mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Ste že imele menstrualno gripo?

Lea Pufek, Bodi zdrava, 19.05.2018 14:01:18

Sliši se smešno, ja. In čeprav v resnici ne obstaja in prav tako ni gripa, jo je marsikatera od nas nevede že izkusila.

Delite na:
Ste že imele menstrualno gripo?
Bodi zdrava

Ko govorimo o menstrualni gripi, v resnici ne govorimo o gripi. Ne gre za bolezen, ki jo staknemo od drugih, temveč za skupino simptomov, ki so podobni gripi, zato takšno ime, zanje pa smo krive povsem same (pravzaprav naše telo).

Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da so vas za nekaj dni obšli simptomi, podobni gripi, ki pa so v nekaj dneh čudežno izzveneli. Če so sovpadli z vašo menstruacijo, zna biti, da ste že preživeli tako imenovano menstrualno gripo. Gre za nekatere simptome gripe, ki se pojavijo v obdobju pred menstruacijo, ki pa niso posledica virusa ali bakterij. Šibkost, mrzlica, utrujenost, bolečine v mišicah, slabost in bruhanje so najbolj značilni simptomi, zaradi katerih brez omahovanja najprej pomislite, da ste staknili vsaj kakšno virozo, če že ne gripe. A te simptome povzročajo prostaglandini – skupina lipidov, ki se sproščajo, preden nastopi vaša menstruacija. Zaradi njih lahko občasno ali pogosteje pred menstruacijo in v njenih prvih dneh izkusite gripi podobne simptome, ki pa niso nalezljivi in prav tako minejo sami od sebe (po navadi hitreje od prave gripe).

Seveda obstaja tudi možnost, da vaša menstruacija sovpada z vašim prebolevanjem prave gripe, zato vsi simptomi gripe med menstruacijo še ne pomenijo nujno menstrualne gripe. Prava gripa je vendarle bolezen dihal, zato so pri njen pretežno prizadeti nos, usta in grlo. Če težav z njimi nimate, imate pa preostale zgoraj omenjene simptome in jih po občutku navadno pripišete PMS-ju, potem lahko mirno rečete, da imate menstrualno gripo.
Zdravil zanjo ni, morda vam lahko nekoliko pomaga hormonska terapija, a navadno simptomi minejo sami od sebe, zato je najbolje, da jih preprosto odležite.

Preberite tudi: Praktični nasveti pri glutenski intoleranci. Kliknite TUKAJ!