Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Stres ubije voljo do aktivnosti in načenja zdravje

Tina Lucu, 04.12.2019 20:00:00

Stres je del življenja in večino stresa znamo predelati, eni bolj, drugi manj. Stres ni vedno nujno le slab. Včasih vam da potrebno motivacijo ali pa vas spodbudi, da daste od sebe najboljše. Toda neobvladan ali podaljšan stres lahko povzroči kar precej slabega vašemu telesu, kaže pa se v nepričakovanih bolečinah in drugih simptomih.

Delite na:
Stres ubije voljo do aktivnosti in načenja zdravje
šport, tek, tekaški copati, ženska dreamstime

1 Mišice in sklepi

Stres povzroča bolečino, zategnjenost ali bolečine v mišicah, kot tudi krče. Privede lahko tudi do simptomov artritisa, fibromialgije in drugih stanj. Vse to se zgodi zaradi tega, ker stres zniža vaš prag bolečine.

2 Srce in pljuča

Preveč stresnega hormona kortizola lahko poslabša stanje srca in pljuč. Lahko privede do srčnega obolenja, kapi, visokega krvnega tlaka in astme. Če vas boli ali zateguje v prsih ali pa čutite razbijanje srca, čim prej obiščite zdravnika, da izključi resno stanje.

3 Koža in lasje

Če se spopadate z ekcemi, rozaceo ali luskavico, lahko stres vsa ta stanja še poslabša. Privede lahko to izpuščajev in srbenja, čezmernega potenja in celo do izgube las.

4 Črevesje

Stres se zelo hitro pokaže na prebavnem sistemu - od preprostih simptomov, kot so bolečina, napihnjenost, driska in zaprtje, pa vse do zapletenih stanj, na primer sindroma razdraženega črevesja in refluksa.

5 Ramena, glava in čeljust

Zdravniki temu pravijo trikotnik napetosti. Stres lahko povzroči napetostne glavobole, zategnjenost v vratu in čeljusti in krče v vratu in ramenih. Privede lahko tudi do TMJ, ki onemogoča pravilno zapiranje in odpiranje čeljusti.

6 Imunski sistem

Močan imunski sistem je potreben za boj proti boleznim, stres pa zmanjša obrambno sposobnost telesa. Hitreje dobimo prehlad ali gripo, prav tako poslabša obstoječe avtoimunske bolezni, na primer lupus ali vnetje črevesja.

7 Duševno zdravje

Stres lahko poslabša simptome depresije in zmanjša navdušenje za aktivnosti, v katerih običajno uživate - od vsakodnevnih hobijev do seksa. Ljudje pod stresom tudi manj jejo in se manj gibljejo, kar samo še poslabša simptome.

Če se počutite na tleh zaradi stresa, to nikakor ni osebni poraz. Dogaja se večini od nas, zato se ne bojte prositi za pomoč. Prijateljsko, družinsko ali pa strokovno.

Nad stres z gibanjem

Gibanje in zdrava prehrana sta zadnji dve stvari, ki nam prijata, ko se počutimo napeti in pod stresom. A verjemite, znanstveno dokazano pomagata. Gibanje spodbuja nastajanje endorfinov v možganih, ki nam v trenutku izboljšajo razpoloženje. Dokazano je, da so učinki stresa bolj izraženi pri neaktivnih ljudeh. Če ne morete spati zaradi skrbi, vas bo gibanje najbolje zazibalo v spanec.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 47, 15.11.2019