Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Razkrijte gladko, enakomerno in rožnato polt!

Tina Lucu, 24.02.2020 14:00:17

V začetku leta si vsi želite sprememb na boljše, sprejemate zaobljube in se trudite izboljšati svoj življenjski slog. Največ novoletnih sklepov je zato povezanih ravno s hujšanjem, telovadbo in boljšo skrbjo za zunanjo podobo. Kaj lahko v letošnjem letu storite za kožo, da se boste v njej dobro počutili in vam bo dvigala samozavest? Nič lažjega. Razstrupite jo in presenetila vas bo s svojo gladkostjo, čistostjo in mehkobo.

Delite na:
Razkrijte gladko, enakomerno in rožnato polt!
koža pixabay

Koža je stalno v stiku z okoljem, ki je obremenjeno z onesnaženimi delci, oblaki izpuhov od prometa in tovarniških dimnikov, izpostavljena je UV-žarkom, obenem pa ji tudi od znotraj z neuravnoteženo in nezdravo prehrano ne pomagate ravno k razcvetu. Toksini se kopičijo, pore se zamašijo, pojavijo se ogrci in mozolji, neenakomerna pigmentacija in pordela mesta. Rešitev? Z razstrupljevalno nego in prehrano lahko na dolgi rok odpravite vse kožne tegobe.

lepa koža

Suho krtačenje

Razstrupljanje kože začnite z vsakodnevnim jutranjim krtačenjem na suho. Uporabite krtačo z naravnimi ščetinami in si v nežnih krožnih gibih z njo zmasirajte telo od stopal proti srcu. Tako boste izboljšali prekrvitev, spodbudili limfni sistem, zmanjšali opaznost celulita, izboljšali napetost kože, odluščili s telesa odmrle kožne celice in spodbudili nastajanje novih. Po krtačenju vmasirajte v telo razstrupljevalno olje (na primer sezamovo) in počakajte pet minut, da se vpije.

Čiščenje kože

TUR, KOŽA, DLAKE
Turi se lahko pojavijo na katerem koli delu telesa, kjer se nahajajo dlačice.
dreamstime

Pomembno je, da po suhem krtačenju in maziljenju z oljem kožo tudi očistite. Izberite gel za prhanje, ki je naraven, brez kemikalij in z nevtralnim pH. Izogibajte se milom z grobimi delci, penečim čistilom in pilingom. Čistilni gel nanesite na mokro krpico iz si z njo obrišite telo, medtem ko stojite pod prho ali se namakate v kopeli.

Razstrupljevalna kopel

Dvakrat ali trikrat na teden si privoščite razstrupljevalno kopel, saj 20 do 30 minut namakanja pomaga, da se pore odprejo, iz njih pa odplavajo toksini. Ena najboljših razstrupljevalnih kopeli je iz grenke soli (epsom) in ingverja ter jo pripravite takole: olupite in narežite eno korenino ingverja in jo prelijte z vodo. Zavrite in kuhajte 10 minut. To ingverjevo vodo nato zmešajte s soljo epsom in vlijte v pripravljeno kopel.

Čistilna glinena maska

Enkrat do dvakrat na teden nanesite na obraz razstrupljevalno glineno masko. Glina veže nase nečistoče in onesnažene delce ter je imenitna za mastno kožo, nagnjeno k aknam. Oblogo je zelo preprosto pripraviti, glino v prahu zmešate z malo vode, po želji lahko dodate kakšno kapljo izbranega eteričnega olja in nanesete na obraz ali telo. Pustite jo učinkovati toliko časa, da se glina posuši (približno 15 minut), nato oblogo ostranite z toplo mokro brisačko.

Serum z antioksidanti

Za nego kože uporabljajte izdelke, ki vsebujejo antioksidante in varujejo kožo pred oksidativnim stresom, ki ga povzročajo prosti radikali. Po osvežitvi kože s tonikom nanesite serum s keleratorji (ti preprečujejo, da bi se na koži kopičili toksini) in čezenj še vlažilno nego s filtrom SPF vsaj 15.

Izogibanje rafiniranemu sladkorju

Uživanje preveč sladkorja povzroči v telesu reakcijo, imenovano glikacija, pri kateri se sladkor v krvnem obtoku veže na proteine in lipidne molekule ter tvori škodljive molekule. Več sladkorja ko pojeste, več škodljivih molekul nastaja. Rezultat: škodljive molekule napadajo kolagen in elastinska vlakna, ki skrbijo za podporo kožni strukturi in njeno čvrstost. Zato nujno omejite uživanje sladkorja - sestavlja naj največ 10 odstotkov vseh zaužitih kalorij dnevno.

Pijte veliko vode

Pitje vode je pomembno, četudi niste na razstrupljevalni dieti. Če je telo dobro hidrirano, lažje odstranjuje strupe iz kože in prebavnih organov, ohranja napeto kožo in preprečuje nastajanje gub. Potrudite se popiti vsaj 1,5 do 2 litra tekočine (vode ali nesladkanih čajev).

Jejte alkalno

Alkalni minerali, kot so magnezij, kalcij in kalij, so tisti, ki ohranjajo kožo, lase, zobe in kosti močne in zdrave. Če bo vaša prehrana uravnotežena in bo vsebovala veliko alkalnih živil, boste s tem poskrbeli tudi za zunanjo lepoto. Na vašem krožniku naj se čim večkrat znajdejo brokoli, ohrovt, hruške, jabolka, špinača, banane, lubenice. Od drugih živil pa še beljakovinsko bogate stročnice, perutnina in ekološki mlečni izdelki ter zdrave maščobe, med katere uvrščamo olivno olje, oreške in mastne morske ribe (sardele, losos).

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 4, 24.1.2020