Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Punce, a delate keglove vaje?

Katarina Kecek, 23.09.2019 18:00:00

Prejšnji konec tedna sta pri meni prespali dve prijateljici. Obe sta mojih let, ena še nikoli ni rodila, druga ima tri otroke. Obe sta mi pred večerom zagodrnjali, da bi radi spali čim bližje kopalnici. Kaj? Zakaj? Ni mi bilo jasno. Potem sta mi obe, ločeno seveda, povedali, da gresta ponoči večkrat na stranišče in da bi zato obe radi spali blizu stranišča. Milo bo zvenelo, če rečem, da sem bila ob teh njunih željah osupla. Šokirana je boljši izraz. O nočnem lulanju se nismo še nikoli pogovarjale, zato nisem niti vedela, da imata takšne težave. Niti ena niti druga še nimata 50 let.

Delite na:
Punce, a delate keglove vaje?
Punce, delate kaj Keglove vaje? profimedia

Punce, a Keglove vaje kaj delata?

»Punce,« sem ju vprašala, »a Keglove vaje kaj delata?« »Aaa … Keglove?« sta me bledo pogledali. »Nekaj se spomnim, da smo se včasih menili o tem,« reče tista s tremi otroki. »Vendar tega nisem delala že leta.« Tista, brez otrok je gledala še bolj belo: »Kakšne Keglove vaje? Kaj je to?«

»Očitno je nastopil čas za resen pogovor,« jima rečem. Posadim ju na balkon, vsem trem natočim mimozo, to je mešanica šampanjca in pomarančnega soka (vseeno gre za resen in intimen pogovor, tudi pijača mora biti v tem slogu) in začnem: »Drage moje, sploh me ne preseneča, da hodita lulat vso noč. Sploh zdaj, ko vem, da ne delata Keglovih vaj, ki so alfa in omega za učinkovito preventivo in kurativo naših vaginalnih mišic. Premladi sta, da bi že zdaj imeli težave z uhajanjem urina. Kako bo šele takrat, ko bosta stari 60 ali pa 70 let, bosta takrat nosili plenico?« Nič nista rekli. Čeprav vem, kaj sta mislili: »Vse, samo plenic ne.«

Kegel je že vedel

Keglove vaje se imenujejo po ginekologu dr. Arnoldu Keglu, ki je kmalu po drugi svetovni vojni ugotovil, da pacientkam, ki imajo po porodu težave z nekontroliranim uhajanjem urina, pomagajo močnejše mišice medeničnega dna. Takrat je zasnoval preproste vaje krčenja in sproščanja mišic medeničnega dna. Pacientke, ki so izvajale njegove vaje, so kmalu spoznale, da so zelo učinkovite in da so že čez nekaj dni redne vadbe lahko kontrolirale uriniranje.

Keglove vaje ali vaje mišic medeničnega dna krepijo dve krožni mišici, ki nadzorujeta pretok urina in krčenje vagine. Ker pa je njihova naloga podpiranje več organov, pri ženskah zlasti maternice in vagine, je pomembno, da te mišice ohranjamo močne, jih z vadbo utrdimo in okrepimo. Tako preprečimo in kontroliramo inkontinenco. Vaje vključujejo stiskanje vaginalnih mišic, kar ženskam po porodu omogoča povrnitev čvrstosti mišic, pri starejših ženskah pa močan tonus vaginalnih mišic pomaga pri zadrževanju urina.

Močne mišice medeničnega dna potrebujemo zato, da podpirajo naš mehur in črevo, pri ženskah, kot smo že rekli, podpirajo tudi vagino in rodnico. Razlogov za postopno popuščanje medeničnih mišic je veliko. Težave lahko nastanejo kot posledica poroda, morda tudi kakšne operacije. Tudi čezmerna teža ali naravno staranje našega telesa vpliva na oslabelost medeničnih mišic, tako da ne morejo več učinkovito opravljati svoje funkcije. Posledice oslabelih medeničnih mišic so lahko inkontinenca (nekontrolirano uhajanje urina – lahko vam uide že pri nedolžnem smejanju, kihanju ali kašljanju), hemeroidi, bolečine v križu, možno je tudi nenadzorovano uhajanje blata, kar si nihče ne želi.

Keglove vaje za boljši orgazem

Zanimivo je, da te krožne mišice vplivajo tudi na naše spolno življenje. Mišice, s katerimi lahko zadržimo curek urina, so prav tiste mišice, ki se krčijo med orgazmom. Oslabljene medenične mišice lahko torej vplivajo tudi na zmanjšan užitek pri spolnih odnosih, na nezmožnost doseganja orgazma pri ženskah, pri moških pa lahko povzročijo prehitro ejakulacijo.

Keglove vaje tudi za moške

»Tudi moški morajo delati Keglove vaje?« me začudeno vpraša ena od njiju. »Ja, tudi moški,« rečem, »saj imajo moški medenico prav tako kot me.« Moška medenica je sicer oblikovana rahlo drugače, a so tudi pri njih, tam od sramne kosti do trtice, med kolkoma, malo nad presredkom, mišice, ki jih morajo krepiti. Z rednim vsakodnevnim stiskanjem in sproščanjem medeničnih mišic krepimo mišice, s katerimi nadzorujemo izločanje urina, pa tudi blata. Mnogi opazijo izboljšanje že po nekaj tednih, nekateri pa morajo vadbo, da dosežejo večjo učinkovitost mišic, prakticirati dalj časa. Moški se lahko z izvajanjem Keglovih vaj znebijo težav s prezgodnjim izlivom, naučijo se doseči orgazem brez ejakulacije, njihovi vrhunci postanejo intenzivnejši, mišice, ki podpirajo moda, pa postanejo čvrstejše, zaradi česar se tudi povešeni testisi malce privzdignejo.

 Kako izvajam Keglove vaje? 

»A res? Boš pokazala te vaje?« mi v besedo skoči prijateljica, ta s tremi otroki. »Seveda bom,« pokimam resno. »Zakaj misliš, da ti zdaj razlagam vse tole?! Pomembno je aktivirati prave mišice, ki jih boste, drage moje, najlaže našle tako, da prekinete curek urina med lulanjem. Mišice, ki vam bodo pri tem pomagale, so mišice medeničnega dna, ki jih krčimo med izvajanjem Keglovih vaj. Ko te mišice najdete, jih stisnete in jih zadržite za tri do pet sekund. Potem mišice sprostite. Znova jih stisnete za približno tri sekunde. In spet popustite. To vajo lahko ponavljate, kolikor vam paše. Postopno povečujte zadrževanje pokrčene mišice, dokler od treh sekund ne pridete tam nekje do desetih sekund. Vajo ponovite vsaj pet krogov, če se da, trikrat na dan. Lahko pa tudi večkrat. Pogosteje in pravilneje kot boste izvajali vaje, več koristi boste imeli od njih. Najboljša stvar pri vsem tem je, da Keglove vaje lahko izvajate kadarkoli in kjerkoli. Pred semaforjem, v vrsti na pošti, medtem ko kuhate kavo, ko sedite pred računalnikom, ko gledate televizijo … možnosti je neskončno. Lahko jih izvajate stoje, sede ali leže. Med stiskanjem mišic je pomembno, da dihate umirjeno, ne pa na hitro in na silo. Koristno si je zapomniti tudi to, da Keglove vaje niso učinkovite, če zraven krčimo mišice trebuha, stegen ali zadnjice. S tem namreč ne boste dosegle optimalnega učinka.« 

Pomoč pri Keglovih vajah

»A to je vse?« vpraša prijateljica brez otrok. »Pa saj tole sploh ne zveni zahtevno.« »Ne, ni, simpl je,« rečem. S preprosto rutino, ki jo vpeljemo v svoj vsakdan, si lahko polepšamo življenje, sploh kar zadeva krepitev užitkov v postelji, mimogrede pa poskrbimo še za svoje zdravje. »Če vaju zanimajo natančnejši podatki,« jima namignem in dvignem kozarec mimoze, »si lahko na telefon naložita tudi aplikacijo Urivita, ki vaju bo vodila skozi vse faze stiskanja mišic. Ali pa začneta uporabljati vaginalne kroglice.« »Vaginalne kroglice?« vprašata obe hkrati in obstaneta z odprtimi usti.

»Ja, vaginalne kroglice,« odgovorim in spet sem osupla nad njuno nevednostjo. »Še nista slišali zanje?« Vzdihnem, dvignem kozarec, na dušek izpijem mimozo in začnem predavanje o vaginalnih kroglicah. A to je, drage bralke in bralci, čisto druga tema, o tem bomo kdaj drugič. Upam, da so vas opisane prednosti Keglovih vaj tako prepričale, da ste že med branjem tega članka vsaj stokrat stisnili in ogreli svoje mišice medeničnega dna. Če niste, potem pa veselo na delo.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 8, 12. 8. 2019