Klemen Janežič - OBREZ!!! Odkrito.si

Znan Slovenec na urgenci s hudimi poškodbami

20180613-00867151 Svet24.si

Slovenija pred pogubo? Podjetniki izžvižgali ...

veliki pok Petisvet.si

Srhljiva napoved: čas se bo ustavil in zavrtel ...

Akademski kolegij, Baragovo semenišče Svet24.si

Ko študente vržejo iz študentskega doma, se v ...

anastasija ražnatović Svet24.si

Cecina hči nikoli bolj razgaljena: Kaj bo na to ...

timon sturbej Njena.si

Igralec Reke ljubezni bo snemal z legendarnim ...

HELENA BLAGNE napoved singla Kar bopa bo (final edit) Njena.si

Tu so nastali krvavi posnetki Helene Blagne

To je sedem prednosti hoje

Helena Primic, Bodi zdrava, 29.05.2018 15:01:55

Morda se vam hoja ne zdi »prava« oblika rekreacije, toda ko boste prebrali njene prednosti, boste na to preprosto obliko gibanja gotovo gledali drugače.

Delite na:
To je sedem prednosti hoje
Revija Bodi zdrava

1. Za vsakogar

Za mlajše in starejše, za športno aktivne in tiste bolj pasivne, za zdrave in tiste z zdravstvenimi težavami, zaradi katerih se aktivnih športov ne smejo lotevati, za hitre in počasne, za samske, prijatelje in družine … hoja je primerna za vsakogar, ki lahko hodi.

Ravno zato, ker vsakodnevno hodimo, napačno sklepamo, da hoja ni oblika rekreacije. Toda če količino korakov sodobnega povprečnega človeka primerjamo z življenjem nekoč, hitro ugotovimo, da hodimo veliko manj kot včasih. Vse več le od avtomobila do službe in trgovine ter od garaže do stanovanja. Zato razmislite, katere so tiste razdalje, ki bi jih z malo truda vendarle lahko prehodili peš.

2. Naravna in preprosta

Čeprav se nam zdi prav čudežno, ko otrok naredi prve korake, hoja zaradi svoje naravnosti in preprostosti zelo kmalu postane dejavnost, ki jo jemljemo popolnoma samoumevno. Tisti, ki ne morejo hoditi, bi seveda trdili popolnoma nasprotno, zato se je dobro vsake toliko spomniti, kako zelo dragoceno je, da znamo hoditi. Se odpraviti na sprehod brez cilja in preprosto uživati v hoji – občutku, ko se gibljemo z lastno hitrostjo, se ustavimo tam, kjer se nam zazdi, stopamo počasi ali pospešimo korak, ko v sebi začutimo več energije.

Hoja je zares naravna in preprosta oblika gibanja, toda zato tudi tako zelo blizu tako našemu telesu kot umu. Med hojo tudi možgani hitreje in bolje delujejo, zato si sprehod privoščite takrat, ko potrebujete telesno ali psihično sprostitev in poživitev.

aktivna1221.jpg

3. Povsod in brez opreme

Na sprehod se lahko odpravimo tako rekoč povsod in brez posebne opreme. Za hojo ne potrebujemo niti čevljev, v resnici je bosonoga hoja po naravnem okolju izjemno zdravilna dejavnost. Zato vsi izgovori, ki nas po navadi odvrnejo od veliko športnih dejavnosti, pri hoji odpovedo.

Hodite lahko tako doma kot na poti v službo in po opravkih, na počitnicah in v tujini. Na sprehod se lahko odpravite v vseh vremenskih razmerah, podnevi in ponoči, sami ali v družbi, za kratek čas ali več ur. Takrat in tako, kot vam ustreza. Katera športna dejavnost poleg hoje vam omogoča takšno popolno svobodo?

4. Poživlja in podaljšuje življenje

Hoja poživlja krvni obtok celotnega telesa, zato se po sprehodu kljub morebitni utrujenosti počutimo prerojeni. Zaradi boljše prekrvljenosti telesne celice dobijo več kisika, kar je razlog za trditev, da vsakodnevna hoja ohranja mladostni videz. Raziskava Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je pokazala, da kdor prehodi tri kilometre na dan, živi dlje, tako da hoja tudi podaljšuje življenje oziroma zavira procese staranja.

Na dnevni (vsaj 30-minutni) sprehod se lahko odpravite zjutraj še pred službo, če imate družino, pa se na sprehod odpravite z otroki in jih tako na zdrav način (na)učite številnih dragocenih življenjskih veščin – ljubezni do gibanja, vztrajnosti, sproščenosti, čuječnosti, spoštljivega odnosa do narave ter tudi sodelovanja in prilagajanja.

5. Pozitivno vpliva na zdravje

Znanstveniki so si soglasni, da redna vsakodnevna hoja ohranja mišično maso, vzdržuje kostno gostoto, krepi vezivno tkivo in je prijazna do sklepov ter izboljšuje ravnotežje in držo, zato nam pomaga ohranjati prožno in lepo telo. Poleg tega pospešuje presnovo, zmanjšuje delež telesne maščobe in uravnava tek, zato je odlična pomočnica pri hujšanju in boleznih ščitnice.

Zaradi boljše prekrvitve poživi celotno telo in tako stimulira imunski sistem ter preprečuje srčne motnje in motnje krvnega obtoka. Ker med hojo srce ni izpostavljeno posebnemu naporu, je hoja primerna tudi za srčne bolnike, ki so jim marsikatere športne dejavnosti že prepovedane. Znanstvene študije so tudi dokazale, da hoja zmanjšuje možnost za tumorje, v povezavi s pravilno prehrano preprečuje in zdravi sladkorno bolezen tipa 2 ter pomaga pri preprečevanju osteoporoze.

aktivna-917821526.jpg

6. Brez nevarnosti za poškodbe

Hoja je povsem naravno gibanje, ki za telo ne predstavlja prevelikega napora, zato je priporočljiva tudi za srčne bolnike (posebno po prebolelem srčnem infarktu), bolnike v obdobju okrevanja in nosečnice. Hoja je pravzaprav priporočljiva za vsakogar, ki lahko hodi, saj predstavlja tako nežno telesno stimulacijo, da ne more škoditi. Če med hojo poslušamo lastno telo (se ustavimo, ko smo utrujeni) in pazimo, kam stopamo, imamo najvarnejšo obliko rekreacije.

Čeprav imamo občutek, da hodimo samo z nogami, tudi pri hoji sodeluje celotno telo. Pravzaprav so napori, ki so jim noge izpostavljene med hojo, zelo majhni. Če je ahilova tetiva med tekom izpostavljena obremenitvi, enaki nekaj tisoč kilogramov, je med hojo ta pomembna tetiva obremenjena le s petsto kilogrami. Zato je hoja varna tudi po poškodbah.

7. Proti stresu in depresiji

Hoja ne le izboljšuje delovanje možganov in spodbuja ustvarjalnost, temveč je naravni antidepresiv. Med njo se namreč v telesu izločajo hormoni sreče – endorfini, ki izboljšajo razpoloženje in nam pomagajo ohranjati mirno kri v stresnih okoliščinah. Veliko ljudi se zato v stresnih razmerah odpravi na dolg sprehod, ki jim misli »prečisti« bolje kot nekajurno tuhtanje v zaprtem prostoru. Za jasne misli namreč potrebujemo miren um, kar pa je ob zakrčenem telesu in plitkem dihanju veliko težje doseči. Med hojo pa ne le sprostimo mišice, temveč tudi poglobimo dihanje, zato se veliko lažje umirimo in stabiliziramo razpoloženje.

Redna hoja tudi krepi življenjsko energijo. Še posebno če se sprehajamo v naravi in tako vsakodnevno vadimo čuječnost. Občutek miru in povezanosti z naravo, drugimi živimi bitji in vesoljem nam lahko v stresnih trenutkih služi kot oaza, kamor se lahko zatečemo in v kateri se lahko zberemo in pomirimo. Zato nikar ne podcenjujte moči sprehoda, četudi ni moderen, vam zanj ni treba plačati mesečne članarine in ne potrebujete nobene posebne opreme. Za hojo potrebujemo le željo po gibanju in nekaj dobre volje.

Preberite tudi: S hrano nad kandido. Kliknite TUKAJ!