mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Sončna očala: zaščita pred soncem ali le modni dodatek

Zoran Franc, Novice Svet24, 16.04.2018 15:01:21

Pri nakupu korekcijskih oziroma dioptrijskih pa tudi sončnih očal ni pametno ostati sam, brez nasveta strokovnjaka. Tako lahko namreč hitro izberemo presvetla ali pretemna stekla, okorna očala, nepravilno obliko, neprimeren material ali pa naredimo usodno napako že pri izbiri stila.

Delite na:
Sončna očala: zaščita pred soncem ali le modni dodatek
Dreamstime

Tri četrtine ljudi ima ena sama sončna očala, zato je zelo dobrodošlo, če so ta izbrana preudarno in so večnamenska, tako da postanejo tudi nepogrešljiv modni dodatek.

S pravilno zaobljenim okvirjem preprečimo vdor sončne svetlobe. 

Oblika očal se zmeraj izbira individualno, na podlagi oblike in velikosti obraza ter namembnosti. Poznamo pa nekaj osnovnih optičnih meril, ki naj bi se jih držali pri izbiri očal. To so širina izbranega okvirja, ta naj bi bila v širini temena. Za korekcijska očala je pomembno, da čim lepše sedejo v očesno jamico, s čimer dosežemo optimalne optične lastnosti korekcijskih stekel. Za sončna očala pa je pomembno, da niso premajhna. Premajhna očala namreč prepuščajo sončne žarke do očesa.

Kakšen naj bo okvir?

Pri izbiri tako korekcijskih kot sončnih očal moramo paziti, kakšen je kot izbranega okvirja, tudi ta mora biti pravšnji. Če namreč gledamo v stekla pod nepravim kotom, dobimo prizmatično, nepravilno sliko. Oblika okvirja naj bi bila izbrana skladno z obliko obraza. To denimo pomeni, da se ljudem z okroglim obrazom ne poda okvir z izrazitimi koti. Pri okvirju, barvno usklajenem z barvo las, dosežemo učinek nevtralnega okvirja, nevtralen okvir pa je lažje kombinirati z različnimi oblačili in modnimi dodatki. S pravilno zaobljenim okvirjem pri sončnih očalih preprečujemo dostop sončnim žarkom s strani. Očala pa je modro izbrati tudi glede na stil in pri tem razmisliti, za kakšne namene jih bomo uporabljali.

OKROGLA OBLIKA OBRAZA

Če imate okrogel obraz, si omislite klasične aviatorske okvirje ali pa se držite bolj štirioglatih okvirjev. Vsekakor se je smiselno izogibati okroglim, razen če želite, da vas ljudje vidijo kot čustvenčka.

OVALNA OBLIKA OBRAZA

Srečneži, ki imajo ovalno obliko obraza, so zadeli žebljico na glavico. Pristajajo jim skoraj vse vrste in oblike očal; tako imajo na izbiro pestro paleto sončnih očal in z izbiro nikoli ne bodo zgrešili. Pomembno je le, da pazijo, da se očala lepo usedejo na nosni mostiček.

KVADRATNA OBLIKA OBRAZA

Ljudje s kvadratno obliko obraza morajo izbirati bolj zaobljene okvirje, medtem ko ostri robovi niso najbolj primeren okvir. Ne pozabite, da pri izbiri očal izbirate prav nasprotno od tega, s čimer vas je obdarila mati narava. SRČASTA OBLIKA Na srčaste obrazke se odlično podajo kvadratni okvirji. Izogibajte pa se prevelikim očalom in takšnim v obliki solze. S sončnimi očali brez okvirjev in aviatorskimi ne boste zgrešili.

PODOLGOVATA OBLIKA

Za tak obraz so najboljša izbira očala kvadratnih oblik, saj obraz optično razširijo. Tudi v tem primeru aviatorski okvirji ne bodo slaba izbira.

DIAMANTNA OBLIKA

Ta oblika obraza je sicer redka, a tisti, ki jo imate, iščite okvirje, ki imajo poudarjen zgornji del, spodnji pa je nekoliko ožji. Ženske naj izberejo očala v obliki mačjih oči. POUDAREK: Tudi od okvirja je odvisen kot gledanja, saj lahko ob napačni obliki dobimo napačno sliko. 

Preberite tudi: Kako misli vplivajo na naše zdravje. Kliknite TUKAJ!