Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Spoprimite se z bolečino v križu

S. J., 18.07.2019 20:00:00

Tudi vi vsako leto izkoristite dopust, da lahko nekoliko omilite bolečino v križu? Ste že naveličani iskanja tistega pravega sedala, ki vam bo omogočilo, da lahko delavnik preživite brez mravljinčenja po zadnjem delu noge, ali dejstva, da vam zategovanje v hrbtenici onemogoča rekreacijo?

Delite na:
Spoprimite se z bolečino v križu
Ekipa ljubljanskega studia Meridian fit se vsakodnevno srečuje s strankami, ki pridejo zaradi bolečin v hrbtenici. Pri nekaterih že samo sprememba nastavitve sedeža v avtu prinese veliko izboljšanje. studio Pauli

Po naravi se ljudje z držo, gibljivostjo, simetričnostjo gibanja, preventivno vadbo, količino stresa in dela ter ustrezno kakovostjo spanca ne obremenjujemo preveč. Dokler ne začne boleti. Potem vsaka aktivnost postane nadvse neprijetna, sedenje praktično nemogoče, dan pa postane nenehno čakanje na nočni počitek. Se vam je to že zgodilo? Niste edini!

Štiri od petih oseb se v življenju srečajo s hujšo obliko bolečine v križu. Navadno se na boleči točki življenja začnemo zavedati, kje vse smo ga lahko polomili, koliko ur tedensko presedimo (v službi, pred zaslonom …), da naše gibanje še zdaleč ni tisto, kar bi moralo biti, naša drža pa vse bolj sključena. Najlažje je seveda skleniti prisego, da bo zdaj vse drugače in bomo končno sebe postavili na prvo mesto. Pa kaj kmalu ugotovimo, da nas očitno drugi potrebujejo bolj, kot se potrebujemo sami, in se skupaj z bolečim hrbtom odpravimo reševat težave drugih. Znano?

1.JPG
Vodja Meridian fita Jaka Kolenc
studio Pauli

Jaka Kolenc in njegova ekipa terapevtov iz ljubljanskega studia Meridian fit ima za tovrstne težave konkretne rešitve. »Že vrabci na strehi čivkajo, da boste lahko le zdravi kos vsem obveznostim, tako družinskim kot tudi službenim in prijateljskim. Zakaj torej svoje zdravje še vedno jemljemo samoumevno? Rado se namreč zgodi, da več denarja in časa vložimo v svoj avto in videz kot pa v dobro počutje in zdravje. Včasih vase ni treba vložiti dodatnega denarja, temveč samo nekaj časa,« pravijo terapevti iz Meridian fita, ki so pripravili naslednjih pet nasvetov.

1. Poskrbite za preventivo

Z malimi koraki lahko zmanjšamo večino nastalih bolečin v križu. Treba pa se je zavedati, da je za preprečevanje športnih poškodb potrebno nekoliko več dela. Bolj intenziven kot je vaš popoldanski konjiček, več časa je smiselno vložiti za izvajanje preventivnih vaj. Deskanje brez ustrezno aktiviranih in pripravljenih mišic se rado konča z neprijetnim zbadanjem v hrbtenici. Prav tako se lahko tudi večurni ples sprevrže v kup križev in težav, če aktivacija trebušnih in zadnjičnih mišic ni optimalna. Tudi plavanje lahko postane boleče, če šepa vaša gibljivost kolka. Kako se torej lotiti optimalne preventive? Če se svojemu športu posvečate vsaj pet ur na teden, je smiselno obiskati usposobljenega kineziologa ali fizioterapevta, ki vam bo že pred začetkom sezone povedal, čemu naj posvetite več časa.

2. Z lepšo držo ne pridobite zgolj boljšega videza

Rame nazaj, trebuh noter, prsi ven? Pa nekako ne bo držalo! Dobra drža še zdaleč ni prisilna in takšna, ob kateri kar čakate, da se smete ponovno usesti na kavč. Dobra drža je sproščena, a vseeno samozavestna in pokončna. Ne, ni vam treba vleči trebuha notri in stiskati lopatic skupaj. Nežno privzdignite spodnji del prsnega koša, sprostite rame in nežno približajte brado prsnici, tako da začutite rahel razteg zadnjega dela vratne hrbtenice. Dobra drža je drža v gibanju, in ne v statičnem položaju! Poskrbite, da so posamezne strukture vaše hrbtenice kar najmanj obremenjene, vaša pljuča bolje predihana, vi pa izžarevate samozavest in ste brez bolečin.

3. Recept, ki je pomagal sosedu, ni vedno najboljši tudi za vas

Ko se hrbtenica razboli, je naraven refleks vsakega izmed nas najti rešitev težav, in to kar najhitreje. Vaša prijateljica mogoče prisega na naravni napitek, sosed na sproščujočo masažo, partner na večurno športno udejstvovanje. Poskusili ste že vse, a brez uspeha. Tako kot vsakemu ne pristaja enaka obleka, tudi vsak recept ni dober za vsakega. Namesto da izgubljate čas s preizkušanjem nasvetov, rajši začnite reševati težave takoj. Usposobljen fizioterapevt bo prepoznal, kaj je vzrok vaših težav, in vam pomagal do čim hitrejše rešitve težav. Tako svojega časa ne boste izgubljali z iskanjem rešitve, ki bi vam ustrezala.

4. Gibanje je zdravilo

Naj bo še tako enostavno – gibanje zdravi. Pilates, joga, nordijska hoja, tek … Žal pa ni vsako gibanje najprimernejše za vsakega – sploh ko se razboli hrbtenica. Treningi, ki temeljijo na visoko intenzivnih poskokih, mogoče niso najboljša rešitev za vaš boleči hrbet. Kljub temu fizioterapevti in ustrezno usposobljeni zdravstveni delavci poznajo vaje, ob katerih vaša hrbtenica prede od sreče. Vadba nadziranega gibanja z vašo hrbtenico poskrbi, da težave hitro in učinkovito utonejo v pozabo.

5. Spanje je pomembno

Čeprav so se v strokovni literaturi šele nedavno začeli pojavljati dokazi o vplivu kakovosti spanca na boljšo regeneracijo, spanje ni zgolj samoumevno početje. Vrhunski športniki imajo večjo možnost poškodbe, če spijo manj kot osem ur na noč. S skrbjo za bolj kakovosten spanec lahko tudi vi prispevate k boljšemu celjenju in regeneraciji. V skrbi za boljše zdravje svoje hrbtenice ne pozabite na pomen krepčilnega spanca.

Čeprav lahko zdravje svoje hrbtenice ustrezno izboljšate z upoštevanjem preprostih nasvetov, včasih zaradi težav potrebujete obisk specialista za gibanje.