reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Razmišljate o jesenskem postu? Je zdrav ali škodljiv?

U.L., 19.10.2019 13:00:00

Vse več ljudi govori o tem, kako si razstrupljajo telo, praktično vsi so na postih, eni na luninih, eni na tedenskih, nekateri jedo nekaj dni samo sadje, drugi pijejo zelene smutije. Edini, ki niso vedno le navdušeni nad vsem stradanjem in razstrupljanjem, so strokovnjaki, ki svarijo, da preveliki šoki nikoli niso dobri za človeško telo.

Delite na:
Razmišljate o jesenskem postu? Je zdrav ali škodljiv?
Razstrupljanje Profimedia

Raje ves čas jejte uravnoteženo

Neuravnotežena in neredna prehrana, preveč sladkorja, kave, alkohola in nikotina, stres in pomanjkanje gibanja obremenjujejo našo presnovo. Zato je najpomembnejše za zdravo telo, da poskusimo jesti čimbolj naravno, hranljivo hrano na pretežno rastlinski osnovi. Tudi pri Svetovni zdravstveni organizaciji menijo, da je ustrezna prehrana ključna za življenjsko dobo in zdravje. Občasno razstrupljanje telesa sicer prinaša predvsem pozitivne učinke.

detox, razstrupljanje, dieta
Razstrupljanje
Profimedia

Jetra in ledvice se čistijo sami?

Res je, da se jetra in ledvice čistijo sami, a industrijsko predelani izdelki in predvsem onesnažen zrak zelo slabo vplivajo na naše zdravje. Zato ne bo prav nič narobe, da tema pomembnima organoma od časa do časa pomagamo in telesu prinesemo hranila, ki jih potrebuje za optimalno delovanje.

Izogibajte se preveč živalskim beljakovinam

Znano je, da v našem telesu med presnovnimi procesi nastajajo odpadni produkti, nekaterih pa telo ne more izločiti na naraven način. Predvsem snovi v industrijsko izdelanih živilih pristanejo v naših maščobnih celicah in sklepih. Tudi pretirano uživanje živalskih beljakovin (preveč mesa, rib in mlečnih izdelkov) v našem telesu spodbuja nastajanje sluzi.

 Sadje ali zelenjava

Odločilno je pravo ravnovesje med sadjem in zelenjavo, kajti sadje vsebuje veliko fruktoze ali grozdnega sladkorja. Še posebej veliko ga je v sladkih sortah jabolk, ananasu, mangu, bananah, grozdju in pomarančah. Taki sokovi so prave sladkorne bombe. Posledica: po njih smo lačni in izgorevanje maščob se dobesedno ustavi. Idealen razstrupljevalni sok je narejen iz malo sadja, in še to iz vrst, ki imajo nizek glikemični indeks. Osnova naj bo zelenjava, najmanj 40 odstotkov.

detox, razstrupljanje, dieta
Razstrupljanje
Profimedia

Največ dan ali dva

Pri resni razstrupljevalni kuri se telo načrtno oskrbi z rastlinskimi hranili iz svežega sadja in zelenjave, tako da so celice idealno oskrbljene in se lahko aktivirajo različni presnovni procesi. Povsem drugačne so radikalne kure postenja ali pa nezdrave hitre diete. Priporočamo vam, da občasno naredite razstrupitveni post, a naj nikar ne traja več kot dan ali dva.

POZOR! Hitre diete ali pa celodnevno pitje mešanice vode z limono, javorjevim sirupom in kajenskim poprom nimajo nič opraviti z resnim čiščenjem telesa. Škodijo presnovi in zdravju.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 40, 27.9.2019