mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Razstrupite se po prazničnem prenajedanju

Zoran Franc, Novice Svet24, 10.01.2019 12:01:45

Prazniki bogato naloženih miz in neskončnega nazdravljanja so za nami. Tu in tam se sicer še skriva kak kos peciva, ki spominja na praznike, a čas je, da prenajedanju in izobilju pokažemo zobe ter se vrnemo v stare tirnice. Razstrupite se in se tako lažje ter hitreje vrnite v staro formo.

Delite na:
Razstrupite se po prazničnem prenajedanju
Nikar ne bodite prestrogi do sebe, saj bosta sicer volja in motivacija precej hitro upadli. Profimedia

Če ste tudi vi med tistimi, ki so si med prazniki privoščili kak kozarček preveč ali pa posegli po dodatnem kosu peciva, ker se mu preprosto niste mogli upreti, so hlače precej hitro postale preozke, majice pa prekratke. Januar je mesec novih začetkov, novih ciljev in zaobljub. Zato ne odlašajte, temveč čim prej »sanirajte« decembrske pregrehe. A nikar ne bodite prestrogi do sebe, saj bosta sicer volja in motivacija precej hitro upadli. Dovolj bo že nekaj preprostih ukrepov, s katerimi boste pospešili izločanje škodljivih snovi iz telesa, ob tem pa se znebili še nekaj gramov maščobe.

Topla voda z limono

V zimskih dneh so agrumi dobrodošli v vsakem domu, saj v prvi vrsti poskrbijo za krepitev imunskega sistema in dodatno oskrbo z vitaminom C. Tudi sicer jih lahko uporabite za spodbuditev delovanja metabolizma in proces razstrupljanja. Vsako jutro si privoščite kozarec mlačne ali tople vode s sokom polovice limone. To rutino ponavljajte čim večkrat, tudi čez dan kuro izvajajte čim dlje. Pomembno je predvsem, da pijete dovolj tekočine. To je ključno za optimalno delovanje ledvic in jeter, torej organov, ki imajo največ zaslug pri razstrupljanju telesa.

čaj njivske preslice 1.jpg
Njivska preslica je bogata s silicijem, ki okrepi delovanje ledvic. Ne pozabimo tudi na repinec, ki je znan po sposobnosti čiščenja krvi in krepitve jeter.
Dreamstime

Zeleni, komarčkov in kuminov čaj

Namesto kave si za zajtrk privoščite skodelico zelenega čaja. Zeleni čaj ima v suhi obliki več kofeina kot kava, pri skuhanem pa to ne zdrži, zato si boste morali za zajtrk privoščiti dodatno skodelico zelenega čaja, če boste želeli enak učinek poživitve. To pa pravzaprav ni slabo, saj boste telo oskrbeli z dodatno tekočino in številnimi antioksidanti, ki krepijo delovanje našega metabolizma in prebave. Če vam po praznikih nagaja prebava, uživajte komarčkov ali kuminov čaj. Tako boste hitro premagali popraznično napihnjenost, zaprtje in vetrove.

Objavljeno v časniku Novice Svet24 št. 5, 8. 1. 2019.