kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Program 50. sejma Narava-zdravje

Oglasno sporočilo, 17.10.2019 14:00:00

prihodnji teden bo od srede do sobote, od 23. do 26. oktobra, na Gospodarskem razstavišču potekal jubilejni 50. sejem Narava-zdravje. Sejem za zdrav življenjski slog smo letos pospremili s sloganom Uživaj zdravo!, ob bok svetovnemu dnevu hrane pa tokrat izpostavljamo predvsem vsebine, ki poudarjajo uživanje sveže, lokalne, raznolike in zdrave hrane. Sicer pa tudi letos izdelke, dejavnosti in ideje za zdravo življenje predstavljamo po vsebinskih sklopih Prehrana – Zdravje – Gibanje – Naravna kozmetika in wellness – Zeleno sobivanje.

Delite na:
Program 50. sejma Narava-zdravje
Sejem Narava- Zdravje .

Posebej bi vas radi usmerili na spremljevalni program, ki je ob jubileju še posebej zanimiv in privlačen za vse generacije. V njem se bo v štirih dneh zvrstilo prek 100 predavanj, delavnic, tečajev, raznih testiranj, svetovanj, okroglih miz idr.

IZ SKLOPA PREHRANA:

SREDA, 23. OKTOBER

17:00 - 18:00, oder
Pravilno kombiniranje hrane za boljše zdravje in počutje
Nekoč so se ljudje prehranjevali enostavno, sezonsko, danes jemo preveč predelane hrane, kar zelo obremenjuje naš prebavni proces. S pravilnim kombiniranjem živil bomo izboljšali prebavno moč, okrepili delovanje želodca, zmanjšali porabo energije in izboljšali izkoristek nutrientov. Na delavnici vam bomo praktično predstavili dve pravilno kombinirani jedi in vam predali koristne informacije o kombiniranju hrane za izboljšanje zdravstvenega stanja.
Mateja Ulaga in Jelena Dimitrijević



ČETRTEK, 24. OKTOBER

9:00 - 10:00, Sonet 1
Pomen zrnatih stročnic v naši prehrani
Namen predavanja je predstaviti pomen zrnatih stročnic na vrtu in njivi, še posebej pa v prehrani pri vzdrževanju zdravja in dobrega počutja.
Doc. dr. Darja Kocjan Ačko in Anamarija Ačko, UL, Biotehniška fakulteta


10:00 - 11:00, Galerija 1
Eko gastronomija
Pogosto ponudniki v turizmu spregledajo, da so ekološka živila ključni temelj trajnostnega turizma in gostinstva. Ekološko pridelana živila imajo drugačno notranjo kakovost v primerjavi s konvencionalno oziroma industrijsko pridelanimi živili. So eden najpomembnejših svetovnih trendov v živilsko predelovalni industriji in beležijo nenehno rast. Namen predavanj je približati ekološka živila čim širšemu krogu osebja v gostinski dejavnosti – v sektorju HORECA), predstaviti zakonodajne podlage in možnosti vključevanja ekoloških živil v obroke ter deliti izkušnje z že certificiranimi ponudniki ekoloških živil.
Red. prof. dr. Martina Bavec, UM Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske ved, viš. pred. dr. Martina Robačer, UM FKBV, Nina Abramič, vodja Bio hotela St. Daniel, Hruševica pri Štanjelu, Alenka Iskra, vodja gostilnice Pri Damah, Maribor


14:00 - 14:45, Galerija 3
Kako prepoznati zavajajoče trditve ponudnikov blaga in storitev
Ne nasedajte sprednji strani in velikim črkam – v drobnem tisku se skriva resnica. Vedno preberite seznam sestavin in hranilno tabelo ter se tako seznanite z dejansko vsebnostjo. Predstavitev problematike na konkretnih primerih, prikaz pozitivnih in negativnih primerov na označbah.
Anja Bolha, mag. inž. prehrane, strokovnjakinja za prehrano MIPOR


14:00 - 16:30, oder
Industrijska konoplja po večstoletni tradiciji postala NovelFood – okrogla miza o problematiki nove evropske zakonodaje o izvlečkih iz konoplje
V luči aktualnega dogajanja na področju predelave in prodaje konopljinih ekstraktov oz. t.i. CBD prehranskih in kozmetičnih izdelkov v Sloveniji in EU vabi zadruga KonopKo na okroglo mizo. Na njej bodo udeleženci osvetlili problematiko nove evropske zakonodaje o izvlečkih iz konoplje, podali mnenje o negativnem vplivu prepovedi prodaje na kmetijstvo in celotno gospodarsko panogo v Sloveniji ter nakazali možne rešitve tega področja.
Moderatorka: Barbara Zrimšek z gosti


15:30 - 16:00, razstavni prostor Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Pravica potrošnikov do varnih živil
Soodgovornost vseh deležnikov v verigi od njive do mize.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano


18:00 - 19:00, oder
Ekološka veganska prehrana
Kaj je ekološki certifikat in ali mu lahko zaupamo? Kaj so gensko spremenjeni organizmi v naši prehrani in kako vplivajo na naše zdravje? Zakaj veganska prehrana in kako vpliva na zdravje, odnose in okolje? Spoznajte pestrost številnih prehranskih diet, njihove prednosti in pasti.
Marjan Korez, Živa center



PETEK, 25. OKTOBER

10:00 - 15:00, Galerija 2
Mednarodni posvet Srečanje eNEET Rural – spodbujanje podjetništva in izboljšanje kvalifikacij populacije mladih, ki živi na podeželju
Kako s pomočjo evropskih projektov pospešiti inovativnost, podjetništvo in razvoj produktov podeželja ter zakaj je pomembno spodbujanje lokalnih oskrbovalnih verig in kaj prinaša medgeneracijski prenos znanja / predstavitev projektov Flagship Products, UIA Urban Soil 4 Food in Smart Villages - pilotno območje občine Kungota) (Janja Viher in Marko Kac, Zavod za inovativnost in podjetništvo)
Primer dobra prakse: "Posestvo Sončni raj" (Bogdan Mak – kandidat za inovativnega mladega kmeta 2017) (tbc)
Primer dobre prakse: Produkti z visoko dodano vrednostjo v branži polžereje (Bojan Kužnar, BLK d.o.o.)


15:00 - 16:00, Razstavni prostor Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Pravica potrošnikov do obveščenosti in izbire živil
Razumevanje označb na živilu. Preberete označbo? Jo razumete? Vam označba pomaga/koristi pri odločitvi o nakupu?
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano


17:00 - 18:00, oder
Nizkomaščobna prehrana – mastno ni slastno
Na delavnici vas bomo naučili, kako pripravljati jedi z manjšo vsebnostjo maščob, zakaj segrevanje maščob ni priporočljivo, kako izgleda nizkomaščobna prehrana, kaj to pomeni v praksi in komu je namenjena.
Mateja Ulaga in Jelena Dimitrijević



SOBOTA, 26. OKTOBER

11:00 - 12:00, oder
Zdravo in sladko
Povedali vam bomo nekaj več o samem sladkorju, njegovem vplivu na telo, katere so bolj zdrave opcije, kdo lahko uživa sladkor tudi v bolj zdravi različici in kdo ne in kako se znebiti odvisnosti od sladkorja. Na delavnici bomo pripravili zdrave sladice, ki jih lahko brez slabe vesti uživate občasno ali ob kakšni posebni priložnosti.
Mateja Ulaga in Jelena Dimitrijević


14:00 - 15:00, oder
Predstavitev projekta Zame in Planet
Celosten izziv Zame in Planet je projekt, ki želi navdihniti ljudi, da spremenijo svoje prehranjevalne navade. Cilj tega izziva je po eni strani boljše počutje, več zdravja, po drugi strani pa zmanjšanje trpljenja živali po svetu in pomagati pri varstvu okolja oziroma celotnega Planeta. V projektu nudimo okusne rastlinske recepte, strokovne nasvete, vodeno prehranjevanje s skrbno načrtovanimi jedilniki in zanimiva predavanja. Vsak udeleženec prejme dostop do brezplačnega začetnega vodiča in možnost priključitve k skupini, kjer delimo svoja znanja in recepte.
Katarina Miklavc, Maja Jeereb, Jelena Dimitrijević, Projekt Zame in Planet


15:00 - 16:00, oder
Športniki na rastlinski pogon
Na predavanju bomo govorili o prednostih rastlinske prehrane za športnike, pregledali bomo razliko med živalskimi in rastlinskimi viri beljakovin, katera so ključna hranila za dobro regeneracijo po športu in v praksi prikazali primer jedilnika športnika na rastlinski pogon. Vsak udeleženec predavanja bo prejel tudi primer polnovrednega jedilnika športnika z recepti.
Katarina Miklavc, univ.dipl.inž. živilstva in prehrane, Maja Jeereb, urednica portala Mojezdravje.net


Vse dni sejma, Svetovanje za zdravo kuhanje in predstavitev knjig
Svetovanje za zdravo, preprosto, ekološko kuhanje in peko.
Emilija Pavlič

Petek, 11:00 - 12:00, sobota, 16:00 - 17:00, Sonet 1
Izdelava mlečnih izdelkov in njihova uporaba v kulinariki
Sestava mleka in mlečnih izdelkov, njihova hranilna vrednost, opisi postopkov izdelave preprostih mlečnih izdelkov, mlečni izdelki v kulinariki.
Predavateljica VSŠ Bled in učiteljica na BC Naklo Tatjana Šubic

Petek in sobota, 14:00 - 15:30, Sonet 2
S holističnim razumevanjem človeka do prave prehrane
Naše bistvo in osnovne življenjske potrebe ostajajo enake že od samega začetka, zato ne potrebujete nič drugega, kot so potrebovali ljudje pred tisoče leti. Da bi resnično razumeli, kaj naše telo potrebuje, ga bomo skupaj poskusili holistično razumeti s TKM. Zakaj? Ker ko razumemo osnovo, razumemo tudi potrebe.
Rachel Cheng, mag. kitajske med., dipl. biomedicine

NA 50. SEJEM NARAVA-ZDRAVJE »ŠPORTNO« IN DOBRODELNO

Obiskovalce sejma spodbujamo, da ga obiščejo peš. Vse tiste, ki bodo na poti do Gospodarskega razstavišča prehodili več kot 6000 korakov, bodo razstavljavci nagradili z darilcem.

Ker hkrati v organizaciji Timing Ljubljana poteka še sejem Tečem, imajo udeleženci tekov s svojo štartno številko za nastop na 24. Ljubljanskem maratonu brezplačen vstop na sejem Narava-zdravje.

Gospodarsko razstavišče bo v jubilejnem letu  na 50. sejmu Narava-zdravje 1 EUR od vsake kupljene vstopnice podarilo Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Skupaj z njimi  zbiramo na sejmu družabne igre, ki so jih otroci, šolarji ali dijaki prerasli ali/in jih ne potrebujejo več. Vsak razred oziroma organizirana šolska skupina in otroci v spremstvu odraslih naj prispevajo ob obisku sejma vsaj eno družabno igro. ZPMS pa bo z njimi obdarila otroke v prazničnem decembru.

Razstavni prostor pa smo namenili tudi študentom Medicinske fakultete v Ljubljani, ki se odpravljajo na 3-mesečno misijo v majhno vasico ob Viktorijinih slapovih v Keniji.

Odpiralni čas: od srede do sobote, 23.–26.10., 9.–19. ure

Redna vstopnica znaša 7, znižana 5 evrov, vstopnico Happy Hour za 3 evre pa je mogoče koristiti za vstop na sejem med 12. in 15. uro.

Vsak obiskovalec prejme ob nakupu vstopnice sejemski katalog – Dnevnikovo prilogo Oddih.