stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Si želite boljši seks?

Alenka Kavčič, 03.07.2019 14:01:24

Libido (želja po spolnosti) je zelo pomemben, a tudi zapleten dejavnik, ki vpliva na spolnost. Kar koli so že so vzroki za nizko spolno poželenje, se morate zavedati, da je spolno zadovoljstvo ključnega pomena za dobro telesno in duševno počutje žensk, zato si težave z nizkim libidom zaslužijo enako pozornost in zdravljenje kot vse druge telesne ali duševne bolezni.

Delite na:
Si želite boljši seks?
Zaradi dnevnega stresa lahko raven kortizola niha. profimedia

Z upadom želje po spolnosti se v različnih oblikah spoprijema skoraj petdeset odstotkov žensk. Družinski in kulturni vplivi imajo veliko opraviti s psihološkim vidikom ženske spolnosti. Pozitivno dojemanje telesa in zdrava samopodoba sta močno povezana. Če je vaša vzgoja vključevala sramotenje lastnega telesa ali subtilna sporočila, da je spolno poželenje napačno ali nemoralno, boste najverjetneje doživeli nizek libido.

Najpogostejši dejavnik je stres

Stres na delovnem mestu je velik ubijalec libida. Sovražno in disfunkcionalno delovno okolje, preobremenjenost, pomanjkanje motivacije in spoštovanje do vloženih naporov. V takšnem primeru nič ne more spremeniti našega notranjega občutka, da nismo dovolj dobri.

Težave v medosebnih odnosih

Težave v partnerskem odnosu, družinske težave in finančna bremena so prav tako veliki uničevalci libida. Pomembno je, da težave potisnete v kot in vnovič osmislite življenje ter zaživite skladno s svojimi vrednotami. Po napornem delavniku večer preživite v prijetnem druženju z družino ali prijatelji – kuhajte, večerjajte in klepetajte o tem, kar ste počeli čez dan. Če je seks v vaših krogih tabu tema, poiščite prijatelje, ki jim zaupate, in spregovorite o svojih težavah.

Bolezni zmanjšujejo libido

Bolezni lahko vplivajo na vaše telo in zmanjšujejo željo po seksu. Nekateri najpogostejši telesni in duševni vzroki za nizek spolni nagon so:
- Vsaka poškodba, ki prizadene reproduktivne organe, kakor tudi živce in krvne žile, lahko zmanjša spolni nagon. Zaradi motenega pretoka krvi v ženska spolovila se pogosto zmanjša spolno poželenje.
- Kronične bolezni, zlasti bolečine, škodujejo celotnemu telesnemu in duševnemu zdravju. Številne bolezni, od hormonskega neravnovesja, hipotiroidizma, sladkorne bolezni, anemije ali nevroloških motenj, vplivajo na normalno delovanje ženskega telesa. Če ti pogoji vplivajo na zdravo spanje in motijo običajne dnevne rutine, je normalno, da se ženske počutijo utrujene in nezadovoljne ter izgubijo občutek za notranje ravnovesje, ki je potreben za zdravo spolno življenje.
- Tesnobnost in depresija najpogosteje zmanjšata spolno poželenje pri ženskah. Poleg osnovnih težav s samozavestjo depresija in tesnobnost odnašata fizično energijo. Vse to vpliva na naše počutje, misli in telo. Posledica tega so pomanjkanje energije, utrujenost, upočasnjenost, ki ne gre z roko v roki z živahnim spolnim življenjem. Če jemljete zdravila za duševne bolezni, kot so antidepresivi, ali zdravila za zdravljenje drugih kroničnih bolezni, lahko neželeni učinki vključujejo tudi omejeno željo po spolnosti.

Kaj lahko storite, da zmanjšate učinek zdravil na spolni nagon?

O tem se lahko pogovorite z zdravnikom. Priporočil vam bo prave metode za izboljšanje razpoloženja in ponovno pridobivanje energije. Spremembe zdravega načina življenja v tem primeru vključujejo:
- Več počitka in prostega časa. Če se spopadate s kroničnimi boleznimi in poskušate slediti običajnim rutinam, lahko postanete preobremenjeni in bolj izčrpani. Olajšajte si vsakodnevno delo in se osredotočite na zdravljenje.
- Jejte bolj zdravo. Zdrava prehrana z manj ogljikovih hidratov pomaga povečati raven energije. Posvetujte se z dietetikom, da prilagodite prehranski načrt posebej za vaše zdravstveno stanje in življenjski slog.
- Telesna aktivnost. Ustrezna vadba in aktivnosti na prostem bodo tudi vplivale na vaše stanje in vam pomagale, da se boste počutili bolj sproščene.

low libido1.jpg
Tudi nepravilna raven estrogena vpliva na zdravje žensk.
profimedia

Hormonsko neravnovesje

Neuravnoteženost ravni hormonov, kot so kortizol, estrogen, testosteron in ščitnični hormoni, vpliva na spolno poželenje. Zaradi dnevnega stresa lahko raven kortizola niha. Če se nenehno počutite utrujene, na splošno izčrpane in preobremenjene, je mogoče, da so vaše ravni kortizola povišane. Kortizol je povezan tudi s težavami s krvnim sladkorjem in hrepenenjem po nezdravih živilih. Če se počutite, kot da nenehno tečete naokrog, in ste nemirni, morate nujno preveriti raven kortizola. Kortizol je kot »antiviagra«. Stresni hormon raste, testosteron pade …

Tudi nepravilna raven estrogena vpliva na zdravje žensk in povzroča številne zdravstvene težave.
Slabo delovanje ščitnice povzroča utrujenost in hitro povečanje telesne teže. Prav tako bo povzročilo, da se boste počutili nenehno utrujene in bili v slabem razpoloženju.

Menopavza

Spolni nagon žensk se seveda zmanjšuje po štiridesetem letu, pri čemer ima menopavza ključno vlogo. Zmanjševanje ravni estrogena pri ženskah, starih štirideset let, povzroča, da imajo ženske manj želje po seksu. Poleg tega lahko nenadna menopavza, stanje, ki se pojavi, ko se odstranijo reproduktivni organi žensk, na primer histerektomija, vpliva tudi na libido.

Zloraba alkohola ali kajenje lahko vplivata na libido

Najbrž veste, da velike količine alkohola in cigaret pri dolgotrajni uporabi močno znižujejo libido ali celo povzročijo impotenco. Alkohol vpliva na zdravje in lahko vaše možnosti zanositve zmanjša, še posebno če imate težave s plodnostjo. Zmanjšajte količino zaužitega alkohola in pokajenih cigaret, obenem pa se osredotočite na zdrav način življenja, saj lahko pozitivno vpliva na vaš libido.

low libido2.jpg
Disfunkcionalni in nezdravi pogledi na žensko telo ter neprimerna vzgoja so lahko vzroki za nezmožnost popolne sprostitve.
profimedia

Psihološke težave lahko uničijo željo po seksu

Zaupanje in samospoštovanje. Ženska se mora imeti rada, sprejeti svoje telo in si biti všeč takšna, kot je, da bi imela zdravo spolno življenje. Tihi dvomi in negotovost glede telesa bodo vsekakor uničili željo po seksu.

Travme in zlorabe

Zloraba, ne glede na to, ali je čustvena, fizična ali spolna, lahko pri ženskah povzroči nizek libido.

Otroška travma

Disfunkcionalni in nezdravi pogledi na žensko telo ter neprimerna vzgoja so lahko vzroki za nezmožnost popolne sprostitve. Nekomu, ki so mu od otroštva seks prikazovali kot nekaj grdega, opolzkega in neprimernega, je težko uživati v samem dejanju. Če torej tudi sami menite, da je seks nekaj slabega in se ga zato sramujete, se morate prenehati tako obnašati in spoznati, da v seksu ni ničesar, česar bi se morali sramovati.

Kako povečati željo po spolnosti?

Če se sprašujete, kako lahko povečate svoj libido, je odgovor tako zapleten kot sam problem. Sodelovanje z ustrezno skupino strokovnjakov, ki vključuje zdravnika, psihologa in spolnega terapevta, vam bo pomagalo pri povrnitvi fizičnega zdravja in reševanju psiholoških problemov, zaradi katerih se spoprijemate s problemom pomanjkanja želje po seksu.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 5, 13. 5. 2019.