gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Samohipnoza zmanjšuje bolečine in ublaži stres!

A. K., Bodi zdrava, 08.12.2018 14:01:04

Hipnoza je že dalj časa priznano sredstvo za pomoč v različnih situacijah – od lajšanja bolečin do sprememb v neželenih vedenjih.

Delite na:
Samohipnoza zmanjšuje bolečine in ublaži stres!
Samohipnoza je popolnoma varen način za zmanjšanje stresa in bolečin ter izboljšanje zdravja in splošnega počutja. Thinkstock Photos

Čeprav se je dolgo izvajala le pod nadzorom hipnoterapevta, se v zadnjih desetletjih vse več ljudi ukvarja s samohipnozo in jo uporablja kot izjemno enostavno in učinkovito samopomoč.

»Redno prakticiranje samohipnoze je odličen način za zmanjševanje stresa. Poleg tega hipnoza izboljšuje celotno zdravstveno stanje, ker pozitivno deluje na delovanje srca, normaliziranje krvnega tlaka, na pljuča in druge organe. Z njo lahko zmanjšamo bolečino, še posebno uporabna pa je kot priprava na sproščen in prijeten naravni porod. Pomaga pa tudi pri spreminjanju neželenih navad ali pri spreminjanju odzivov in vedenja,« pravi Gordana Kastrapeli, ki se ukvarja z NLP Coachingom in hipnozo.

Čeprav sta nam hipnoza in trans znana predvsem iz filmov, je vendar resnica o njiju popolnoma drugačna. Trans je pravzaprav naše naravno stanje, v katerega »pademo« spontano skoraj vsak dan. »Zagotovo so vam znane situacije, ko se vozimo v avtomobilu in ugotovimo, da se dela poti sploh ne spomnimo, ko beremo knjigo ali gledamo film in se ne zavedamo dogajanja okoli sebe ali pa ne slišimo, če nas kdo pokliče. Verjetno ste že kdaj iskali neko stvar, recimo ključe, ki jih nikakor niste uspeli najti, a so bili ves čas pred vašimi očmi. Vse to so primeri transa. Razlika je le v tem, da se s samohipnozo namerno spravimo v trans, ki je stanje zavesti, kjer je pozornost le na tem, kar nam je trenutno najpomembnejše, vse drugo pa zanemarimo. To je tudi razlog, da imamo po transu občutek, da se ne spomnimo vsega, kar se je med njim dogajalo,« pojasnjuje Gordana Kastrapeli.

Je popolnoma varen način za zmanjšanje stresa in bolečin ter izboljšanje zdravja in splošnega počutja. Preprosta je za učenje in uporabo, zato le brez bojazni. Poleg tega bo povečala nadzor nad vašim stanjem. »Zmanjševanje stresa in boljše odzivanje na stresne razmere so najpogostejše težave, zaradi katerih se ljudje odločajo za samohipnozo. Potem so tu tudi težave z zdravjem, ki jih večinoma povzroča stres, ter želja po osebni rasti in osebnem razvoju. Samohipnoza lahko bistveno pospeši doseganje zastavljenih ciljev na vseh področjih življenja, tako v zasebnem kot tudi poslovnem.« Ko se enkrat samohipnoze naučimo, bi bilo idealno, da bi jo prakticirali dva- do trikrat tedensko za dobre rezultate, še dodaja mojstrica hipnoze. »Najboljši učinki bodo, če si vsak dan vzamete deset minut za samohipnozo. Ne priporoča pa se je ljudem, ki trpijo za duševnimi boleznimi ali če se zdravijo psihofarmakološko.« Čeprav je za nekatere duševne bolezni hipnoza zelo koristna, pa se mora izvajati le pod nadzorom psihiatra, psihoterapevta, psihologa ali NLP coacha.

Uspešna je tudi pri hujšanju, za pridobivanje samozavesti, za prenehanje kajenja, za splošno osebnostno rast in za notranji mir.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 11, 12. 11. 2018.