tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

S pomočjo narave nad nosečniške preglavice

Tea Dečman, Novice Svet24, 10.01.2019 14:01:01

Če načrtujete nosečnost, čim prej poskrbite za svoje zdravje, da boste imeli v blaženem stanju čim manj nevšečnosti. Je sicer čisto naravno stanje ženskega organizma, ki pa včasih predstavlja pravi izziv.

Delite na:
S pomočjo narave nad nosečniške preglavice
Jutranjo slabost pomirjata lipa in poprova meta. Dreamstime

Nosečnost je eno najbolj posebnih in po navadi tudi najlepših obdobij v življenju vsake ženske, a v poznojesenskih in zimskih dneh, ko se okoli nas začnejo poditi najrazličnejši virusi in bakterije, nosečnice postane strah, kaj bo, če zbolijo, saj antibiotiki in še vrsta zdravil v tem času niso priporočljivi. Najboljša zelišča za nosečnice so tista, ki bodo dajala telesu zunanjo podporo. Zelo blagodejna zelišča in njihovi pripravki so iz kamilice, ki pomirja. Veliko podporo telesu nudi ječmenova trava, dobra podpora nosečniškim spremembam v telesu pa so tudi peteršilj, preslica, kopriva, rman, brezovi listi in šipek. Jutranjo slabost pomirjata lipa in poprova meta, slabost, ki sili na bruhanje, pa cimet in ingver.

zdravilna zelišča, možnar, čaj
V nosečnosti se odsvetuje kolmež, pelin, krhlika, luštrek, rožmarin, žajbelj, vinska rutica, vrba, gabez, baldrijan, brin, sivka, timijan in materina dušica.
Dreamstime

Malinov čaj lajša porod

Malinove liste lahko uporabljamo za čaj ali sedečo kopel, oboje pa je namenjeno lajšanju poroda. Blagodejni so za krepitev in napetost materničnega tkiva in mišic, ki potrebujejo pogosto podporo v zadnjih mesecih nosečnosti. Pitje čaja in izvajanje sedečih kopeli okrepita mišice, ki pomagajo med popadki, in uravnavata količino krvi med porodom. Poparek zelišča pijemo po želji. Potreba po uporabi malinovih listov je sicer zelo različna: nekatere nosečnice potrebujejo to podporo že od petega meseca nosečnosti, druge komaj v zadnjem tednu, nekatere pa tega sploh ne potrebujejo.

maline, malina.jpg
Pitje čaja iz malinovih listov in izvajanje sedečih kopeli okrepita mišice, ki pomagajo med popadki, in uravnavata količino krvi med porodom.
Profimedia

Zelišča, ki niso primerna

Čeprav so zelišča in zeli splošno znani podporniki zdravja, pa lahko nekateri od njih na fizični ali energijski ravni motijo razvoj otroka. Najpogosteje uporabljana zelišča v domačih lekarnah, ki pa se jih v nosečnosti odsvetuje, so kolmež, pelin, krhlika, luštrek, rožmarin, žajbelj, vinska rutica, vrba, gabez, baldrijan, brin, sivka, timijan in materina dušica.

vrtnica
Ne smemo pozabiti na vrtnico, ki je s svojo zmožnostjo harmoniziranja edinstvena in čudovita med nosečnostjo in rojstvom, prav tako za otroka.
profimedia

Objavljeno v časniku Novice Svet24, št. 6, 9. 1. 2019.