Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Spoznajte prednosti liposomov v prehranskih dopolnilih!

Katja Kaja Mejač, Maja, 09.11.2018 12:01:43

Veliko učinkovin pri prehranskih dopolnilih in zdravilih je občutljivih na vplive želodčnega in črevesnega soka, zaradi svojih fizikalno-kemičnih lastnosti se velikokrat slabše absorbirajo iz črevesja v kri, zato liposomi služijo predvsem kot zaščita.

Delite na:
Spoznajte prednosti liposomov v prehranskih dopolnilih!
Liposom je sestavljen iz vodnega okolja v notranjosti in maščobne ovojnice, Revija Maja

Gre za sodobno transportno obliko vnosa prehranskih dopolnil in zdravil, ki so bili razviti z namenom zaščite in boljše biološke uporabnosti učinkovin pri oralnem vnosu. Veliko učinkovin pri prehranskih dopolnilih in zdravilih je občutljivih na vplive želodčnega in črevesnega soka, zaradi svojih fizikalno-kemičnih lastnosti se velikokrat slabše absorbirajo iz črevesja v kri, zato liposomi služijo predvsem kot zaščita.

Preberite tudi: Sladki pelin - zdrav ali čudežno zdravilen?

Liposom je sestavljen iz vodnega okolja v notranjosti in maščobne ovojnice, ki ščiti vodno vsebino z učinkovino pred zunanjimi vplivi, obenem pa zaradi prave velikosti omogoči neposreden vstop skozi črevesni epitelij. Pomembno je poudariti, da so popolnoma naravni in da jih najdemo tudi v mleku sesalcev.

Če je učinkovina v liposomu vodotopna, se nahaja v notranjem mehurčku, če je topna v maščobi, pa se ujame v maščobni sloj. Glede na sestavo in velikost lahko dosežejo, da se del liposomov absorbira že v ustni votlini, večina prenosov pa je usmerjena predvsem v zaščito učinkovine pred zunanjimi vplivi. Po študijah sodeč se liposomalni pripravki dalj časa zadržujejo v prebavilih, tako pa so učinkovine bolj zaščitene pred agresivnim okoljem v želodcu in črevesju, hkrati pa se tudi bolje absorbirajo, in sicer so namerili od 30 do 600 odstotkov boljšo absorpcijo kot takrat, ko liposomi niso bili uporabljeni.

Kje jih najdemo?

V prehranskih dopolnilih liposome največkrat vgradijo v vitamin C, glutation, koencim Q10, kurkumin in vitamin B12. Kakšno pa je njihovo delovanje? To so nam na primeru izdelkov CureSupport Liposomal (njihovi liposomi so narejeni iz sojinega ali sončničnega lecitina) razložili v Hiši zdravja.

C-vitamin.jpg
C-vitamin
Revija Maja

Vitamin C ima pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema, nastajanju kolagena za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob, zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Prispeva pa tudi k sproščanju energije pri presnovi, delovanju živčnega sistema, normalnemu duševnemu delovanju ter zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Potrebe so povečane pri starejših, športnikih, kadilcih in alkoholikih, pri povečanem stresu, okužbah, pri bolezni ščitnice ali pri nekaterih terapijah z zdravili.
Liposomalni vitamin C je prva izbira pri tistih, ki želijo doseči visoke koncentracije vitamina C v krvi, tudi zaradi zdravljenja bolezenskih stanj, izboljšanja telesne zmogljivosti, izboljšanja delovanja imunskega sistema ali zgolj kakovostnejšega življenjskega sloga.

D3.jpg
D3
Revija Maja

Vitamin D3 prispeva k normalni absorpciji kalcija in fosforja, normalni ravni kalcija v krvi, ohranjanju zdravih kosti in zob, delovanju mišic in imunskega sistema, ima pa tudi pomembno vlogo pri delitvi celic. Telo ga sicer samo tvori ob izpostavljanju kože sončni svetlobi, a ta proces ovirajo sončna krema, oblačila in starost. Liposomalni vitamin D3 omogoča mnogo višjo vsebnost tega vitamina v telesu, saj se prenese neposredno v krvni obtok in v celice.

B-kompleks vsebuje kompleks vseh vitaminov B, ki so ključi za skoraj vse procese, povezane s krvjo, presnovo, živčnim sistemom in tvorbo energije iz hrane. Težava nastane, ker danes s prehrano v telo ne vnesemo zadostne količine teh vitaminov, loposomalni vitamini pa se bolj kvalitetno absorbirajo, omogočajo višjo koncentracijo v plazmi in splošno izboljšajo delovanje vitaminov B v telesu. Pomemben je tudi posamičen vnos vitamina B12, ki sodeluje pri številnih procesih v celicah človeškega telesa, zmanjšuje utrujenost, vpliva na normalno delovanje imunskega sistema in uravnava živčni sistem. Kmalu po zaužitju liposomalnega vitamina se že občuti vidni porast vsebnosti vitamina v krvi, ki ga sicer splošno gledano pri ljudeh kronično primanjkuje.

b kompleks.jpg
B-kompleks
Revija Maja

Q10 ima v vsaki celici človeškega telesa ključno vlogo pri tvorbi energije. Sicer se v telesu tvori naravno, a ga lahko pri bolezni, nezadostnem vnosu s hrano ali preveliki porabi hitro primanjkuje. Posledice se lahko kažejo tudi v odpovedi srca, visokem krvnem tlaku, bolečinah v prsih in težavah v delovanju živčnega sistema. Z dodatnim vnosom in boljšo absorpcijo, ki jo omogočijo liposomi, lahko vplivamo na izboljšanje kliničnih znakov številnih srčno-žilnih bolezni, priporoča se tudi bolnikom s kroničnimi boleznimi in ljudem, ki so izpostavljeni stresu.

Objavljeno v reviji Maja št. 22, 26. 10. 2018.