Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Štirje ključi do osebne prebuditve in boljšega življenja

Kristina Strašek, Maja, 06.01.2019 12:01:24

Življenje nam lahko zada veliko dobrega, a tudi slabega. A vse je v resnici del nekega cikla, ki ga med bivanjem na Zemlji izkusimo prav vsi.

Delite na:
Štirje ključi do osebne prebuditve in boljšega življenja
Nihče ni popoln, in to z namenom. Profimedia

Verjetno vas je veliko že slišalo za idejo prebuditve, spreminjanja toka misli, s katero si lahko polepšate vsakdan in se spoprimete s težavami. Ani Pema Chödrön, priznana ameriška tibetanska budistka, je tako našla štiri ključe, ki vam lahko pomagajo pri osebni preobrazbi, dvigu zavesti in lepšem življenju.

1. Stabilizirajte svoje misli

Težko je danes ne razmišljati o sto stvareh hkrati, mar ne? Pa ne zgolj to, vzporedno moramo skrbeti še za to, da smo pred svetom vedno v redu, se primerno obnašamo, poudarjamo svoje odlike in skrivamo napake. A ravno to je nekaj, kar nas tako neverjetno omejuje, ustvarja nepotreben stres, posledično pa vidimo težave tudi tam, kjer jih sploh ni.

Pri stabilizaciji naših misli gre za krotenje misli, da postanemo bolj osredotočeni na sedanjost, bolj prisotni tu in zdaj. Kot pravi Ani Pema, je najboljši izraz za to v resnici krepitev uma, pri čemer gre za krepitev odlik, ki jih že imamo, in ne treniranje nečesa, česar nimamo v sebi. Čeravno vam ljudje rečejo, da nekaj ni dobro, da je to vaša napaka, ni treba tega potisniti na stran. Ste kdaj pomislili, kolikokrat so vas ravno te »napake« v resnici rešile? Sprijaznite se sami s seboj in posledično s svetom.

Vzemite si dnevno čas za meditacijo ali vsaj dihalne vaje, ob katerih boste vsaj za kakšno uro prenehali razmišljati o vsem, kar morate narediti, in se osredotočili le nase v danem trenutku. To vam bo sčasoma prešlo v navado in misli bodo spontano veliko bolj osredotočene na srečo v danem trenutku.

2. Postanite sam svoj prijatelj

Ko najdete pravega prijatelja, z njim ostajate leta in leta, a ga pri tem ne idealizirate. Zavedate se njegovih dobrih in slabih plati, vse to pri njem tudi sprejmete. A enako morate narediti tudi sami s seboj.

Ves čas boste imeli na poti ljudi, ki bodo po njihovem mnenju pametnejši od vas in vam bodo, po domače rečeno, solili pamet. Nenehno bo nekaj na vas nekoga motilo, nikoli ne boste dovolj dobri. A to se zelo hitro konča, ko ugotovite, da vas v resnici nihče ne more popolnoma poznati in posledično ceniti bolj, kot ravno vi sami sebe. Najdite v svojih napakah tisto dobro. Premislite o vseh slabostih in predvsem o tem, kdaj so vam pomagale – kdaj jih v resnici lahko uporabite sebi ali drugim v prid.

Nihče ni popoln, in to z namenom. A vsaka napaka je lahko v resnici največje darilo. O podobnih stvareh govori tudi priznana ameriška motivatorka Debbie Ford. Začnite sprejemati svojo senčno plat, začnite se sprejemati kot celoto. Tako kot sprejemate in imate radi svojega najboljšega prijatelja, sprejmite in imejte radi sami sebe.

3. Osvobodite se fiksiranih misli

Takšne misli so striktne in jih ne moremo prilagajati, lahko bi rekli, da postanemo zaradi njih slepi. Težko je pogledati z druge strani, če to ni v okviru našega delovanja. Hitro lahko po svoje postanemo ekstremisti lastnih misli, prepričanj, kar pa nam onemogoča osebnostno rast, izobraževanje in navsezadnje širjenje obzorij. Ste se kdaj zalotili, da ste nekomu rekli, da je trmast in da je pogovor z njim kot pogovor z zidom? Zdaj pa pomislite, kolikokrat ste s svojimi mislimi lahko ravno to pokazali tudi vi drugim. Hitro zaplavamo v fiksne ideje, ki so del naših prepričanj. A pravo razsvetljenje nam omogoči, da na svet pogledamo širše. Se postavimo v kožo drugih, premislimo in razumemo, zakaj delujejo na specifičen način, zakaj izrekajo določene besede.

Sprejmite poglede drugih, čeravno se z njimi morda ne strinjate. Poglejte na stvari z vseh zornih kotov, saj boste le tako videli celoto, ki je pred vami, in v njej opazili ne le možne rešitve, temveč tudi lepoto.

4. Skrbite za druge

»Ko smo v ekstremno bolečih položajih, obstaja način, da vidimo, kako so ravno ti del nekega večjega toka življenja. V istem trenutku, ko sami občutite bolečino, je milijon drugih, ki se spoprijemajo z istim občutkom. Milijon drugih sedi v bolnišnični čakalnici ali žaluje,« pravi Meredith Monk. Ko se tako počutite osamljene, najdite v danem času povezavo z drugimi, ki prav tako trpijo. Enako vez začutite tudi takrat, ko ste srečni. Vedite, da vaša žalost in veselje nista ločena od žalosti in veselja drugih.

Zakaj ne bi bila med vami vez, prek katere bi si lahko pomagali v mislih. Naredite za druge to, kar bi v resnici sami radi, da drugi naredijo za vas. Če nič drugega, vedno je ob strani tudi karma, ki bo poskrbela, da se vse dobro tudi poplača.

Na koncu dneva je pomembno to, da postanete zadovoljni in pomirjeni sami s seboj. Ko sprejmete sebe, vas bodo sprejeli tudi drugi. Vedite, da je sreča vedno skrita v danem času, le da je umirjeni um tisti, ki jo lahko zazna.

Objavljeno v reviji Maja št. 26, 21. 12. 2018.