klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

So krvavitve med spolnim odnosom nevarne?

Katja Kaja Mejač, 28.08.2019 18:00:00

Vsak netipičen pojav lahko kaže na to, da je nekaj narobe. Raje preventivno obiščite ustreznega zdravnika in ne čakajte brez ukrepanja.

Delite na:
So krvavitve med spolnim odnosom nevarne?
Nenavaden vonj si številne ženske napačno razlagajo kot slabo higieno. Profimedia

Krvavenje med izgubo nedolžnosti je nekaj povsem normalnega, a ne nujnega, saj se pri prvem spolnem odnosu velikokrat pretrga himen oziroma deviška kožica, tanka in prožna opna, ki delno zapira vhod v nožnico. Velikokrat pa se občasne krvavitve pri ženskah pojavljajo tudi pri spolnih odnosih, ki sledijo izgubi nedolžnosti. Morda pri tem ne gre za nič takega, kar bi lahko ogrožalo zdravje ali celo življenje, a večina vseeno naredi veliko in ključno napako. Ne obiščejo ginekologa, ki bi lahko o krvavitvi podal strokovno mnenje. 

Z vprašanjem, ali je krvavitev pri spolnem odnosu nekaj normalnega ali je to znak za preplah, smo se zato obrnili na prof. dr. Špelo Smrkolj, dr. med., specialistko ginekologije in porodništva, ki poudarja, da krvavitev po spolnem odnosu nikakor ni nekaj normalnega. »Nobena krvavitev po spolnem odnosu ni normalna, vendar to ni nujno znak za preplah. Krvavitev po spolnem odnosu je lahko znak bolezenskih sprememb materničnega vratu, lahko gre za vnetje ali pa za nastanek predrakavih sprememb, včasih je lahko vzrok za krvavitve po spolnem odnosu tudi benigni izrastek na materničnem vratu, lahko pride tudi do okužb v nožnici. Vzrokov je lahko še več, zato je dobro, da obiščete ginekologa, ki bo s pregledom materničnega vratu izključil vsa pomembna bolezenska stanja.«

Glivično vnetje, težava številnih
Do krvavenja pri spolnem odnosu torej lahko pride tudi zaradi različnih okužb, med katerimi so zelo pogosta glivična vnetja, strokovno imenovana vulvovaginalna kandidiaza. Z glivičnimi vnetji se soočajo ženske različnih starostnih skupin. Gre za eno najpogostejših vaginalnih okužb, kar tri četrtine žensk pa se s takšnim vnetjem nožnice sreča vsaj enkrat v življenju. V 80 odstotkih je glavni povzročitelj vnetja gliva kvasovka, glavni znaki vnetja pa so srbečica, pekoča bolečina in pojav kosmičastega gostega izcedka na spodnjem perilu. 

»Glivična vnetja sicer lahko povzročajo tudi drugi povzročitelji, a v 80 odstotkih je vzrok za to prav gliva kvasovka, ki je sicer ves čas prisotna v nožnici in je del normalne vaginalne flore. Prav tako jo najdemo, denimo, tudi v črevesju, na koži in pod nohti. Normalno vaginalno floro sicer poleg gliv sestavljajo še druge bakterije - v 95 odstotkih so to laktobacili, ki skrbijo za primerno kislost nožnice, katere normalne vrednosti pH se gibljejo med 3,5 in 4,5. Ta laktobacil v bistvu preprečuje čezmeren razrast gliv kvasovk. 
Če se, ob kakršnemkoli dejavniku, ravnovesje vaginalne flore poruši, lahko pride do pretiranega razrasta gliv kvasovk. Nekateri zmotno menijo, da je vaginalna kandida spolno prenosljiva bolezen, da jo lahko dobimo na bazenu ali v kopalni kadi. Res je, da imajo glivice rade toplo, vlažno okolje, in se res pogosto pojavijo po obisku bazena ali savne, vendar ne zato, ker bi se tam nalezli te bolezni, temveč zaradi porušenega ravnovesja v vaginalni flori, ki jim omogoča pretirano razrast.« Ginekologinja pa ob tem dodaja, da se obolenje, predvsem pri najstnicah, pogosto pojavi tudi zaradi pretesnih oblačil, ki niso dovolj zračna, in zaradi spodnjega perila iz sintetičnih in drugih materialov, ki ne dihajo dovolj, koža pa na teh mestih ostaja vlažna. 

Številne ženske menijo, da jih takšno obolenje ne more prizadeti, saj redno skrbijo za intimno nego, vendar se lahko pojavi tudi zaradi vzrokov, kot so prevelik stres, oslabljen imunski sistem, prehrana s preveč ogljikovimi hidrati in tudi prepogosto umivanje predvsem z alkalnimi mili. »Za to obolenje so bolj dovzetne tiste najstnice in ženske, ki imajo kakšno imunsko supresijo, sladkorno bolezen ali pa so zanje značilni prej opisani načini ravnanja ali dejavniki.« Sicer dr. Špela Smrkolj poudarja, da je možna delna oblika samostojnega zdravljenja, vendar morate ginekologa obvezno obiskati, če se vam znaki vnetja pojavljajo več dni zapored. »Podobne znake povzročajo tudi druge klice. V takšnih primerih bo samozdravljenje povsem neučinkovito, saj mora ustrezno zdravljenje predpisati ginekolog.«

Boleina v trebuhu.jpg
Z vaginalnimi težavami pogosto pridejo tudi bolečine v predelu trebuha.
Dreamstime

Kako pogosto bi ženske morale obiskati ginekologa?
Pravila zdravstvenega zavarovanja sicer narekujejo, da mora ženska preventivni pregled opraviti na tri leta, a vseeno ni nič narobe, če je obisk pogostejši. Idealno bi bilo, če bi ženske v normalnih okoliščinah to naredile vsaj enkrat na leto. Ginekološki pregled naj bo torej preventiven in ne kurativen, saj lahko tako preprečite nastanek številnih težav.

Boleče menstrualne krvavitve se občasno pojavijo pri kar 75 odstotkih žensk, a pri nekaterih so skoraj nevzdržne in lahko poleg bolečin prinašajo še drisko, pogosto odvajanje vode, znojenje, občutek napihnjenosti v trebuhu, bolečine v križu in celo slabost in bruhanje. Ženske večinoma najdejo način, da si pomagajo same, in sicer z uporabo grelnih blazin, toplih kopeli, s počitkom, zeliščnimi čaji (kamilica, meta, ingver), jogo, masažo in protibolečinskimi tabletami. Ginekolog pa vam lahko pomaga s predpisom protibolečinskih zdravil, z oralnimi kontracepcijskimi tabletami ali progesteronskim materničnim vložkom.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 34, 16. 8. 2019