Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Rdeče vino je za kožo fino

Mateja Bevk, Zvezde, 16.10.2018 12:01:32

Večina trgatev po Sloveniji je končanih in zdaj samo še čakamo, da se sladke jagode spremenijo v rujno kapljico. A vino ni le imenitna pijača za ob posebnih priložnostih in dobri hrani, lahko je tudi del kozmetične nege. Poglejmo, kako ga uporabimo za lepotičenje.

Delite na:
Rdeče vino je za kožo fino
Mnogi verjamejo, da je rdeče vino tudi eden najboljših eliksirjev za podaljševanje mladosti, saj popravlja poškodovane kožne celice. Profimedia

Upočasnjuje staranje

Rdeče vino je ena najbolj priljubljenih alkoholnih pijač. Ljudje ga pijejo že od pradavnine, pa ne samo zaradi prijetnega okusa, temveč tudi zaradi njegovih številnih koristi za zdravje (seveda le v zmernih količinah). Ena največjih je prisotnost antioksidantov, ki prinašajo koristi koži, srcu in pomagajo pri hujšanju. Rdeče vino namreč vsebuje zelo malo kalorij, njegovi antioksidanti in tanini pa v telesu zavirajo vnetne procese.

Mnogi verjamejo, da je rdeče vino tudi eden najboljših eliksirjev za podaljševanje mladosti, saj popravlja poškodovane kožne celice, zmore pa še več.

1. Upočasnjuje staranje: Antioksidanti v rdečem vinu (flavonoidi, resveratrol in tanini) pomlajujejo kožo, saj obnavljajo kolagenska in elastinska vlakna.

2. Izboljša polt: Rdeče vino pomaga izenačiti polt in ohranja sijaj kože. Naravni lesk se pogosto izgubi zaradi prevelikega stresa in onesnaženega okolja.

3. Zoper akne: Rdeče vino ima antiseptične in antibakterijske sposobnosti, zaradi česar zavira izbruhe aken. Nanašanje rdečega vina topično na kožo čisti pore in varuje pred mozolji.

Domači pripravki

Številni lepotni saloni in centri ugodja ponujajo vinske obloge za obraz, pa kopeli in druge tretmaje običajno po zelo zasoljenih cenah. Z domačimi recepti si lahko lepotne učinke rdečega vina privoščimo kar doma, v zavetju kopalnice – in to precej ugodneje. Vse, kar potrebujemo, je steklenica rdečega vina dobre kakovosti in nekaj osnovnih sestavin, ki jih imamo zanesljivo že v hladilniku ali kuhinjski omarici. Rezultat takšnih domačih vinskih tretmajev bo odvisen predvsem od kakovosti vina: različne sorte rdečega vina imajo namreč različno vsebnost antioksidantov. Denimo črni pinot ima najvišjo vsebnost resveratrola, medtem ko imata merlot in kabernet veliko procianidina. Prav vsa rdeča vina pa lahko uporabimo za čiščenje, toniranje, piling ali masažo kože.

1. Čiščenje: Začnimo čistiti obraz z vlažno brisačko. Nato zmešajmo žlico limonovega soka s tremi žlicami rdečega vina. V to mešanico pomočimo kosem vate in jo porazdelimo po koži obraza. Nežno masirajmo in čez nekaj časa ostanke odstranimo s čistim papirnatim robčkom.

2. Piling: Rdeče vino lahko uporabimo za čistilno pasto z luščilnimi zrnci. Zmešajmo vino z nekaj zmletega riža, kave ali sladkorja v grobo zmes. Nanesimo jo na obraz v krožnih gibih in tako odstranimo s povrhnjice odmrle kožne celice in umazanijo.

3. Masaža: Vzamemo malo gela aloe vere ali rožne vode, nekaj kapljic eteričnega olja po izbiri in jedilno žlico rdečega vina. Zmešajmo in nežno vmasirajmo v obraz. Pri tem uporabljajmo konice prstov in poskrbimo, da ne izpustimo katerega predela obraza: čelo, brada, predel okoli oči … Takšna masaža, ki naj traja vsaj deset minut, izboljša prekrvitev kože. Ostanke obrišimo s čistim papirnatim robčkom.

4. Maska: Masko za obraz pripravimo iz dveh žlic rdečega vina, dveh žlic jogurta in žlice meda. Zmešajmo vse sestavine, nanesimo na obraz in pustimo učinkovati petnajst minut. Obrišimo ostanke z vlažno brisačko in občudujmo svojo svilnato mehko in rožnato polt.