nostradamus Dobra karma

Nostradamus koronavirus napovedal že leta 1555!?

8bc81a5187af8fa9da5efc0dbcdc8de1 Svet24.si

"Rada te imam do lune," sporočila očetu svojih ...

pahor jansa bobo1 Reporter.si

Pustna povorka pri Pahorju: bodo vodje poslanskih ...

temperatura, bolezen, vročina Svet24.si

Slovenska turistka zbolela na smučanju v Italiji!...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

To so poslovneži, ki se rešujejo milijonskih ...

Domen Kumer Njena.si

Zaradi Domna Kumra jokala kot dež

vatroslav in valentina Njena.si

Ljubezen na vasi: Razkošno praznovanje ...

Tabu teme – kaj moramo vedeti o vagini

Tina Lucu, 09.10.2019 16:00:00

Na veliko se pogovarjamo in šalimo o moških spolnih organih, pri ženskem pa kar vsi malce otrpnemo. A naj kar lepo povemo, da se tudi ženski organi razlikuje po barvi, obliki in velikosti prav tako kot moški.

Delite na:
Tabu teme – kaj moramo vedeti o vagini
tabu teme Profimedia

 Pri nekaterih ženskah so na primer notranje sramne ustnice večje od zunanjih. In za vse nas ženske, ki raje opravljamo moške kot da bi debatirale o sebi, smo kar sami sebi postavili nekaj zanimivih točk, povezanih z vagino, na njih pa so nam odgovorili ginekologi.

Izcedek – kdaj k zdravniku
Količina se razlikuje od posamezne ženske. Če morate čez dan večkrat zamenjati slip ali pa je izcedek celo krvav, rumenkast ali ima neprijeten vonj, morate obiskati zdravnika.

Vzrok za suho nožnico?
Pogosto menopavza. Pri mladih ženskah so lahko vzrok hormonska nihanja – lahko zaradi kontracepcijske tablete, nosečnosti, dojenja, pomanjkanja estrogena ali kajenja.

Vagina oddaja zvoke …
Penis med spolnim odnosom črpa velike količine zraka v vagino, ki se – pogosto z zvokom, a brez vonja – tudi znova sprostijo. Zdravniki temu pravijo Flatus vaginalis.

Imam lahko večer pred jemanjem brisa spolne odnose?
Ker vaginalna in semenska tekočina otežita jasen rezultat testa, se morate 48 ur pred obiskom ginekologa odpovedati seksu.

Osebna nega
Pri nakupu negovalnih sredstev bodite pozorni, da ne vsebujejo mil, parfuma in alkohola. In previdno: tako pogosto umivanje (dovolj je enkrat na dan!) kot tudi dezinfekcijska sredstva za izpiranje nožnice ter intimni dezodoranti uničijo ravnovesje v nožnični flori.

Kako prepoznam glivično okužbo?
Tipična simptoma sta srbenje in pekoča bolečina v predelu zunanjih sramnih ustnic in na vhodu v nožnico ter tudi belkasto drobljiv izcedek.

Ženska menstruacija
Najbolj očiten simptom je neredna menstruacija.
Shutterstock


Koliko krvi se običajno izgubi med menstruacijo?
V povprečju 65 ml tekočine – to je približno polovica skodelice kave. Ob zelo močni menstruaciji (več kot 200 ml) svetujemo pogovor z zdravnikom.

Je možno, da se tampon ali kondom izgubita v vagini?
Ne! Če vam vanjo zdrsne trakec ali kondom, vstavite prst v vagino, otipajte tujek in ga odstranite. Če vam samim ne uspe, obiščite ginekologa.

Kako se vagina spremeni po rojstvu otroka?
Strah, da bi se lahko 'razvlekla', je neutemeljen, kajti vagina se lahko razteza in znova krči. Glede na obremenitev potrebuje dva tedna, da se povrne v prejšnje stanje. Zdravniki svetujejo, da s spolnimi odnosi počakate od štiri do šest tednov po rojstvu.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 38, 13.9.2019