mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kako se v trenutku znebiti bolečine?

J. K., Zarja, 14.08.2018 14:01:04

Če poznamo prave prijeme, si lahko sami olajšamo bolečine. Tako uči tradicionalna kitajska medicina, in ker je to znanje eno najstarejših na svetu, mu velja zaupati!

Delite na:
Kako se v trenutku znebiti bolečine?
Za odpravljanje bolečin je treba sprostiti blokado in omogočiti ponovni pretok čija. Revija Zarja

Vzemimo svoje dobro počutje v svoje roke – in to dobesedno. Rešitev za naše bolečine je v konicah prstov – ter v petih protibolečinskih točkah. Temeljni vir tega pristopa se napaja v stari preverjeni veščini – akupresuri. Tradicionalna kitajska medicina ima večtisočletno tradicijo in temelji na znanju, ki počasi osvaja tudi zahod. Temeljna postavka uči, da skozi telo teče vitalna energija či. Ta energija teče po znanih in natančno določenih poteh, imenovanih meridiani, ki se na nekaterih mestih zgoščajo v preplete oziroma ključne točke. Tradicionalna kitajska medicina ta tako imenovani telesni zemljevid dobro pozna, bistvo njenega starodavnega znanja pa temelji na spoznanju, da se bolečine in poškodbe pojavijo, ko je ta energetski pretok moten. Za odpravljanje bolečin je treba sprostiti blokado in omogočiti ponovni pretok čija. Kitajci za stimulacijo energetskih točk uporabljajo tanke igle v postopku, ki se imenuje akupunktura, a točkovna masaža akupresura je prav tako učinkovita. Pri tej gre za odmerjen pritisk na točno določeno točko na telesu, ki ga izvajamo kar s konicami prstov. Vse skupaj ne traja dlje kot nekaj minut, a pomembne so okoliščine: izberimo prijeten, miren prostor, zelo v redu je, če lahko ležimo, vsekakor izberimo udoben položaj. Potem položimo eno ali več konic prstov na izbrano točko, masažo pa začnemo ob naslednjem izdihu. Pritisk lahko postopno stopnjujemo oziroma ga po občutku prilagajamo tako, da dosežemo najboljši učinek. Že v nekaj minutah lahko pričakujemo sprostitev napetosti, popuščanje bolečine in izboljšanje.

Preberite tudi: 9 ravni ženskega orgazma. Kliknite TUKAJ!

Lovilec vetra – proti bolečinam v grlu

Vsaj trikrat na leto se v povprečju okužimo z virusom, ki povzroča bolečine v grlu in vročino. To ni bolezen, zaradi katere bi bilo treba takoj k zdravniku, je pa res, da naše počutje nikakor ni dobro. V razlagi tradicionalne kitajske medicine (TKM) to pomeni, da zunanji mraz preide v telo in kroži po njem. Ta notranja ohladitev upočasni energetske tokove v meridianih v telesu. Pomaga masaža uhlja, ki bo okrepila pretok energije ter pospešila okrevanje.

Postopek: na polovici uhlja je na njegovem zunanjem robu, na zavihanem robu uhlja, akupresurna točka proti bolečinam v grlu. Stisnimo jo s kazalcem in palcem ter držimo stisnjeno približno eno minuto.

Dolina miru – proti napetosti v ramah in na hrbtu

Razlog za nastanek bolečin v vratu in hrbtu je večinoma povezan s slabo držo. Največkrat je ta povezana z naravo našega dela: preveč sedanja za mizo in pred računalnikom. Proti tej težavi imamo akupresurno točko na dlani.

Postopek: na dlani poiščemo točko med sredincem in kazalcem, takoj pod prstnimi členki. To točko stisnemo z ene strani s palcem, z druge pa s kazalcem – ali s prstancem, če nam je tako lažje. Potem začnimo s palcem krožno pritiskati proti prstom oziroma v smeri urnega kazalca. Po treh minutah ponovimo enako masažo na drugi dlani.

dobropocutje pritiski glavobol.jpg
Sončno točko s konicami prstov v krožnih gibih masirajmo približno tri minute.
Revija Zarja

Sončna svetloba – blaži glavobol

Ob glavobolu najprej pomislimo na blagodejno spanje. Taka misel je pravilna, saj pri glavobolu pomaga predvsem to, da se umirimo. Če pa glavobol traja dlje kot tri dni in se bolečina stopnjuje, je treba k zdravniku, da ta ugotovi pravi razlog bolečin v glavi.

Postopek: konici obeh kazalcev položimo na točko, kjer se končajo obrvi na senceh. Tam je sončna točka, ki jo s konicami prstov v krožnih gibih masirajmo približno tri minute. Najbolje je hkrati masirati levo in desno točko. Oči imejmo medtem zaprte, kajti to pripomore k še večji sprostitvi.

Zbiralec solz – blaži bolečine v trebuhu

Črevesje je več kot le prebavni organ – skrbi namreč tudi za naravno odpornost našega telesa, vpliva pa tudi na ravnovesje našega čustvenega doživljanja. Če po težki hrani ali zaradi stresa začutimo bolečine v predelu trebuha, si lahko z akupresurno masažo pomagamo do boljšega počutja.

Postopek: nad točki pod očmi na črti, ki teče skozi zenico, če gledamo naravnost, ter točno nad ličnico je akupresurna točka za sproščanje bolečin v črevesju in trebuhu. S konicama kazalcev udarjajmo po tej točki približno 30 sekund, nato še 30 sekund pritiskajmo.

dobropocutje pritiski isias.jpg
Točko med zunanjim členkom gležnja in peto, ki je rahlo udrta, z krožnim masažnim pritiskom masirajmo 30 sekund s palcem.
Revija Zarja

Gora bogov – proti išiasu

Bolečina, ki spremlja išias, je izredno močna, včasih je vrtajoča, včasih bolj topa, sega pa od spodnjega dela hrbta v nogo, kjer teče živec z imenom išias. Če se ta vname, se razboli celotno mišičje v tem predelu. Pomoč se skriva na narti, kjer je akupresurna točka za sproščanje bolečin v išiasu.

Postopek: točko med zunanjim členkom gležnja in peto, ki je rahlo udrta, z krožnim masažnim pritiskom masirajmo 30 sekund s palcem. Potem pritisnimo močneje in držimo 10 sekund. Bolečina, ki jo začutimo pri tem, je povsem normalna, a preveč boleč pritisk ne sme biti. Ponovimo še na drugi nogi.