Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Slabost med vožnjo

M.Š., 10.08.2019 08:00:00

Kaj storiti, ko je otroku med vožnjo slabo?

Delite na:
Slabost med vožnjo
otroci v avtomobilu Dreamstime

S potovalno slabostjo imajo pogosto težave otroci od drugega do dvanajstega leta starosti. Potek je lahko nenaden, začetnemu nelagodju lahko hitro sledi slabo počutje, otrok izloča hladen pot, sledi slabost in posledično lahko tudi bruhanje. Izkušnje kažejo, da je slabost vendarle mogoče omejiti.

Pomembno je, da svojega otroka opazujete in da poskušate ugotoviti, kaj mu povzroča slabost. Včasih kakšna stvar nekomu pomaga, drugemu pa škodi. Tako je s polnim ali praznim želodcem. Nekatere mamice opažajo, da je otroku slabo, če pred vožnjo je. Druge pa, da je otroku slabo veliko bolj, če je pred vožnjo lačen.

Če bo otrok pred vožnjo jedel, da bo lažje prenašal pot, pazite, da hrana ne bo pretežka ali sladka. Najboljše je, da poje žemljico, prepečenec ali kaj podobnega. Še učinkovitejši pri preprečevanju slabosti je ingver, ki ga dobimo v bombonih. Naj ne pije sladkih pijač, pred in med vožnjo mu za žejo raje ponudite navadno vodo.

Čas odhoda

Morda bo otroku pomagalo, da se na pot odpravite v zgodnjih jutranjih urah, ko je prijetno hladno in je otrok še nekoliko zaspan ter bo morda v avtu zadremal. Če se odpravljate na zelo dolgo vožnjo, je vsekakor vredno razmisliti, da se odpravite v večernih urah, ko je čas za otrokovo spanje. Tako bo med vožnjo zaspal in pot bo zanj veliko prijetnejša.

Postanki med vožnjo

Če je pot, na katero se odpravljate, dolga, nanjo pripravite tudi otroka. Med vožnjo delajte krajše postanke. Otrok naj si med postankom pretegne noge, se malo sprehodi, potelovadi in globoko zadiha. Morda bo pomagal tudi požirek vode ali osvežujoč obkladek za čelo. Če je otroku že slabo, naj med postankom sesa krhelj limone. To lahko nekoliko ublaži nadležno slabost.

Glasba namesto branja

Otroku bo hitreje slabo, če bo med vožnjo bral, gledal knjige in podobno. Če je le mogoče, naj sedi vzravnano in gleda naprej na cesto ter posluša glasbo. Pomaga tudi, če mu med vožnjo sonce ne sije na glavo. Na stekla zato pričvrstite senčnike.

Obliž ali eterično olje

Mnogi prisegajo na preprost obliž, ki ga zalepimo čez popek. Vzemite obliž ali lepilni trak za rane, stisnite skupaj popek ter zalepite. Preprost trik naj bi odpravil slabost. Ni pa raziskano, ali obliž morda deluje le psihološko in zato omili slabost.

Zagotovo pa slabost omili eterično olje poprove mete. Ker pa je zelo močno, je dovolj, da kanete eno kapljico v otrokov popek nekaj minut pred vožnjo.

Tablete proti slabosti

V lekarni sicer lahko dobite tudi tablete proti slabosti, a imajo negativne stranske učinke. Otrok je po njih zaspan, kar sicer pride prav med vožnjo, a utrujen je tudi, ko je vožnje konec in zato na izletu ne more uživati. Če se kljub temu nagibate k nakupu tablet, vam svetujemo, da se pozanimate o zeliščnih tabletah ali o homeopatskih zdravilih proti slabosti. Kot akupunkturna alternativa obstajajo posebne zapestnice, ki masirajo del nad zapestjem. Zapestni trak je treba ustrezno namestiti na obe zapestji po navodilih proizvajalca. Na voljo so trakovi za mlajše otroke in starejše otroke ter odrasle.

Kraj letovanja

Če so otroci zdravi in odporni, lahko preživijo počitnice kjerkoli: ob morju ali jezerih, v planinah ali gozdovih. Morje je prava izbira za otroke, ki so nagnjeni k obolenjem dihal ali imajo celo že astmo, ter tiste, ki so pogosto prehlajeni in imajo oslabljen imunski sistem. Sončenje in kopanje v morski vodi se priporoča tudi pri nekaterih kožnih boleznih, kot je npr. luskavica. Zmernejša klima sredogorja pa se priporoča predvsem za tiste otroke, ki so pretirano občutljivi, nervozni, neješči in hitro utrujeni.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 31, 26. 7. 2019