nekaterih vrstah barv za pleskanje. Take barve nikakor ne smete odstranjevati sami, saj vam bodo prašni delci svinca poškodovali pljuča. Najbolj so ogrožene nosečnice in mlajši otroci, saj pri njih že majhne vsebnosti povzročijo poškodbe možganov in živčnega sistema, vedenjske težave, upočasnjeno telesno rast in težave s sluhom.

13.  Antibakterijska mila

Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) je med prvimi opozorila, da sestavine v omenjenih milih, kot sta triklosan in triklokarban, dokazano škodijo, in je pred leti popolnoma prepovedala njihovo uporabo. Mila, ki vsebujejo sintetične kemikalije, namreč predstavljajo nevarnost za okolje in bi lahko pospešila rast bakterij, odpornih proti antibiotikom.

14.  Univerzalna čistila

Dejstvo je, da so univerzalna čistilna sredstva lahko zelo nevarna za naše zdravje, posebej če smo jim stalno izpostavljeni. Ženske, ki v gospodinjstvu redno uporabljajo univerzalna čistilna sredstva, polna nevarnih toksinov, so v dvakrat večji nevarnosti za razvoj raka na dojki kot tiste, ki teh izdelkov ne uporabljajo nikoli. Študija, objavljena v ameriški znanstveni reviji Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, tudi navaja, da je vdihavanje čistilnih sredstev za pljuča enako škodljivo kot pokajenih 20 cigaret na dan.

15.  Varčne sijalke

Garden Trading Festoon Lights with 10 Bulbs.jpg
Nanizane lučke obožujemo ob novoletnih praznikih, a so prav tako čudovite v obliki zunanjega svetila na vrtu.
Revija Ženska

Takšne sijalke same po sebi niso nevarne, dokler se ne razbijejo. Varčne žarnice namreč med drugim vsebujejo tudi živo srebro, ki se pri razbitju žarnice razlije po prostoru. Elementarno živo srebro je strupeno, zato je pomembno, da z njim ravnamo previdno, med drugim tudi zato, ker se živo srebro lahko kopiči v organizmih.   

Objavljeno v reviji Dom2/Moje lepo stanovanje št. 3, 29. 4. 2019