Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

S pravimi barvami do boljšega počutja in zdravja

Lara Jelen, Ženska, 11.06.2017 20:00:00

Barve nas vseskozi obdajajo, vplivajo na naše razpoloženje in ljudje se tega le različno zavedamo.

Delite na:
S pravimi barvami do boljšega počutja in zdravja

Kakšno moč imajo v resnici, nam je razložila Branka Urbanija, praktik barvne terapije, ki pravi, da je kromoterapija tako zelo učinkovita, da jo izvajajo tudi na uglednih klinikah.

Z barvami smo ljudje bolj povezani, kot si morda mislimo. »Bistveni elementi za preživetje so zrak, svetloba in hrana. Svetloba se glede na svojo dolžino valovanja in kot lomljenja manifestira kot spekter vseh mavričnih barv. Človek kot energijsko bitje je v bistvu svetlobno bitje tega spektra barv. Energija se skozi človeško telo pretaka prek energijskih vozlišč ali čaker. Kadar je telo zdravo, je energijski pretok nemoten, v primeru motenj pa prihaja do slabega počutja, utrujenosti in posledično bolezni«, pojasnjuje sogovornica. Na tem znanju temelji kromoterapija, veda, ki so jo poznali že pred več tisoč leti in jo je v začetku 10. stoletja po našem štetju oživil arabski zdravnik ter filozof perzijskega rodu Avicenna. Odtlej se uspešno uporablja po vsem svetu, tudi na uglednih klinikah, za zdravljenje vseh vrst bolezni.

Začetnik znanstveno podkrepljenega, sodobnega zdravljenja s sončnimi žarki je Danec Niels Ryberg Finsen, znan kot »oče fotobiologije «, ki je leta 1903 prejel Nobelovo nagrado. Ob velikih spremembah v 21. stoletju, ko narašča potreba po drugačnih, varnejših metodah zdravljenja, pa se ponovno vračamo k starim in uporabnim znanjem. Za ohranjanje energije, vitalnosti in zdravja nasploh si lahko tudi danes na preprost in brezplačen način pomagamo z učinkovito rabo barv, je prepričana Branka Urbanija.

Opremljanje stanovanja in hkrati barvna terapija

Barve vplivajo na človeka in obenem ustvarjajo vizualno podobo prostora. Prav zato Branka pri opremi interjerja, s čimer se ravno tako ukvarja, upošteva principe barvne terapije in vede feng šuj o namenski rabi barv v bivalnih, delovnih in javnih prostorih. Tako bo na primer rdečo dodala največkrat na severni strani prostora, v manjših količinah, bolj kot poudarek. V spalnici pa le redkokdaj, morda za krajše obdobje, če bi želela spodbuditi spolno energijo pri moškem. Oranžno, ki spodbuja kreativnost, bi dodala v delovnih sobah, rumeno, ki spodbuja tek in občutek domačnosti, bi vnesla v jedilnico, ali nežno rumeno v hodnike, modro, ki zmanjšuje stres v prostor za počitek ali na kavč za počivanje, nežno modro v prostor, ki bi ga želela optično povečati, ter zeleno v terapevtske prostore in kopalnice. Še mnogo je pravil pri opremi prostora, pravi, dobro pa je najprej poznati posamezne lastnosti barv, namensko rabo prostora in seveda osebo, ki bo ta prostor uporabljala. Za vsakega posameznika, družino ali kolektiv naredi barvno karto, ki temelji na tipu človeka in njegovih življenjskih izzivih, željah in ciljih. A ne le pri opremi prostorov, enak princip velja pri oblačenju in kombiniranju živil na krožniku, izdelanem logotipu in celostni podobi podjetja. Barve povsod igrajo pomembno vlogo.

Kaj najljubše barve povedo o karakterju?

Tako barve, ki jim imamo radi, kot tiste, ki nas odbijajo, povedo nekaj o nas samih. »Barve, ki nas privlačijo kažejo na prepustnost, imajo sproščujoč in ugoden vpliv na naš organ. Kdor ima, recimo, rad neko barvo, sprejme tudi njene lastnosti, ki so hkrati njegove osebnostne lastnosti. Barve, ki nas odbijajo pa po drugi strani kažejo na moten pretok oziroma energetsko blokado. V primeru, da ima nekdo blokado na prvem energijskem vozlišču ali čakri in težko sprejema rdečo barvo, se verjetno tudi ne zna postaviti zase, mu ne gre najboljše na finančnem področju, oslabljen je njegov libido itd. Hkrati pa to ne pomeni, da se mora obdati z rdečo barvo. Nasprotno, to bi njegovo blokado še poglobilo. Blokade se stapljajo postopoma, z izdelavo ustrezne barvne ploščice. Terapevt naredi zanj ustrezno barvno kombinacijo in ob upoštevanju predpisane rabe barv se blokada stopi v približno treh mesecih. Vsaka karakterna lastnost, vsako prepričanje, vrednota ali misel ima svojo barvno vibracijo in vsak človek je enkraten v tej svoji vibraciji«, poudarja.

Previdno pri izbiri barvni h kombinacij

O barvni terapiji in učinkih barv ste verjetno že brali, kakšnega gotovo poznate tudi sami, vendar pa strokovnjakinja opozarja, da kromoterapija kljub temu ni tako enostavna, kot se zdi na prvi pogled. Če jo želimo uporabljati, se moramo z njo dobro seznaniti, sicer lahko z napačno uporabo dosežemo celo nasprotni učinek. »Pri uporabi barv v smislu samozdravljenja moramo biti previdni, saj lahko z uporabo nepravilnih barvnih kombinacij dosežemo nasprotni učinek. Harmonične barvne kombinacije so barve, ki so si v Heringovem barvnem krogu sosednje. Spadajo v domeno pravilnih ali tudi zdravilnih barvnih kombinacij. Enako velja za komplementarne barve, kombinacijo primarnih barv (rdeča, rumena, modra) ter kombinacijo primarnih in sekundarnih barv. Med nepravilne barvne kombinacije pa sodijo kombinacije sekundarnih barv (oranžna, zelena, vijolična). Pri občutljivejših ljudeh lahko dolgotrajna uporaba teh povzroči bolezni ter duševne motnje. Zato je prav, da poznamo vsaj te osnovne principe in lastnosti posameznih barv in na ta način harmoniziramo življenje.«

Prava barva ob pravam času

Glede na različna življenjska obdobja, situacije in izzive, je smiselno upoštevati tudi rabo barv. »Nič ni narobe, če si za krajši čas želimo umika vase, se zapremo v temno oziroma črno barvo. Črne barve v naravi pravzaprav sploh ni, premog je na primer le zelo temno rjava barva. Vse temne barve zapirajo, so neprepustne za energije. Kar je v tem dobrega je, da nas varujejo, ščitijo pred zunanjimi vplivi. Za dogodke in okolja, kjer smo izpostavljeni pritiskom negativnih sil, kot na primer sodišče, težki poslovni sestanki in podobno, je smiselno, da oblečemo črna oblačila. Kljub pozitivnemu vrednotenju rjave barve, ki nas prizemljuje ter nam daje občutek domačnosti in varnosti, je prav, da je ne uporabljamo, kadar želimo delati življenjske spremembe ali se na primer osvoboditi slabih razvad. Rjava barva nas namreč drži v ustaljenih okvirih, starih vzorcih. Vredno pa je omeniti še zaščitno vlogo rdeče barve, ki predstavlja energijsko zaščito pred negativnimi silami, uroki, nesrečami. Vsekakor je smiselno, da na tak ali drugačen način v svoje življenje vključujemo čim več barv, tako na mizi in krožniku, v prostorih, kjer delamo in bivamo, ter v oblačilih“, svetuje in doda: Četudi se oblačilo ne vidi, kot na primer spodnje perilo, njegova barva vpliva na naše počutje in zdravje. Izbiri barv zato vedno namenimo posebno pozornost.

Značilnosti posameznih barv

RUMENA je barva sonca, svetlobe in optimizma, ki poživlja, aktivira in osvobaja pred strahovi. Ohranja budnost in spodbuja koncentracijo in motoriko, ima pozitiven učinek na počutje. Ugodno vpliva na dihalne organe, pomaga pri zdravljenju psihonevroz, zvišuje krvni tlak, pospešuje pulz in veča hitrost dihanja. Ugoden vpliv ima na živčevje.

ORANŽNA simbolizira delavnost in kreativnost, pa tudi veselje, zrelost, rast in zdrav odnos do spolnosti. Zelo primerna je za prostore, v katerih želimo spodbuditi prijetno in toplo vzdušje. Spodbuja tudi apetit in je primerna za kuhinje in jedilnice. Oranžna krepi pljuča, trebušno slinavko in vranico in spodbuja delovanje srca ter pospešuje prebavo.

RDEČA je signalna barva, barva strasti, vitalnosti, prodornosti. Spodbuja intelektualni razvoj in aktivnost. Preveč rdeče lahko škodi, je lahko tudi vznemirjajoča. Zato je pri uporabi rdeče v prostoru potrebna zmernost. Rdeča povečuje mišični tonus, pospešuje pulz, viša krvni tlak, pospešuje krvni obtok, izločanje adrenalina in delovanje jeter, poglablja dihanje. Lahko povzroči glavobol in ni primerna za hitro jezljive in čustveno nestabilne osebe. Velja za apotropejsko barvo (ščiti pred negativnimi silami in uroki).

ZELENA je najbolj naravna barva in simbolizira harmonijo, je barva vegetacije, povezujemo jo z naravo, simbolizira življenje, mladost, neizkušenost, pa tudi pomlad in svežino. Je prijetna in precej nevtralna, zato dobi pravi prizvok v kombinaciji z drugimi barvami; kombinacije z modro in belo dajo zeleni pozitivno naravnanost, kombinacija s črno, oranžno in vijolično pa negativnost. Ima nasprotne učinke kot rdeča, znižuje krvni tlak, umirja živčni sistem in migrene, vzpostavlja osebno ravnotežje, odpravlja izčrpanost in nespečnost, ter širi kapilare.

RJAVA barva je, tako kot zelena, najpogostejša barva v naravi. Sicer je rjava manj priljubljena barva, saj jo pogosto povezujemo s telesnimi izločki, blatom, zemljo in odmrlimi rastlinami. Lahko deluje tudi precej povprečno, celo zdolgočaseno in simbolizira prilagojenost ter staranje predmetov.

ČRNA je barva negacije življenja in svetlobe, ki jo mnogi povezujejo z negativnim, z žalovanjem. Črna barva je tudi najbolj formalna barva in barva ponosa ter elegance, označuje moč in skrivnostnost. V naravi črne praktično ni, je le črnikasta (premog, nekatere vulkanske kamnine). V bivalnem prostoru lahko večja količina črne deluje dušeče in mračno, barva namreč odvaja energijo, lahko paralizira in krepi depresivna stanja. Primerna je le za nekatere dodatke in popestritev manjših površin.

SIVA je mešanica med belo in črno. Je barva pepela in megle. Ponazarja lahko zdolgočasenost, pa tudi otožnost in žalost. Med vsemi barvami je najmanj izrazita, lahko pa deluje tudi zelo neprijetno, zlasti v temnejših odtenkih. Poleg svoje turobnosti, negotovosti in minljivosti siva barva ponazarja tudi točnost, refleksivnost in teorijo.

BELA simbolizira jasnost, nedolžnost in čistost, pa tudi nov začetek, rojstvo. V povezavi z rahlimi modrimi odtenki deluje zelo hladno. Je tudi simbol božanskosti, popolnosti, ponosa, dobrote in večnosti. Belo stanovanje je svetlo, izgleda prostorno, vendar veliko beline izgleda pusto, sterilno in skoraj bolnišnično, zato se priporoča, da bele stene krasijo poslikave, posterji ali uokvirjene slike. Pri otrocih je zelo priljubljena, saj bela ne ločuje med realnim in domišljijo; je barva domišljije. Pretirana navezanost na belo pa pri otrocih lahko opozori na slabo vključenost v okolico in beg pred osamljenostjo.