kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Šolska torba – kakšno izbrati in kako jo nositi?

M.Š., 12.09.2019 11:00:00

Vstop v šolo spremeni otrokovo življenje in njegove obremenitve postanejo večje. Da bi bil v šoli zadovoljen in uspešen, moramo poskrbeti za njegovo zdravje v najširšem smislu, in eden izmed dejavnikov, ki ga moramo upoštevati, je tudi šolska torba.

Delite na:
Šolska torba – kakšno izbrati in kako jo nositi?
prvi šolski dan, šolarji, šolska torba Dreamstime

Starši smo odgovorni za to, da otroku izberemo ustrezno šolsko torbo, do otrokove samostojnosti pomagamo pregledovati vsebino šolske torbe, otroka opozarjamo, da v šolo nosi samo tisto, kar tisti dan res potrebuje, in da ga poučimo o pravilni namestitvi in nošenju šolske torbe. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so ponudili nekaj priporočil in usmeritev za izbor primerne torbe za vašega šolarja.

Izberite šolsko torbo primerne velikosti, ki je sorazmerna z velikostjo otroka. Materiali naj bodo zračni in trpežni. Posebno pozornost namenite hrbtišču torbe, ki naj bo primerne oblike, zračno, čvrsto in oblazinjeno. Naramnice naj bodo nastavljive po dolžini in prav tako oblazinjene. Sama torba, brez šolskih potrebščin, naj ne bo pretežka. Zaželeni so odsevniki za večjo vidnost in varnost v cestnem prometu.

majaliza-solskatorba-2.jpg
prvi šolski dan, šolska torba, šolarka
Dreamstime

Vendar pa samo izbira primerne torbe ni dovolj. Pomembna sta pravilna namestitev torbe na hrbet in način nošenja. Težišče torbe naj bo čim bližje težišču osebe; spodnji rob torbe v višini pasu, torej nad zadnjico in ne na zadnjici ali pod njo; zgornji rob torbe pod višino ramen in ne nad rameni. Pomembno je, da torba otroka ne ovira pri gibanju.

Če ima torba nameščen prsni ali trebušni trak, naj ga šolar vsekakor uporablja, saj omogoča enakomernejšo razporeditev bremena in preprečuje udarjanje torbe ob hrbet. Pravilen način nošenja torbe je na obeh ramenih, ne zgolj na eni rami, s primerno namestitvijo naramnic po dolžini in na sredino ramena.

torba2
prvi šolski dan, šolska torba, šolar, šolarka
Arhiv proizvajalcev

Večina šolskih torb je pretežka

Uradna priporočila Svetovne zdravstvene organizacije narekujejo, naj šolska torba ne tehta več kot 10 odstotkov otrokove telesne teže. Če otrok, ki tehta 30 kilogramov, nosi torbo, ki je težja od treh kilogramov, to pomeni, da je pretežka. Povprečna teža šolske torbe v Sloveniji je 5,38 kg, otroci pa v povprečju nosijo torbe, ki so težke kar za 14,44 odstotka njihove telesne teže, kar je odločno pretežko.

Pomagajmo svojemu šolarju, da se bo sam naučil pripravljati šolske potrebščine za naslednji dan, ob tem pa vztrajajmo, da s sabo v šolo nosi le stvari, ki jih bo tisti dan potreboval. Dodatno težo po nepotrebnem namreč povzročajo: zvezki in učbeniki, ki jih po urniku učenec naslednji dan ne potrebuje, (pre)težki drugi šolski pripomočki, npr. puščice, knjige, izposojene v šolski knjižnici, nepotrebni pripomočki in igrače (dodatni športni copati, dežniki in pelerine v sončnem vremenu, bidoni ipd.).

majaliza-solskatorba-4.jpg
šolska torba, priporočila
NIJZ

V šolski torbi naj bodo šolske potrebščine tudi primerno razporejene. Težji in večji šolski pripomočki (npr. zvezki, učbeniki, mape velikosti A4) naj bodo zloženi ob hrbtišču torbe. Manjši in lažji pripomočki (npr. manjši zvezki, puščica) pa naj bodo spredaj, torej najbolj oddaljeni od hrbtišča/hrbta.

So torbe na kolesih res bolj priporočljive?

Z vidika prenašanja bremena so primernejše, vendar se moramo zavedati tudi njihovih omejitev in možnih negativnih posledic na zdravje. Če se odločite za nakup torbe na kolesih, morate upoštevati, da je primernejše potiskanje torbe naprej kakor vlečenje torbe za seboj; priporoča se izmenična uporaba leve in desne roke, sicer obstaja nevarnost asimetričnih položajev in obremenitev; pri premagovanju stopnic ter na poti v šolo in domov (avtobus, avtomobil) je pomembno pravilno dvigovanje in spuščanje torbe na kolesih.

Konec šolskih torb?

Skozi zgodovino so šolarji potrebovali različne količine šolskih potrebščin, temu pa so se prilagajali tipi in velikosti šolskih torb. Z vrtoglavo hitrostjo razvoja spletnih orodij se pojavlja vedno več pobud po t. i. brezpapirni šoli. Veliko študentov je za zapiske med predavanji že začelo uporabljati prenosnike ali tablice. Tudi za mlajše vedoželjneže bi nekateri najraje videli, da bi pisali in se učili kar na računalnikih. Bodo šolarji po skoraj okroglem stoletju od takrat, ko so s kredo pisali na tablice, spet na tablicah, le da zdaj elektronskih?

Po prvih testnih projektih sodeč šole še nekaj časa ne bodo brez papirja, pa tudi peresnic, barvic, ravnil in vseh drugih pripomočkov ne. Do takrat pa le poskrbite, da bodo šolske torbe takšne, kot jih imajo vaši otroci radi, in da bodo čim manj obremenjevale njihove hrbtenice.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 36, 30. 8. 2019