zirija znan obraz 2019 Odkrito.si

Zamenjali so uveljavljene žirante oddaje Znan ...

chynna deese, lucas robertson Svet24.si

Spoznala sta se na Hrvaškem, umorili so ju v ...

lev 1 Petisvet.si

Andreja Novak: tedenski horoskop od 23. 7. do 28. ...

natakar Svet24.si

Pomanjkanje kadra: Natakar, »špricar«, prosim! ...

Dijana Milojković Svet24.si

Dijana se je borila kot levinja, bilo je zaman: ...

Tanja Postružnik Njena.si

Voditeljica Ljubezni po domače ničesar ne jemlje...

rasema kosovar2 Njena.si

Rasema pokazala, kako vroče jo je ljubil ...

Razstrupite se po prazničnem prenajedanju

Zoran Franc, Novice Svet24, 10.01.2019 12:01:45

Prazniki bogato naloženih miz in neskončnega nazdravljanja so za nami. Tu in tam se sicer še skriva kak kos peciva, ki spominja na praznike, a čas je, da prenajedanju in izobilju pokažemo zobe ter se vrnemo v stare tirnice. Razstrupite se in se tako lažje ter hitreje vrnite v staro formo.

Delite na:
Razstrupite se po prazničnem prenajedanju
Z istočasnim uživanjem alkohola in mastne hrane se boste počutili napihnjene. Profimedia

Če ste tudi vi med tistimi, ki so si med prazniki privoščili kak kozarček preveč ali pa posegli po dodatnem kosu peciva, ker se mu preprosto niste mogli upreti, so hlače precej hitro postale preozke, majice pa prekratke. Januar je mesec novih začetkov, novih ciljev in zaobljub. Zato ne odlašajte, temveč čim prej »sanirajte« decembrske pregrehe. A nikar ne bodite prestrogi do sebe, saj bosta sicer volja in motivacija precej hitro upadli. Dovolj bo že nekaj preprostih ukrepov, s katerimi boste pospešili izločanje škodljivih snovi iz telesa, ob tem pa se znebili še nekaj gramov maščobe.

Topla voda z limono

V zimskih dneh so agrumi dobrodošli v vsakem domu, saj v prvi vrsti poskrbijo za krepitev imunskega sistema in dodatno oskrbo z vitaminom C. Tudi sicer jih lahko uporabite za spodbuditev delovanja metabolizma in proces razstrupljanja. Vsako jutro si privoščite kozarec mlačne ali tople vode s sokom polovice limone. To rutino ponavljajte čim večkrat, tudi čez dan kuro izvajajte čim dlje. Pomembno je predvsem, da pijete dovolj tekočine. To je ključno za optimalno delovanje ledvic in jeter, torej organov, ki imajo največ zaslug pri razstrupljanju telesa.

čaj njivske preslice 1.jpg
Njivska preslica je bogata s silicijem, ki okrepi delovanje ledvic. Ne pozabimo tudi na repinec, ki je znan po sposobnosti čiščenja krvi in krepitve jeter.
Dreamstime

Zeleni, komarčkov in kuminov čaj

Namesto kave si za zajtrk privoščite skodelico zelenega čaja. Zeleni čaj ima v suhi obliki več kofeina kot kava, pri skuhanem pa to ne zdrži, zato si boste morali za zajtrk privoščiti dodatno skodelico zelenega čaja, če boste želeli enak učinek poživitve. To pa pravzaprav ni slabo, saj boste telo oskrbeli z dodatno tekočino in številnimi antioksidanti, ki krepijo delovanje našega metabolizma in prebave. Če vam po praznikih nagaja prebava, uživajte komarčkov ali kuminov čaj. Tako boste hitro premagali popraznično napihnjenost, zaprtje in vetrove.

Objavljeno v časniku Novice Svet24 št. 5, 8. 1. 2019.