mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Ščitnica – komu najprej odpove

Katarina Kecek, 24.03.2020 08:00:27

Ščitnica je majhna, kot metuljček oblikovana žleza v našem vratu, tik za sapnikom in tik pod grlom. Prav vsak je že slišal za to žlezo, pa vendar o njej ne vemo veliko. Gre za eno izmed najpomembnejših žlez z notranjim izločanjem oz. endokrinih žlez. Njena naloga je izločanje dveh hormonov, tiroksina in trijodtironina. Ščitnica vpliva na skoraj vse procese v našem telesu, saj uravnava metabolizem, s tem pa vpliva na delovanje vseh pomembnih organov v našem telesu – med drugim tudi srca in možganov. Prav tako vpliva tudi na kožo, kosti in mišice.

Delite na:
Ščitnica – komu najprej odpove
Ščitnica leži za sapnikom in tik za grlom. profimedia

Najpogostejša težava ščitnice je hipotiroidizem ali stanje zmanjšane proizvodnje, izločanja in delovanja ščitničnih hormonov. Simptomi slabega delovanja ščitnice se lahko kažejo kot zaspanost, kronična utrujenost, zaprtje in povečanje telesne teže.

Poleg hipotiroidizma se pojavi tudi hipertiroidizem, stanje povečane aktivnosti ščitnice, ki povzroča čezmerno izločanje hormona. Najpogostejši simptomi hipertiroidizma so šibkost, utrujenost, nepravilen srčni utrip, driska, izguba las in hujšanje.

Hipotiroidizem in hipertiroidizem spremljajo številni simptomi, ki so povezani tako z duševnim kot tudi s fizičnim zdravjem. Značilni so tudi občutek strahu, povišan srčni utrip, težave s spanjem, depresija, povečana občutljivost za mraz, suhi lasje in koža ter bolečine v mišicah.

profimedia-0335723376.jpg
Ko bo vaša ščitnica slabše delovala, boste zdravila najverjetneje jemali do konca življenja.
profimedia

Vsak peti Slovenec ima težave s ščitnico

 Težave s ščitnico se večinoma pojavijo kot posledica povečane človekove želje po nadzorovanju svojega okolja in kot posledica njegovega poskusa, da bi »odločno« obvladoval situacije, ki izhajajo iz odnosov z ljudmi, ki so nam najbližje. Zlasti in predvsem – z ljubljeno osebo nasprotnega spola. Težave s ščitnico imajo pogosteje ljudje, ki so preveč ljubosumni, občutljivi, takšni, ki so zlahka užaljeni, in zelo ambiciozne osebe.

Travmatične razmere, ki nastanejo v odnosu do bližnjega, povzročajo močno odvisnost od odnosov, ki jih ljudje pojmujemo kot osnovno obliko človekove sreče.

Stopnja zavračanja teh travmatičnih okoliščin in zavajanje samega sebe z nerealnimi odnosi je odvisna od osebnosti vsakega posameznika. Pri nekaterih slabi odnosi povzročajo povišan krvni tlak, pri drugih – po izbruhih jeze in besa – lahko začne slabiti celo vid, pride tudi do možganskih kapi, pri tretjih se pojavijo težave s ščitnico. A bistvo vseh težav je isto: zavračanje bolečine in neizpolnjene želje v osebnih odnosih.

Pomembnost žleze slinavke

 Vsa naša čutila in občutki so nekako povezani z našimi žlezami. Vsak naš miselni proces spremljajo globoki občutki. Kaj se dogaja, ko mislimo na nekoga, ki ga ljubimo? Ko pogrešamo ljubljeno osebe, se naša žleza slinavka avtomatično vklopi. To je mehanizem, ki v našem telesu deluje že več kot tisoč let. Pri stiku z zunanjim svetom se v našem telesu najprej aktivirajo ustne žleze, vključi se tudi ščitnica, potem pa še žleza slinavka. Celo danes, po vseh teh stoletjih, pri vsakem stiku z zunanjim svetom prihaja do aktiviranja ustnih žlez, ki sprožajo slino v naših ustih. Pomembnejša ko je za nas oseba ali neki dogodek, več sline izloča naša žleza. Zaradi tega ljudem, ki so zelo ljubosumni, pogosteje izpadajo zobje, slabše vidijo, tudi njihov sluh je poškodovan. Vse to je rezultat evolucije žlez, ki ustvarjajo slino. 

Ščitnica nam s tem, ko nadzira vsako situacijo, pomaga uresničiti naše želje. Pri tem lahko naletimo na ovire oziroma nam zunanje okoliščine ne omogočajo uresničitve želja; bolj ko se temu upiramo in ne sprejemamo situacije, burneje bo naša ščitnica odreagirala in povečevala svojo aktivnost. Takšna nenadzorovana eksplozija energije utegne biti nevarna za naš organizem. S tem ko se trudimo, da zmagamo za vsako ceno, tudi če silimo z glavo skozi zid, ne povzročamo sebi bolečine samo na zunaj, temveč poškodujemo tudi našo občutljivo notranjost.

Včasih nekatera vrata za nas ostanejo zaprta

 Ne glede na to, koliko se trudimo, kdaj pa kdaj ne pridemo do svojega cilja. Nekatera vrata so za nas zaprta in včasih moramo to sprejeti. Ne moremo vedno zmagati. Včasih je treba ubrati drugačno pot od tiste, ki smo si jo začrtali. Lahko bi rekli, da nam tokrat usoda ni bila naklonjena. Četudi kdaj na zunaj sprejmemo neuspeh – kajti tudi to se dogaja v življenju in zoper to ne moremo storiti ničesar –, se lahko zgodi, da se globoko v sebi s tem porazom vendarle nismo sprijaznili. Še vedno se nezavedno bojujemo s tem in pri tem porabljamo veliko življenjske energije.

profimedia-0468398455.jpg
Vsak peti Slovenec ima težave s ščitnico.
profimedia

Začetek težav

Težava najprej nastopi v naši žlezi, ki je nekakšen energetski organ, potem pa te težave tudi fizično občutimo. Če postane hiperaktivnost ščitnice nevarna, lahko nastane blokade njene aktivnosti. Takrat dobimo občutek cmoka v grlu. Bolj ko hlepimo po sreči, kot jo pojmuje večina ljudi, več energije pri tem izgubljamo. Nenehen napor lahko privede do degeneracije organov, pojavijo se vozli v telesu in naš organizem se z organskimi spremembami bojuje z nenadzorovano porabo energije.

Ženske in ščitnica

 Pri ženskah so težave z žlezo ščitnico najpogosteje povezane z veliko navezanostjo na ljubljenega moškega. Takrat se ženska dobesedno nalepi nanj in ni zmožna sprejeti manj, kot si je zamislila. Vozli, ki se v zadnjih letih vse pogosteje pojavljajo na ščitnici pri ženskah, pričajo, da ženske namesto ljubezni velikokrat čutimo le ogromen naval strasti in posesivnost. Velikokrat smo razočarane, ko naša ljubezenska pričakovanja niso izpolnjena. Prevelika pričakovanja, da nas bo moški osrečil, pa lahko postopoma privedejo tudi do ginekoloških težav, predvsem pa poškodujejo delovanje naše ščitnice.

Otroci so z nami povezani z nevidnimi nitmi

 Na ravni energetskega polja lahko pogosto vidimo, kako so otroci z našo žlezo ščitnico povezani z nevidnimi nitmi. Starši se počutimo odgovorne, če se otrok ni sposoben spoprijeti z življenjskimi ovirami. To pomeni, da se nam vrača naša nepravilna vzgoja, kako naj otroci ravnajo v različnih življenjskih okoliščinah. Ko je otrok majhen, so te nitke skoraj nevidne, ko pa otroci vstopijo v obdobje spolne zrelosti in ko njihovi napačni odzivi začnejo najedati njihovo otroštvo, takrat se tudi pri starših pojavijo razni bolezenski znaki in najpogosteje je na udaru ravno ščitnica. Mogoče ste, ko so bili otroci majhni, jemali zdravila, vendar ste pozneje opazili, da niti ta ne pomagajo več. Ker zdravila, ki jih mi jemljemo, ne morejo pozdraviti naših otrok. Niti vnukov.

Ali obstajajo rešitve?

 Moramo se naučiti vse boleče, a zdravilne lekcije, ki so nam jih dali naši najbližji. Naučiti se moramo, kako sprejeti izgubo človeške sreče, in si pridobiti refleks ohranjanja ljubezni. Treba se je truditi za ljubljene osebe, a ne na račun lastnega zdravja. Naučiti bi se morali, da se ne čutimo odgovornih za srečo ljubljenih, da se osvobodimo vseh pričakovanj in strahov zanje. Dobro bi bilo, če bi se naučili, da za trenutek stopimo iz svojega čustvenega kroga in na ljubljeno osebo ne gledamo samo kot na spolnega partnerja, temveč kot na prijatelja, brata ali otroka. Ko na ljubezen ne gledamo samo kot na navezanost, takrat tudi ne čutimo duševne in telesne tesnobe.

Vsakdo ima svojo usodo

 V zvezi z ljubljenimi moramo treba razumeti tole: globoko v sebi jih je treba sprejeti bližnje takšne, kot so. Nesprejemljivo je, da si prizadevamo, da bi njihova usoda postala enaka naši. Vsak človek ima svojo usodo in nobene pravice je nimamo upravljati. Če hočemo spremeniti koga drugega, moramo najprej spremeniti sebe. Če tale stavek obrnem: najprej moramo zaščititi svoje pravice. Ni se dobro ves čas spopadati z najbližjimi, saj odnos tako samo izgublja energijo. Če se potrudimo, da vedno čutimo le ljubezen, ne zamere ali užaljenosti, takrat lahko pričakujemo tudi pozitivne rezultate.

Prenos tesnobe iz doma v službo

 Preveč pričakovanj povzroča ljubosumje in nestrpnost, ne le v družini, ampak tudi v službi. Ko človek poskuša iz družinskih težav pobegniti v službo, gre pravzaprav za nadomeščanje ljubosumja s ponosom, zato se težave tudi postopoma kopičijo. Močan nadzor in trpljenje pri delu prav tako povzročata preobremenitev ščitnice in nadaljnje težave z njo.

Čas ne zdravi ničesar

 Kljub vsemu medicinskemu znanju še vedno ne vemo, kaj se dogaja v naši podzavesti, kakšne so najgloblje plasti naše duše. Pogosto se boleča, na videz neobvladljiva situacija sčasoma potopi v našo podzavest in nam ne povzroča večjih bolečin. Pravimo, da čas zdravi rane. Toda čeprav podzavest ne čuti bolečine, energija še naprej odteka in mi izgubljamo bitko. To je treba pravočasno razumeti in sprejeti.

Ko negativni občutki, potopljeni v našo podzavest, dosežejo plasti fizičnega in psihičnega zdravja, začnemo razpadati oziroma zbolimo, ne da bi se zavedali, kaj se v resnici dogaja. Treba je razumeti: čas ne zdravi ničesar. Zdravi ljubezen.

Po nekaterih ocenah kar 60 % obolelih sploh ne ve, da njihova ščitnica ne deluje dobro. Težave s ščitnico imajo skoraj vsi bolniki, saj je pri vsaki bolezni moten krvni obtok, zanj pa je odgovorna ščitnica. To še posebno velja za vse žilno-krvne bolezni in vse druge kronične bolezni. Simptomi so utrujenost, potenje oz. občutek hladu, hitra izguba oz. pridobivanje telesne teže, izguba las, neredna menstruacija, občutek tesnobe, spremembe razpoloženja, težave z vidom ...

Objavljeno v reviji Bodi Zdrava št. 11, 11.11.2019