Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Sladko za sladkorne bolnike

A. K., Bodi zdrava, 14.04.2019 12:01:45

Si želite uživati v sladkih zalogajih, vendar imate sladkorno bolezen ali pa se želite le bolj zdravo prehranjevati? Za vas razkrivamo nekaj odličnih predlogov.

Delite na:
Sladko za sladkorne bolnike
Pripravite si svojo sladico. Revija Bodi zdrava

Večina ljudi obožuje sladke reči, saj smo, kar priznajmo si, vsi po vrsti malo odvisni od sladkorja. Čeprav sladkor ni ravno zdrav, pa to ne pomeni, da se ga moramo popolnoma izogibati.

Za ljudi, ki imajo sladkorno bolezen, ljudje pogosto mislimo, da ne smejo pojesti prav nič sladkega, a v resnici ni čisto tako. Čeprav se morajo osebe s sladkorno boleznijo natančno držati določenega prehranjevalnega režima, obstaja tudi nekaj sladic, ki zanje niso prepovedane, če jih uživajo v normalnih količinah.

Ker je iskanje primerne sladice za sladkorne bolnike včasih lahko pravi izziv, jim zdravniki pogosto svetujejo, naj se popolnoma izognejo sladkorju in ogljikovim hidratom. A le z majhnimi spremembami prehranskih navad lahko tudi bolniki uživajo v slastnih desertih.

Zato smo za vse tiste, ki se odrekate sladicam zaradi zdravstvenega stanja, zbrali nekaj predlogov, s katerimi vas bomo razveselili, saj si jih boste lahko brez skrbi in slabe vesti tudi privoščili.

Jejte manjše porcije

Kadar gre za sladice, omejite porcijo. Ljudem s sladkorno boleznijo ni treba popolnoma preskočiti sladice, lahko se namreč odločijo za manjši del sladice. Če jeste v restavraciji, prosite natakarja, naj vam prinese manjši del okusne sladice ali pa si jo razdelite s partnerjem ali prijateljem. Če pecivo pripravljate doma, ga razdelite na čim manjše koščke, da se izognete prenajedanju s sladkorjem.

Izogibajte se ogljikovim hidratom

Če hrepenite po sladkem, se pri glavnem obroku odrecite živilom, ki vsebujejo ogljikove hidrate, in si namesto tega raje pozneje privoščite desert. Tako se boste izognili preveliki ravni sladkorja v krvi.

sladkorna zajtrk-jpg.jpeg
Sadje vsebuje veliko sladkorja, a tudi različne vitamine in vlaknine.
Revija Bodi zdrava

Pripravite si svojo sladico

Namesto da kupujete sladice, si raje pripravite svoj desert, za katerega boste natančno vedeli, kaj vsebuje, predvsem pa to, koliko sladkorja vsebuje. Tako boste previdnejši pri izboru sestavin, ki jih boste uporabili v sladici. Namesto sladkorja in moke lahko izberete bolj zdravo alternativo, raznim nezdravim dodatkom pa se skušajte izogniti.

Privoščite si črno čokolado

Prava temna čokolada z visokim odstotkom kakava je zelo zdrava in pozitivno vpliva na raven sladkorja v krvi, kar so dokazale tudi različne raziskave. Seveda bodite pozorni na sestavo in količino sladkorja, ki ga vsebuje. Jejte črno čokolado v zmernih količinah, saj vam bo s svojim bogatim okusom pomagala, da zadovoljite željo po sladkem.

Izberite sadje in sadne solate

Sadje vsebuje veliko sladkorja, a tudi različne vitamine in vlaknine. Ko si zaželite nekaj sladkega, namesto sladkarij pojejte kakšno sadje, kot sta jabolko ali banana. Če si zaželite sadno solato, vedno izberite sveže ali pa zamrznjeno sadje.

Pokusite pudinge in želeje brez sladkorja

Žele ali puding je izjemno dobra sladica, ki v nasprotju s sadjem nima nutritivne vrednosti. Če vam prija takšna sladica, si jo prav tako lahko pripravite sami, le odvzemite ji sladkor. Lahko jo pripravite tudi z bolj zdravimi živili.

Uporabljajte umetna sladila namesto sladkorja

Čeprav so mnogi prepričani, da umetna sladila niso dobra za zdravje, so raziskave pokazale drugačne rezultate: da so bolj zdrava kot sladkor. Občasna uporaba tako zagotovo ne bo škodljiva.

Zdravi recepti

Če si želite pripraviti hitro sladico, zmešajte zamrznjeno sadje z umetnimi sladili in jogurtom. Pri sadni solati poleg sadja dodajte še malo medu, mlete orehe in žlico pomarančnega soka. Mnogi drugi recepti za zdrave sladice vsebujejo tudi superživila, kot so semena chia, s katerimi lahko pripravite zdrav puding ali kakšne podobne jedi.

Še nekaj nasvetov

Ljudje, ki imajo sladkorno bolezen, morajo slediti navodilom svojega zdravnika, nekaj nasvetov za vzdrževanje zdrave ravni sladkorja v krvi pa je splošnih:
- jejte zdrave maščobe (oreščki, olivno olje in avokado),
- jejte zdrave beljakovine (ribe, perutnina, stročnice),
- jejte zelenjavo, ki ne vsebuje škroba (ohrovt, korenje, zelena solata),
- izbirajte kompleksne ogljikove hidrate (integralni kruh, rjavi riž in podobno),
- izogibajte se enostavnim ogljikovim hidratom (bel riž, bel kruh, sladkor),
- kadar jeste sadje (zmerne količine), omejite vnos ogljikovih hidratov za ves dan,
- izogibajte se sadnim sokovom.

Poleg pravilne in uravnotežene prehrane je pomembno, da živite aktivno življenje in sodelujete v različnih telesnih aktivnostih.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 3, 11. 3. 2019.